JAV pareigūnas: didelio masto Ukrainos puolimas artimiausiu metu mažai tikėtinas | kl.lt

JAV PAREIGŪNAS: DIDELIO MASTO UKRAINOS PUOLIMAS ARTIMIAUSIU METU MAŽAI TIKĖTINAS

  • 1

Nauja Jungtinių Valstijų ir kitų šalių karinė pagalba padės Ukrainai susigrąžinti iniciatyvą mūšio lauke, tačiau tam prireiks laiko, o plataus masto Kyjivo pajėgų kontrpuolimas artimiausiu metu mažai tikėtinas, ketvirtadienį pareiškė vienas JAV pareigūnas.

Ankstesnę dieną Pentagonas paskelbė apie 1 mlrd. dolerių (935,8 mln. eurų) vertės paketą, į kurį įtraukti oro gynybos šaudmenys, artilerijos sviediniai, šaudmenys tiksliųjų raketų paleidimo įrenginiams HIMARS, prieštankiniai ginklai ir šarvuočiai.

Tačiau naujoji parama – patvirtinto 61 mlrd. JAV dolerių (57,3 mlrd. eurų) vertės pagalbos paketo dalis – buvo suteikta tik po kelis mėnesius trukusių JAV politinių ginčų dėl tolesnės pagalbos Ukrainai. Per tą laiką Kyjivo pajėgos susidūrė su dideliu šaudmenų trūkumu ir dėl to patyrė nesėkmių mūšio lauke.

„Ukrainos pajėgos jau kurį laiką normuoja šaudmenis ir savo pajėgumus. Taigi Rusijos pajėgos iš esmės įgijo iniciatyvą“, – žurnalistams sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs aukšto rango JAV gynybos pareigūnas.

Pasak jo, Jungtinių Valstijų ir kitų šalių pagalba leis ukrainiečiams pradėti perimti iniciatyvą, tačiau tai nebus greitas procesas.

„Ukrainiečiams teks atsistatyti, kad galėtų priimti visas šias naujas atsargas [...] ir ginti savo pozicijas. Todėl artimiausiu metu neprognozuočiau jokio didelio masto puolimo“, – pridūrė pareigūnas.

Jungtinės Valstijos yra viena iš pagrindinių karinės pagalbos Ukrainai teikėjų, nuo Rusijos invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį skyrusi dešimtis milijardų dolerių (eurų) saugumo paramai.

Tačiau nevieningas Kongresas iki šio mėnesio labai ilgai delsė patvirtinti didelį finansavimą Kyjivui, o JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) tik trečiadienį galėjo pasirašyti teisės aktą, kuriuo leidžiama skirti naują pagalbą.

Ukrainos kariuomenei labai trūksta ginkluotės ir personalo, Maskvos kariams nuolat spaudžiant iš rytinės fronto dalies. Anot Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano (Džeiko Salivano), „tikrai įmanoma, jog artimiausiomis savaitėmis Rusija gali pasiekti papildomų taktinių laimėjimų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Egis

Ar bus kam kariauti ukrajinoje jau dabar masiškai bėga vyrai, už milijardų paketus skitus kovai su okupantais ,turi pripirkti milijonus maišų rusų lavonams ,o jei ir toliau voks ir bėks vyrai nenorėdami ginti tėvynės paketų nebus ,taigi visi norim pamatyti rezultatus ,bet ar jų sulauksime.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS