JAV Kosmoso štabo vadovas įžvelgia itin sparčią Kinijos plėtrą kosmoso srityje | kl.lt

JAV KOSMOSO ŠTABO VADOVAS ĮŽVELGIA ITIN SPARČIĄ KINIJOS PLĖTRĄ KOSMOSO SRITYJE

  • 0

Kinijos kariniai pajėgumai kosmose vystosi labai dideliu tempu, kuris po neseniai įvykdytų gynybos reformų tik stiprės, trečiadienį pareiškė JAV Kosmoso štabo (SpaceCom) vadovas.

Generolas Stephenas Whitingas (Stivenas Vitingas) žurnalistams sakė, kad per šešerius metus Pekinas patrigubino žvalgybos palydovų orbitoje skaičių, o tai, anot jo, turėjo įtakos įvairioms karinėms sritims.

„Atvirai kalbant, Kinijos Liaudies Respublika kosmose juda stulbinančiu greičiu ir sparčiai kuria įvairius konfrontacijai kosmose skirtus ginklus, keliančius pavojų mūsų kosminiams pajėgumams“, – teigė generolas.

Apibūdindamas Kiniją kaip pagrindinį Jungtinių Valstijų iššūkį, S. Whitingas sakė, kad Pekinas pasinaudojo „kosminiais pajėgumais, kad padidintų savo sausumos pajėgų smogiamąją galią, tikslumą ir nuotolį“.

Jis pridūrė, kad naujausiomis karinėmis reformomis Kinijos vadovai pabrėžė savo ambicijas kosmoso srityje.

Kinija balandžio 19 dieną paskelbė, kad sukūrė naują karinį kibernetinį korpusą, sakydama, kad tai sustiprins Pekino gebėjimą „kovoti ir laimėti“ karus.

S. Whitingas teigė, kad Informacinės paramos pajėgų sukūrimas Liaudies išlaisvinimo armijoje, iš esmės reformuojant kibernetinių, informacinių, logistikos ir kosmoso operacijų valdymą, dar labiau didina kosmoso ir informacinio karo bei kibernetinių operacijų svarbą Kinijos kariuomenėje.

JAV Kosmoso štabo vadovas paragino Kiniją, plėtojančią civilinius ir karinius kosmoso pajėgumus, užtikrinti daugiau skaidrumo.

Antroji pagal dydį pasaulio ekonomika, siekdama pasivyti Jungtines Valstijas ir Rusiją, į savo karinę kosmoso programą investavo milijardus dolerių.

Ketvirtadienį Kinija į savo „Tiangong“ kosminę stotį išsiųs naują įgulą. Tai – dalis pastangų iki 2030 metų į Mėnulį nusiųsti astronautus ir jo paviršiuje įkurti mokslinių tyrimų bazę.

Kinija Tarptautinę Mėnulio tyrimų stotį apibūdino kaip bendradarbiavimo ir į mokslą orientuotą projektą.

„Matėme pranešimus apie Kinijos užmojus nuskristi į Mėnulį ir, žinote, iš pažiūros jie atrodo tiriamieji ir moksliniai“, – sakė S. Whitingas.

„Tačiau kinai nelabai skaidriai pasakoja, ką jie daro kosmose. Todėl, žinote, tikimės, kad tame nėra karinio komponento. Tačiau tikrai norėtume daugiau skaidrumo“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS