JT: pirmoji pagalba į Gazos Ruožą bus pristatyta maždaug per artimiausią parą | kl.lt

JT: PIRMOJI PAGALBA Į GAZOS RUOŽĄ BUS PRISTATYTA MAŽDAUG PER ARTIMIAUSIĄ PARĄ

  • 1

Jungtinės Tautos penktadienį pranešė, kad pirmoji pagalba į apsiaustą Gazos Ruožą per Rafos sienos perėjimo punktą su Egiptu turėtų būti pristatyta maždaug per artimiausią parą.

„Vedame nuodugnias ir toli pažengusias derybas su visomis susijusiomis šalimis, siekdami užtikrinti, kad pagalbos operacija Gazos [Ruože] prasidėtų kuo greičiau (...). Pirmasis pristatymas turėtų prasidėti maždaug ateinančią dieną“, – JT humanitarinės pagalbos vadovą Martiną Griffithsą (Martiną Grifitsą) Ženevoje citavo jo atstovas Jensas Laerke (Jensas Lerkė).

Žurnalistams jis sakė: „Žinoma, neturiu tikslaus laiko, kada šie judesiai įvyks; tikiuosi, kad jie prasidės kuo greičiau, vyks saugiai, patikimai ir, tikiuosi, tvariai. Mums reikia mechanizmo, pagal kurį tai būtų galima įvežti į pietinę Gazos [Ruožo] dalį. Tai nereiškia, kad atšaukiame savo raginimą nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas.“

Penktadienį Egipte prie sienos su Gazos Ruožu, kur palestiniečiams po nesiliaujančio Izraelio bombardavimo labai trūksta maisto ir vandens, susikaupė itin reikalingos tarptautinės pagalbos krovinių.

JT teigia, kad daugiau nei milijonas iš 2,4 mln. palestiniečių anklavo gyventojų buvo priversti palikti savo namus ir kad humanitarinė padėtis kasdien blogėja.

Su Egipto vyriausybe susijęs transliuotojas „al Qahera News“ nurodė, kad Rafos perėja – vienintelis kelias į Gazos Ruožą – bus atidaryta penktadienį, tačiau vėliau Kairas pareiškė, kad reikia daugiau laiko keliams sutvarkyti.

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ po to, kai ši islamistų kovotojų grupuotė spalio 7 dieną prieš žydų valstybę surengė didžiulį puolimą ir, pasak Izraelio pareigūnų, pražudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Atsakydamas į tai Izraelis rengia antskrydžius ir per juos sulygino su žeme ištisus Gazos kvartalus, rengdamasis sausumos invazijai, kuri, kaip teigiama, prasidės netrukus.

Naujausiais „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per bombardavimus žuvo daugiau kaip 3 tūkst. 785 palestiniečiai, daugiausia civiliai gyventojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gėda JAV vasalams

Rusija jau priststė Gazai humanitarinr pagalba. Tačiau JT valdomos JAV iki šiol niekuo nepadėjo palestiniečiams. Nes padeda tik žydams Palestinos okupantams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS