VRM: pareigūnų algų skaičiuoklėje – tik dalis numatytų lėšų užmokesčio didinimui | kl.lt

VRM: PAREIGŪNŲ ALGŲ SKAIČIUOKLĖJE – TIK DALIS NUMATYTŲ LĖŠŲ UŽMOKESČIO DIDINIMUI

  • 1

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijai (LTPF) piktinantis dėl minimaliai kylančių algų Vidaus reikalų ministerijos paskelbtoje skaičiuoklėje, vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas sako, kad joje atsispindi tik dalis atlyginimų didinimui numatytų skirti lėšų.

Kaip nurodė Vidaus reikalų ministerija (VRM), iš kitų metų biudžete numatytų 37 mln. eurų statutinių pareigūnų darbo užmokesčio didinimui, skaičiuoklėje atsispindi tik dalis jų – 11,7 mln. eurų Vidaus tarnybos statuto pakeitimams.

„Skaičiuoklė, papildymas mūsų visos turimos informacijos, yra tęstinis darbas, tačiau yra vienas iš tokių etapų, kuris nėra dar iki šiol galutinis“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Tuo metu Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija ketvirtadienį išplatintame pranešime atkreipė dėmesį, kad  vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei pranešus, jog su naujuoju vidaus tarnybos statutu pareigūnams atlygis vidutiniškai kils apie 108 eurus, remiantis skaičiuokle, jis didėtų „nuo keliolikos iki keliasdešimties eurų“.

„Vertinant, kad šie skaičiai yra iki mokesčių, kai kurie pareigūnai į rankas daugiau gaus vos nuo kelių eurų“, – teigė federacija.

Pasak jos, kai kuriems pareigūnams algos išvis nepadidės.

Pareigūnus vienijanti federacija tvirtina, kad policijos vyresniajam tyrėjui su 25 metų stažu skaičiuoklė rodo 51,15 euro atlyginimo didėjimą (iki mokesčių), o vidaus tarnybos leitenantui, dirbančiam kalėjime ir turinčiam penkerių metų stažą, atlyginimas didėtų 15,99 euro. Tuo metu, kaip nurodoma, vidaus tarnybos vyresniojo puskarininkio laipsnį turinčiam ir 29 metus tarnaujančiam pareigūnui skaičiuoklė žada 43,15 euro padidėjimą.

V. Dmitrijevas sako, kad skaičiuoklė buvo sukurta „kaip įrankis, parodantis, kad pagal naują Statuto projektą atlyginimas nei vienam pareigūnui nesumažės“.

„Antrame etape, kaip ir sutarta su profsąjungomis, mes sudėliosime darbo užmokesčio politikas, pagal kurias pareigūnų atlyginimams bus paskirstyta dar 24 mln. eurų, numatytų kitų metų biudžete“, – teigia viceministras.

Anot ministerijos, skaičiuoklė parodo, kad didžiausią pokytį pajus žemiausios ir vidurinės grandies pareigūnai. Statuto projekte numatytas minimalių pareiginių algų koeficientų padidinimas, dėl to faktiškai pareiginė alga padidės 5711 pareigūnų, jų pareiginė alga nesieks projekte nustatytos minimalios pareiginės algos. VRM įstaigose pareiginė alga padidės 2859 pareigūnams iš 15054 (19 proc.).

Ministerija taip pat pridūrė, kad skaičiuokle apskaičiuojant pareigūno darbo užmokestį, neskaičiuojamos priemokos, mokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą ir budėjimą.

Tuo metu federacija pabrėžia, kad Vyriausybė turi įsipareigoti dėl apčiuopiamo pareigūnų atlyginimo didinimo ir pateikti šiuos įsipareigojimus pareigūnų bendruomenei.

„Kitu atveju mes kitąmet pamatysime dar vieną išėjimų bangą, nes tokio nusivylimo ir pasipiktinimo seniai neteko matyti, ir nereikės verkšlenti, kad niekas neateina į sistemą dirbti ar bėga iš jos. Kol politikai neišmoks gerbti pareigūnų, vertinti jų tarnybą, tol nėra ko tikėtis iš pareigūnų bendruomenės nei pasitikėjimo, nei pagarbos jų priimtiems sprendimams“, – teigė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė Loreta Soščekienė.

Seimui praėjusią savaitę buvo pristatytas naujas Vidaus tarnybos statutas. A. Bilotaitė tądien tvirtino, kad priėmus paketą kils atlyginimai mažiausiai uždirbantiems pareigūnams, iš viso keičiant Vidaus tarnybos statutą pareigūnų atlyginimams didinti numatyta 24 mln. eurų.

Ministrė taip pat sakė radusi kompromisą su pareigūnų profsąjungomis dėl pagrindinių jų netenkinančių nuostatų. Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė praėjusią savaitę BNS patvirtino, kad pareigūnus VRM pažadėtos korekcijos tenkina, svarbu, kad pakeitimai atsirastų projekte.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

To ir reikėjo tikėtis

nes prileisk bailų isterišką įdiotą prie ministerijos vairo, o priedo dar ir beveik pastoviai meluojanti, tai ateityje lauk tik blogų naujienų tiek visuomenei, tiek ministerijai pavaldiems darbuotojams. .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS