Netradicinė nuomonė: klimato atšilimą reikia skatinti? | kl.lt

NETRADICINĖ NUOMONĖ: KLIMATO ATŠILIMĄ REIKIA SKATINTI?

Rugsėjis labiau priminė gegužės ir birželio sandūrą nei rudens pradžią. Kai tokiu metų laiku pusę nakties esi priverstas palikti atvirus langus, norom nenorom susimąstai apie klimato kaitą. O tada ir visokių marazmatikų dūsavimai dėl per vėlai giedančios gegutės gali atrodyti grėsmingai.

Apie šį klausimą daug kalbama jau keletą dešimtmečių – sukurta daug laidų ir filmų, reguliariai vis pasisako įvairūs politiniai ir visuomeniniai veikėjai, įvairūs kvaišeliai rengia protesto akcijas. Vieni klimato kaitą neigia, kiti tvirtina, kad žmonija pasmerkta, ir barstosi galvą pelenais, treti tvirtina, kad reikėtų atsisakyti viso techninio progreso ir grįžti gyventi į urvus. Buvo ir tokių, kurie aiškino, neva COVID-19 pandemija tiesiogiai susijusi su klimato kaita.

Aš šiuo klausimu norėčiau užimti kiek kitokią poziciją. Mano nuomone, klimato kaita egzistuoja, tačiau kovoti su ja nereikia. Taip. Perskaitėte teisingai, klimato kaita nėra blogai. Aš netgi drįsiu pareikšti, kad klimato kaita gali būti naudinga žmonijai ir ją būtina skatinti.

Pradėkime nuo to, kad šiltas oras sumažina dirbtinės šilumos poreikį ir iškastinio kuro paklausą. Tai reiškia, kad tokios iš žaliavų (daugiausia dujų ir naftos) pragyvenančios autoritarinės valstybės kaip Rusija nebegalės manipuliuoti savo turimais ištekliais, siekdamos politinių tikslų ir primesti savo valią kitoms valstybėms (ypač smulkesniems kaimynų kraštams).

Pasikeitus klimatui ir atšilus orams Lietuvoje ir kitose šiaurietiškose valstybėse, gali atsiverti naujų ekonominių galimybių. Šiltas oras ne tik pritrauks daugiau turistų, bet ir leis pritaikyti Lietuvoje naujas žemės ūkio kultūras, apie kurias iki šiol net svajoti negalėjome, pvz., persikus ir vynuoges.

Taigi, klimato kaita nėra taip jau blogai.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Cha cha cha

Teisingai, p.Petrauskai, pilnai pritariu: klimato atšilimą reikia skatinti. Atšilimas mažins ne tik dirbtinės šilumos poreikį bei iškastinio kuro sunaudojimą, bet ir mažins išlaidas pastatų apšildymui bei paties žmogaus aprangai - nereikės šūbų, kailinių, šiltų kepurių ir t.t. ir pan. Klimato atšilimas pakeis kraštovaizdį ir į Lietuvą plūstelės turistų minios. O, kur dar naujų žemės ūkio kultūrų įsisavinimas? ...................Klimato kaitai, kad šalis taptų rojumi, reikia tiek nedaug - prisiminus retkarčiais pirstelėti ir turėsime Lietuvoje ne tik persikų ir vynuogių, bet ir bananų, apelsinų bei visokio kito nematyto-negirdėto gero.

2>mane labiausiai erzina

reikia tai ,,mergužėlei'' pasakyti , kad ir jos organizmas keičiasi kas mėnesį .. :)

mane labiausiai erzina

kai kažkokia mergužėlė iš popieriaus vapa per žinias - žmogaus sukelta klimato kaita...taigi suprask kad reikia tą parazitą žmogų prispausti, atimti automobilį, numauti kelnes, žemės nebedirbti, vabalus ir žoles ėsti - tada klimatas nebesikeis. Idiotizmas ir smegenų plovimas, turčių pasipinigavimas ir tiek. Klimatas keičiasi ir be mūsų, kaip pasikeitė ir tada kai dinozaurai gyveno be mūsų - parazitų žemės teršėjų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS