JT: Gazos Ruože mažiausiai 17 tūkst. vaikų atskirti nuo tėvų | kl.lt

JT: GAZOS RUOŽE MAŽIAUSIAI 17 TŪKST. VAIKŲ ATSKIRTI NUO TĖVŲ

  • 5

Jungtinės Tautos penktadienį pranešė, kad, jų skaičiavimais, praėjus beveik keturiems karo mėnesiams Gazos Ruože mažiausiai 17 tūkst. vaikų liko be priežiūros arba buvo atskirti nuo tėvų ar globėjų.

„Kiekvienas iš gali papasakoti širdį veriančią netekties ir sielvarto istoriją“, – sakė Jungtinių Tautų vaikų teisių agentūros UNICEF atstovas palestiniečių teritorijose Jonathanas Crickxas (Džonatanas Kriksas).

„Šis skaičius sudaro vieną procentą visų perkeltųjų gyventojų, t. y. 1,7 mln. žmonių“, – vaizdo ryšiu iš Jeruzalės sakė jis susirinkusiesiems į Ženevoje vykusį susitikimą su žiniasklaida.

Kiekvienas iš jų „yra vaikas, kuris susitaiko su baisia nauja realybe“.

Pasak J. Crickxo, suskaičiuoti vaikus buvo nepaprastai sunku, atsižvelgiant į tai, kad kartais jie patekdavo į ligoninę sužeisti arba ištikti šoko, dėl kurio negalėdavo prisiminti net savo vardo.

Jis teigė, kad konfliktų metu įprasta, jog tėvų netekusiais vaikais rūpinasi artimieji.

Tačiau Gazos Ruože „dėl maisto, vandens ar pastogės stygiaus išplėstinės šeimos pačios patiria sunkumų ir susiduria su iššūkiais norėdamos iš karto pasirūpinti dar vienu vaiku“, teigė J. Crickxas.

UNICEF vaikus, likusius be globėjų, skirsto į dvi grupes: į tuos, kurie buvo atskirti nuo tėvų, ir tuos, kurie yra ne tik atskirti nuo tėvų, bet neturi ir kitų giminaičių.

Milijonui vaikų reikia psichologinės pagalbos

J. Crickxas teigė, kad karas smarkiai paveikė Gazos Ruožo vaikų psichinę sveikatą.

„Jiems pasireiškia tokie simptomai, kaip itin didelis nuolatinis nerimas, apetito stoka, jie negali miegoti, juos ištinka emocijų protrūkiai arba panika kaskart išgirdus sprogimus“, – aiškino jis.

Prieš prasidedant konfliktui UNICEF apskaičiavo, kad daugiau kaip 500 tūkst. Gazos Ruožo vaikų reikia psichikos sveikatos ir psichosocialinės pagalbos.

Dabar agentūra mano, kad tokios pagalbos reikia beveik visiems vaikams, t. y. daugiau nei milijonui vaikų, sakė J. Crickxas.

Karas Gazos Ruože kilo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį. Šių atakų metu žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 27 žuvusių belaisvių kūnus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 27 131 žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

„Vaikai neturi nieko bendra su šiuo konfliktu. Tačiau jie kenčia taip, kaip neturėtų kentėti nė vienas vaikas“, – pabrėžė J. Crickxas.

„Nė vienas vaikas neturėtų patirti tokio smurto, koks buvo spalio 7 dieną, ir tokio smurto, kokį patyrėme po to“, – pridūrė jis.

Jis ragino nutraukti ugnį, kad UNICEF galėtų suskaičiuoti, kiek vaikų buvo atskirti nuo tėvų, surasti jų giminaičius ir suteikti psichologinę pagalbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ŽYDAI, ar suvokiat , kokią skriaudą ir

žalą darote vaikams- už tai joks žmogus nedovanos- tokiems p a r a z i t a m s

AlTo

"...Jis ragino nutraukti ugnį, kad UNICEF galėtų suskaičiuoti..." reiskia, kad skaicius isgalvotas?

Tiesiai

Eilinis JT melas. Ten sedi tokie patys velniai, kaip ir gyvena gazoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS