Visuomenininkai planuoja rinkti parašus dėl alkoholio ribojimo | kl.lt

VISUOMENININKAI PLANUOJA RINKTI PARAŠUS DĖL ALKOHOLIO RIBOJIMO

  • 5

Iniciatyvinė grupė antradienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pristatė iniciatyvą rinkti parašus dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, numatančių naujus alkoholinių gėrimų pardavimo ir reklamos ribojimus.

Antradienį VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas priėmė su šios grupės atstovą Juozą Dapšauską, kuris pateikė prašymą registruoti grupę ir išduoti parašų rinkimų lapus.

VRK kitą savaitę spręs, ar registruoti visuomenininkų grupę. Dėl to numatoma apsispręsti VRK posėdyje kovo 8 dieną. Į šį posėdį turės atvykti bent dešimt iniciatyvą palaikančių asmenų.

„Jeigu tokių piliečių yra ne mažiau kaip dešimt, registruojam grupę ir per penkias dienas jiems išduodame parašų rinkimo lapus. Gavus parašų rinkimo lapus, pradedamas skaičiuoti dviejų mėnesių terminas, per kurį yra numatyta surinkti parašus“, - žurnalistams sakė Z.Vaigauskas.

Iniciatyvinė grupė, pasivadinusi „Už blaivią“, siūlo drausti alkoholio reklamą, jį pardavinėti tik specializuotose parduotuvėje, taip pat vėlinti amžių, nuo kada leidžia pirkti alkoholį. Kad projektas būtų pateiktas Seimui, iniciatoriai per du mėnesius turės surinkti ne mažiau kaip 50 tūkst. idėją remiančių piliečių parašų.

„Be abejo, dabar yra priešrinkiminis laikotarpis, tai irgi bus tam tikras indikatorius politikams. Mes, kaip iniciatoriai, rinksime parašus ir Seimo narių, kad pasirašytų po šia iniciatyva. Ar jie pritaria, ar nepritaria - ir tada bus visuomenei pasakyta: tų, kurie nepasirašo po mokslo ekspertų rekomenduojamomis priemonėmis, tikrai į kitos kadencijos Seimą nereikia rinkti“, - sakė Lietuvos sveikuolių sąjungos, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos atstovu prisistatantis J.Dapšauskas.

Jis teigė, kad pats į Seimą nekandidatuos, tačiau neslėpė, kad agituos už siūlomas pataisas palaikančius politikus. Kokius tiksliai politikus palaikys, jis neįvardijo, nors į VRK atėjo ryšėdamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos šaliką.

Jo teigimu, dabartinė Vyriausybė alkoholizmo problemą sprendžia netinkamai.

„Galimybė dar dabar yra daryti, kalbu apie Vyriausybės priemones, bet jeigu jie būtent kviečiasi alkoholio pramonės atstovus jiems patarinėti, tai, be abejo, mes pasakysime - už tokius nebalsuokite“, - aiškino J.Dapšauskas.

Iniciatoriai praneša, kad prašymą registruoti iniciatyvinę grupę pasirašė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Aurelijus Veryga, alpinistas Vladas Vitkauskas, dirigentas ir muzikos pedagogas Donatas Katkus, vyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, pasipriešinimo kovų dalyvė Nijolė Sadūnaitė, muzikos autoriai bei atlikėjai – Saulius Urbonavičius (Samas), Rosita Čivilytė, Donatas Montvydas, filosofas Krescencijus Stoškus.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką. Apie būtinybę riboti jo vartojimą imta garsiau kalbėti po Lietuvą sukrėtusių nusikaltimų, kuriuos įvykdė girtaujantys asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Laima

Aciu sitiems protingiems zmonems kurie masto apie Lietuvos ateiti-vaikus ir bando pagerint gyvenima visiems

www

Matosi is komentatoriu, kad jiems labai nepaatiktu toks priimtas istatymas pries alkoholio reklama ir t.t. Ka noreti Kaune visiems zinoma, kad yra labai paplites verslas ne tik legaliai parduoti alkoholi, o ir kontrobandiniu tasku pilna. Bet cia jau tokia musu lietuviska politika, girtdyk liaudi ir valdyk. jiems milijonu vis mazai.

Jonas

alkoholis kad ir legalus, bet vistiek narkotikas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS