D. Tuskas sako, kad būtų atviras pirmalaikių rinkimų idėjai, jei bus neįmanoma valdyti | kl.lt

D. TUSKAS SAKO, KAD BŪTŲ ATVIRAS PIRMALAIKIŲ RINKIMŲ IDĖJAI, JEI BUS NEĮMANOMA VALDYTI

  • 3

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį pareiškė, kad būtų atviras pirmalaikių rinkimų idėjai, jei dėl konflikto su prezidentu vyriausybė nebegalėtų vykdyti savo funkcijų.

„Jei bus neįmanoma valdyti, nes jis (prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda)) trukdys, ir jei jie norės pirmalaikių rinkimų, jie jų sulauks“, – sakė D. Tuskas žurnalistams Briuselyje, turėdamas omenyje valstybės vadovą, kurį kritikai kaltina trukdant naujosios vyriausybės darbui, ir jo sąjungininkus, konservatyviąją opozicinę partiją „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

D. Tuskas kalbėjo kitą dieną po to, kai A. Duda pasirašė parlamento sutartą nacionalinį biudžetą, bet iškart nusiuntė jį Konstituciniam Tribunolui įvertinti, nurodydamas abejones dėl biudžeto priėmimo procedūrų.

Nors biudžetas buvo priimtas didele persvara, dviejų parlamentarų, kurių mandatai buvo panaikinti dėl kriminalinio teistumo, nedalyvavimas reiškė, kad Nacionalinė Asamblėja balsavimo metu veikė ne visa galia.

Tai galėtų reikšti tam tikrą konstitucinę problemą.

Du nedalyvavę parlamentarai – buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) ir jo pavaduotojas Maciejus Wasikas (Macejus Vonsikas) – praėjusį mėnesį buvo nuteisti už įgaliojimų viršijimą 2007 metais, kai jie dirbo ankstesnėje PiS vadovaujamoje vyriausybėje.

Jie atsidūrė už grotų ir pradėjo bado streiką, bet tuomet A. Duda suteikė jiems malonę.

Jų byla yra vienas iš daugelio D. Tusko vyriausybės nesutarimų su A. Duda ir PiS. Abi stovyklos kaltina viena kitą teisės viršenybės principo pažeidimais.

D. Tusko vyriausybė kone kasdien grumiasi su PiS, tebeturinčia sąjungininkų centriniame banke ir Konstituciniame Tribunole, taip pat keliose kitose svarbiose teismų ir finansų institucijose.

Trečiadienį A. Duda paskelbė, kad nesant dviejų parlamentarų visus parlamento priimtus įstatymus siųs Konstituciniam Tribunolui.

D. Tuskas sakė, jog visiškai nepriimtina, kad A. Duda minimų dviejų parlamentarų interesus iškelia aukščiau šalies interesų, o parlamento pirmininkas prezidento pareiškimą pavadino šantažu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Lauk tuska

Merkel išlaikytinis eina laivo kryptimi su visais savo abortais ir lygintuvu teisem. Jei bus rinkimai garantuotai laimes Kaczinskis o ne šitas briuselio aruodų graužikas

che che

Lenkai puikiai kovoja už savo teises

tam

tuskui reikalingas egzorcistas ir tuo turi pasirupint lenku baznycia prezidento igaliota//////

SUSIJUSIOS NAUJIENOS