Į Informacijos ir pagalbos centrą Lenkijoje kreipėsi 1,5 tūkst. ukrainiečių | kl.lt

Į INFORMACIJOS IR PAGALBOS CENTRĄ LENKIJOJE KREIPĖSI 1,5 TŪKST. UKRAINIEČIŲ

Lenkijoje, Varšuvoje, prieš tris mėnesius pradėjęs veikti Informacijos ir pagalbos centras Ukrainos piliečiams sulaukė daugiau nei pusantro tūkstančio lankytojų. Dauguma jų – iš konflikto zonos Rytų Ukrainoje pabėgę ukrainiečiai, čia jiems teikiama visokeriopa pagalba.

Informacijos ir pagalbos centras Ukrainos piliečiams Varšuvos senamiestyje dirba be išeiginių. Miesto valdžia centrui skyrė daugiau nei dviejų šimtų kvadratinių metrų patalpas. Kasdien pabėgėliams iš kaimyninės šalies, dažniausiai – Rytų Ukrainos, pasirengę padėti dešimtys Lenkijos ir Ukrainos savanorių.

„Pabėgėliams itin svarbu gauti informacijos, kokiomis sąlygomis jie gali įsikurti Lenkijoje, kaip gauti leidimus legaliai dirbti. Dabar įstatymas liberalus – darbo vizą gauti nėra sunku. Migrantams reikia padėti surasti, kur gyventi, vaikus įrašyti į darželius“, – pasakoja Lenkijos fondo „Atviras dialogas“ koordinatorius Mateuszas Kramekas.

„Mes reikalingi čia, nes kai kurie vietos gyventojai iš ukrainiečių nori uždirbti. Už nemokamą informaciją, pavyzdžiui, apie laisvas darbo vietas, gyvenamąjį plotą, ima pinigus. O aš pažįstu Varšuvą, todėl savo tėvynainiams padedu įsikurti, žinau, kur pigiau apsipirkti“, – teigia Lenkijos informacijos ir pagalbos centro ukrainiečiams atstovas Nikolajus Ogutas.

Pabėgėlius iš Rytų Ukrainos konsultuoja ne tik savanoriai, bet ir specialistai iš valstybinių įstaigų: Migracijos ir Sienos apsaugos tarnybų, psichologijos centrų, socialinių įstaigų. Informaciją galima gauti ir nemokamu telefonu. Centre veikia ir Kijevo Maidaną menantis muziejus – eksponatai surinkti iš pačių maidaniečių.

Viename iš centrų pabėgėliams iš Ukrainos kasdien organizuojami lenkų kalbos kursai, įvairūs koncertai, parodos. Čia veikia biblioteka, į kurią patenka knygos iš viso pasaulio ir įvairiomis kalbomis.

„Vyksta įvairūs užsiėmimai, paramos akcijos. Gautą labdarą siunčiame Rytų Ukrainoje pasilikusiems civiliams, daugiausia tai – drabužiai. Atskirai remiame ir Ukrainos karius. Perkame šalmus, neperšaunamas liemenes“, – sako Lenkijos informacijos centro ukrainiečiams savanorė ukrainietė Ladyka Ksiuchita.

Į centrą pagalbos jau kreipėsi daugiau nei pusantro tūkstančio ukrainiečių. Pabėgėliams iš Ukrainos pagalbą teikia ir „Ukrainos namai“, Ukrainiečių asociacija Lenkijoje, vienijanti daugiau nei šešis tūkstančius tėvynainių.

„Dabar mes daugiau remiame konkrečiose vietovėse likusius žmones, visuomenines organizacijas, remiame vaikų namus Rytų Ukrainoje. Globojame Lenkijoje įkurtas pabėgėlių stovyklas, perkame medikamentus, mūsų savanoriai vertėjauja Lenkijos reabilitacijos ligoninių medikams“, – teigia Ukrainiečių asociacijos Lenkijoje prezidentas Piotras Tyma.

Lenkijos ukrainiečius vienijanti organizacija ieško mokslo įstaigų, galinčių priimti studentus iš Rytų Ukrainos tęsti mokslus, globoja į reabilitaciją atvykusius Ukrainos karius, ieško šeimų, galinčių apgyvendinti pabėgėlius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS