JAV Atstovų Rūmų respublikonas pateikė prašymą dėl K. McCarthy nušalinimo | kl.lt

JAV ATSTOVŲ RŪMŲ RESPUBLIKONAS PATEIKĖ PRAŠYMĄ DĖL K. MCCARTHY NUŠALINIMO

  • 0

Vienas iš JAV respublikonų pirmadienį pateikė prašymą dėl Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy (Kevino Makarčio) nušalinimo, sukeldamas kol kas rimčiausią susipriešinimą Respublikonų partijoje.

Floridos atstovas Mattas Gaetzas (Matas Geitsas) pateikė rezoliuciją Atstovų Rūmų salėje, o vėliau žurnalistams sakė, kad K. McCarthy „nebeturi mano paramos, ir jis neturi reikiamo respublikonų skaičiaus paramos, kad galėtų toliau būti respublikonų pirmininku“.

„Atveskite jį pas mane“, – socialiniame tinkle „X“ greitai atsakė K. McCarthy.

Rezoliucija – retas manevras, kuriam priimti reikia paprastos balsų daugumos. Jis reiškia, kad, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai K. McCarthy savaitgalį pasiekė paskutinį biudžeto susitarimą su demokratais ir laikinai išvengė vyriausybės uždarymo, gali vėl tekti balsuoti.

Nuo tada, kai buvo sudarytas sandoris, M. Gaetzas pažadėjo atsaką.

Floridos kongresmenas ir D. Trumpo lojalistas yra viena iš pagrindinių figūrų mažoje kraštutinių dešiniųjų respublikonų įstatymų leidėjų grupėje, kuri sukėlė vyriausybės uždarymo krizę, atsisakydama priimti naują federalinį finansavimą be didelio išlaidų mažinimo.

Grupė taip pat nepritaria, kad Ukrainai būtų siunčiama papildoma parama, sakydama, kad pinigus būtų geriau išleisti Jungtinėse Valstijose kovai su nelegalia imigracija.

Nepaisant to, kad respublikonai turi nedidelę daugumą Atstovų Rūmuose, žemesniuosiuose Kongreso rūmuose, tačiau griežtosios linijos šalininkai, nors jie sudaro nedidelę mažumą, de facto turi veto teisę priimant teisės aktus.

Liaukitės žaisti žaidimus, padarykite tai.

„Amerikos žmonės pavargo nuo to, kad Vašingtonas neturi biudžeto, kasmet turi 2 trilijonų JAV dolerių (1,91 trilijonų eurų) deficitą ir 33 trilijonų JAV dolerių (31,5 trilijonų eurų) skolą“, – pirmadienį, pateikęs prašymą, žurnalistams sakė M. Gaetzas.

„Jei ši šalis žlugs, aš žlugsiu kovodamas“, – sakė jis.

„Liaukitės žaisti žaidimus“

Rezoliucija kelia naujų kliūčių, įstatymų leidėjams skubant sudaryti naują susitarimą dėl federalinės vyriausybės finansavimo.

Savaitgalį K. McCarthy pasiektas laikinas susitarimas veiks tik iki lapkričio vidurio.

Susitarimas buvo priimtas, kai atrodė, kad milijonams valstybės tarnautojų bus vėluojama išmokėti atlyginimus ir tai sutrikdys vyriausybės funkcijas – nuo karinių operacijų iki pagalbos maistu ir federalinės politikos formavimo.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) kritikavo K. McCarthy ir griežtosios linijos šalininkus už tai, kad jie nesugebėjo laikytis prieš kelis mėnesius sudaryto susitarimo dėl skolų krizės, kuriuo buvo siekiama išvengti mėginimo uždaryti vyriausybę, ir už tai, kad buvo atsisakyta pagalbos Ukrainai.

„Liaukitės žaisti žaidimus, padarykite tai“, – sekmadienį sakė J. Bidenas ir pridūrė, kad jis, kaip ir Amerikos žmonės, „jau pavargo nuo bandymo laviruoti ties katastrofos riba“.

Kokių toliau veiksmų imsis M. Gaetzas lieka neaišku. Taip pat kol kas neaišku, ar demokratai ateis į pagalbą K. McCarthy.

Pirmadienį bendraudamas su žurnalistais M. Gaetzas pripažino tokią galimybę, tačiau sakė, kad respublikonai balsuos, kad K. McCarthy nebebūtų pirmininku.

Jis pridūrė, kad „jei demokratai nori turėti Keviną McCarthy, jie gali jį turėti. Esu ramus dėl vieno dalyko – kai susirinksime čia po savaitės, Kevino McCarthy likimas nebepriklausys nuo manęs.“

M. Gaetzas taip pat ragino atskirai balsuoti dėl finansavimo pasienyje ir pagalbos Ukrainai.

„Nepriklausomai nuo to, ką manote apie pinigus Ukrainai ar sienos apsaugai, šių dviejų dalykų nereikėtų supriešinti“, – sakė jis ir pridūrė, kad dėl šių dalykų reikia atskiro balsavimo.

Sausį K. McCarthy padarė nuolaidų konservatoriams mainais už paramą siekiant pirmininko posto.

„Tai niekaip nesusiję su juo, kaip asmeniu“, – pirmadienį sakė M. Gaetzas, neigdamas, kas siekia atkeršyti K. McCarthy.

„Tai susiję su susitarimo pažeidimu. Tą pažeidimą nurodžiau prieš kelias savaites“, – pridūrė jis. 

Gairės: JAV, respublikonas, Atstovų rūmų pirmininkas, Kevinas McCarthy, nušalinimas, Mattas Gaetzas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS