„Hamas“ nesutinka su Izraelio raginimu dėl evakuacijos iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies | kl.lt

„HAMAS“ NESUTINKA SU IZRAELIO RAGINIMU DĖL EVAKUACIJOS IŠ ŠIAURINĖS GAZOS RUOŽO DALIES

„Hamas“ penktadienį atmetė Izraelio raginimą 1,1 mln. gyventojų evakuoti iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies per 24 valandas prieš numatomą sausumos įsiveržimą į gausiai apgyvendintą palestiniečių teritoriją.

„Mūsų palestiniečiai atmeta okupacijos (Izraelio) lyderių grasinimą ir raginimą jiems palikti savo namus ir bėgti nuo jų į pietus arba Egiptą“, – sakoma „Hamas“ pranešime.

„Esame nepajudinami iš savo žemės, savo namų ir miestų. Jokio perkėlimo nebus“, – teigiama jame.

Izraelio kariuomenė anksčiau penktadienį pranešė, kad paragino Gazos Ruožo gyventojus evakuotis iš savo namų ir vykti į teritorijos pietus „dėl savo saugumo“.

„Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ragina evakuoti visus civilius Gazos miesto gyventojus iš savo namų į pietus dėl jų pačių saugumo ir apsaugos ir persikelti į teritoriją į pietus nuo Vadi Gazos, kaip parodyta žemėlapyje“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Tolimesnėmis dienomis IDF toliau aktyviai veiks Gazos mieste ir dės daug pastangų, kad nepakenktų civiliams“, – priduriama jame.

Jungtinės Tautos paragino Izraelį atšaukti šį raginimą, „kad būtų išvengta to, kas jau yra tragedija, virtimo pražūtinga situacija“.

Šeštadienį prasidėjęs „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį nusinešė 1,2 tūkst. izraeliečių gyvybių, dar 150 žmonių buvo paimti įkaitais.

Atsakydamas į tai, Izraelis jau septynias dienas vykdo oro ir artilerijos smūgius prieš „Hamas“ taikinius Gazos Ruože. Šie atsakomieji veiksmai pareikalavo daugiau kaip 1,5 tūkst. palestiniečių gyvybių.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Egipto Rafacho perėja yra vienintelis kelias iš Gazos, nekontroliuojamas Izraelio, ir šią savaitę jis kelis kartus buvo bombarduotas.

Prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) sakė, kad Egiptas tebėra įsipareigojęs užtikrinti pagalbos pristatymą Gazos Ruože, bet ketvirtadienį sakydamas kalbą paragino palestiniečius „likti savo žemėje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

keidanskas

Kaip tą žydų ultimatumą per 24 valandas išsikraustyt daugiau nei milijonui žmonių,kad anys galėtų su tankais prasilėkti,galima pavadinti?Holodomoru,genocidu ar holokaustu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS