„Airbus“ bendradarbiaus su „Voyager Space“ kuriant pamainą TKS | kl.lt

„AIRBUS“ BENDRADARBIAUS SU „VOYAGER SPACE“ KURIANT PAMAINĄ TKS

  • 1

Lėktuvų gamintoja „Airbus“ ir Jungtinių Valstijų kosmoso tyrimų bendrovė „Voyager Space“ trečiadienį paskelbė apie bendrą įmonę, kursiančią komercinę alternatyvą Tarptautinei kosminei stočiai (TKS).

„Starlab“ TKS turėtų pakeisti iki dešimtmečio pabaigos.

„Voyager Space“ prezidentas Matthew Kuta (Metjus Kjuta) pareiškime teigė, kad JAV vadovaujama įmonė, įsikūrusi Vokietijoje, kur yra keletas „Airbus Defence and Space“ gamyklų, patikimai patenkins žinomą pasaulinių kosmoso agentūrų paklausą ir kartu atvers naujų galimybių komerciniams naudotojams.

Pakeisdama TKS, NASA planuoja pirkti paslaugas, o ne pati valdyti programas, kaip jau daro siųsdama astronautus į kosmosą.

2021 metų pabaigoje „Voyager“ laimėjo 160 mln. dolerių (145,85 mln. eurų) vertės sutartį su NASA dėl „Starlab“ kūrimo.

NASA taip pat skyrė 130 mln. dolerių (118,5 mln. eurų) Jeffo Bezoso (Džefo Bezoso) įkurtai bendrovei „Blue Origin“ ir 126 mln. dolerių (114,86 mln. eurų) milžinei „Northrop Grumman“ jų kosminės stoties projektams.

JAV įmonė „Axiom Space“ taip pat kuria stotį, remiama NASA ir Prancūzijos bei Italijos įmonės „Thales Alenia Space“.

„Starlab“ įtraukus „Airbus“, kuri sausį pradėjo teikti techninę paramą, „Voyager Space“ galės teikti paslaugas Europos kosmoso agentūrai (EKA), priimti jos astronautus.

Planuojama, kad „Starlab“ bus paleista į orbitą 2028 metais. Jos skersmuo bus 8 m – beveik dvigubai didesnis nei TKS, bet tūris bus maždaug dvigubai mažesnis, nes TKS turi kelis modulius, teigė „Voyager Space“ generalinis direktorius Dylanas Tayloras (Dilanas Teiloras).

Stotis bus skirta moksliniams tyrimams ir darbui mikrogravitacijos sąlygomis, kurie yra svarbūs farmacijos pramonei, tačiau kosminiu turizmu kompanija neketina užsiimti, pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Senukas

Kada tas vatos griozdas kris i zeme?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS