Izraelio ambasadorius nešios Dovydo žvaigždę tol, kol JT Saugumo Taryba pasmerks „Hamas“ | kl.lt

IZRAELIO AMBASADORIUS NEŠIOS DOVYDO ŽVAIGŽDĘ TOL, KOL JT SAUGUMO TARYBA PASMERKS „HAMAS“

  • 6

Izraelio ambasadorius Jungtinėse Tautose, pirmadienį kalbėdamas JT Saugumo Taryboje, ant krūtinės užsidėjo geltonos spalvos Dovydo žvaigždę ir pažadėjo ją nešioti tol, kol šios institucijos nariai pasmerks palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ žiaurumus.

Izraelyje įsikūręs Holokausto atminimo centras „Yad Vashem“ greitai sukritikavo jo dėvimą ženklą, simbolizuojantį žydų priespaudą nuo jo įvedimo nacių okupuotoje Europoje, ir paragino ambasadorių verčiau įsisegti Izraelio vėliavos ženklelį.

Izraelio pasiuntinys prie JT Giladas Erdanas pirmadienį pasmerkė Saugumo Tarybą už, jo žodžiais, tylą dėl precedento neturinčių kruvinų palestiniečių judėjimo „Hamas“ kovotojų išpuolių prieš Izraelį spalio 7 dieną.

„Kai kurie iš jūsų per pastaruosius 80 metų nieko neišmokote. Kai kurie iš jūsų pamiršo, kodėl ši institucija buvo įsteigta“, – kalbėjo G. Erdanas.

Itin susiskaldžiusi 15 narių taryba nepriėmė nė vienos rezoliucijos dėl jau tris savaites trunkančio Izraelio ir „Hamas“ karo.

„Taigi, priminsiu jums. Nuo šios dienos kiekvieną kartą pažvelgę į mane prisiminsite, ką reiškia tylėti blogio akivaizdoje“, – nurodė jis.

„Kaip mano seneliai ir milijonų žydų seneliai, nuo šiol aš ir mano komanda nešiosime geltonas žvaigždes“, – sakė G. Erdanas, atsistojęs ir užsidėjęs vieną iš jų sau ant krūtinės.

Tačiau jis nurodė, kad nešios žvaigždę su užrašu „Niekada daugiau“ kaip pasididžiavimo simbolį.

Geltonoji žvaigždė simbolizuoja žydų tautos bejėgiškumą ir priklausomybę nuo kitų malonės.

„Šią žvaigždę nešiosime tol, kol atsibusite ir pasmerksite „Hamas“ žiaurumus“, – teigė G. Erdanas.

„Daro gėdą Holokausto aukoms“

„Yad Vashem“ pirmininkas Dani Dayanas (Danis Dajanas) sakė apgailestaująs matydamas, jog Izraelio delegacija Niujorke taip pasielgė.

„Šis veiksmas daro gėdą Holokausto aukoms ir Izraelio valstybei“, – sakė D. Dayanas pranešime hebrajų kalba socialiniame tinkle „X“.

„Geltonoji žvaigždė simbolizuoja žydų tautos bejėgiškumą ir priklausomybę nuo kitų malonės. Dabar turime nepriklausomą valstybę ir stiprią kariuomenę. Esame savo likimo šeimininkai. Šiandien prie atlapo prisisegsime mėlynai baltą vėliavą, o ne geltoną žvaigždę“, – pabrėžė jis.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) spalio 7-osios atakas pavadino baisiausiais išpuoliais prieš žydų tautą nuo Holokausto laikų.

Jau kelias savaites JT Saugumo Tarybą kamuoja nesutarimai dėl karo ir jo padarinių, ir ji atmetė keturis rezoliucijų dėl konflikto projektus.

Kai kuriuos rezoliucijų projektus vetavo JAV, artima Izraelio sąjungininkė, nes juose nebuvo minima žydų valstybės teisė gintis.

Kitą, Vašingtono pateiktą, pasiūlymą vetavo Rusija ir Kinija, nes jame nebuvo aiškiai raginama nutraukti ugnį.

JT Generalinė Asamblėja penktadienį didele balsų dauguma priėmė teisiškai neįpareigojančią rezoliuciją, kurioje raginama nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas Gazos Ruože, neminint „Hamas“.

Izraelis per G. Erdaną pasmerkė šį tekstą, sakydamas, kad jis „įeis į istoriją kaip nešlovė“.

Pirmadienį vykusiame JT Saugumo Tarybos posėdyje keli pasisakiusieji, smerkdami „Hamas“ išpuolius, pabrėžė kainą, kurią moka Gazos Ruožo gyventojai – sveikatos apsaugos pareigūnų teigimu, „Hamas“ valdomoje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau kaip 8,3 tūkst. žmonių.

JT agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) vadovas Philippe‘as Lazzarini (Filipas Lazarinis) pridūrė, kad Gazos Ruožo apsiaustis yra kolektyvinė bausmė palestiniečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

BAIKIT Aikcioti!,ir gerai pamastykit Ar mylit SAVO sali kaip ZYDAS myli SAVO.Ar eitumet ginti maskoliui uzpuolus?? Zinau ka pasakysit O NA.UI NAN GINTI TUOS ISPAMPELIUS SEIME??!! Bet KAS JUOS ISRINKO ??? Ogi Jus!!! Nes nesidomit kas kandidatuoja .GERIAUSIA PASAKYTI NA NER UZ KA BALSUOTI. O stai zydai KAD ir siuo atveju vaziavo VISI GINTI savo krasto NORS MANAU IRGI NE VISI PATENKINTI SAVO VYRIAUSYBE BET SUVAZIAVO NES MYLI SAVO SALI IR ZINO KAS YRA PAREIGA IR GARBE. Taigi baikim burnoti MAZIAU KLAUSYKIM KACAPO TROLIU .Mylekim LUETUVA IR GALVOKIM JA RENKAM I SEIMA

Ir

viskas ?

ai

nors ir prezervatyva ant galvos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS