2023-ieji bus karščiausi visų laikų metai | kl.lt

2023-IEJI BUS KARŠČIAUSI VISŲ LAIKŲ METAI

  • 6

Jungtinės Tautos ketvirtadienį pranešė, kad šie metai bus karščiausi iš visų kada nors užfiksuotų, ir pareikalavo imtis skubių veiksmų, kad būtų pažabotas pasaulinis atšilimas ir jo sukelta destrukcija.

JT Pasaulinė meteorologijos organizacija (PMO) įspėjo, kad 2023-iaisiais buvo užfiksuota daugybė su klimatu susijusių rekordų. Ekstremalūs orai, agentūros teigimu, paliko nuniokojimo ir nevilties pėdsakus.

„Tai kurtinanti sudaužytų plokštelių kakofonija, – sakė PMO generalinis sekretorius Petteris Taalas (Pėteris Talas). – Šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis yra rekordiškai didelis. Pasaulinė temperatūra yra rekordiškai aukšta. Jūros lygis kyla rekordiškai sparčiai. Antarkties ledas yra rekordiškai sumažėjęs.“

PMO paskelbė preliminarią 2023-iųjų pasaulio klimato būklės ataskaitą, pasaulio lyderiams susirinkus Dubajuje į COP28 klimato konferenciją ir didėjant spaudimui mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) teigė, kad pažvelgus į rekordinio karščio duomenis pasaulio lyderiams turėtų per nugarą nubėgti šiurpuliukai.

Tuo tarpu mokslininkai įspėja, kad žmonija praranda galimybes apriboti klimato atšilimą iki suvaldomo lygio.

2015-ųjų Paryžiaus klimato susitarimais siekta apriboti pasaulinį atšilimą, kad jis neviršytų dviejų laipsnių Celsijaus, palyginti su ikipramoninio laikotarpio lygiu, ir, jei įmanoma, ne daugiau 1,5 laipsnio Celsijaus.

Tačiau savo ataskaitoje PMO teigė, kad 2023-iųjų duomenys iki spalio pabaigos parodė, jog šiais metais temperatūra jau buvo maždaug 1,4 laipsnio Celsijaus aukštesnė už ikipramoninio laikotarpio bazinę temperatūrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

E.

Pirmiausia sukelia viskuo gamtą teršiančius karus o po to "kovoja" su klimato kaita.

ale

Tikrai šūdina vasara buvo. Neišlindau iš ilgų kelnių ir ilgų rankovių,nebent vieną kitą dieną.

hmm

Nezinau kur buvo karsta, bet Lietuvoje 2023 metu vasara buvo viena is salciausiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS