JT turizmo agentūra suspendavo Rusijos narystę, šiai pareiškus apie pasitraukimą | kl.lt

JT TURIZMO AGENTŪRA SUSPENDAVO RUSIJOS NARYSTĘ, ŠIAI PAREIŠKUS APIE PASITRAUKIMĄ

Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija (PTO) trečiadienį suspendavo Rusijos narystę dėl Kremliaus invazijos į Ukrainą, Maskvai kiek anksčiau paskelbus ketinimus trauktis iš šios organizacijos.

Kovą ši agentūra pareiškė, kad nori sustabdyti Rusijos narystę dėl įsiveržimo į kaimyninę provakarietišką šalį.

Lietuva buvo viena pirmųjų, išsiuntusi oficialų kreipimąsi į Pasaulio turizmo organizaciją su prašymu sušaukti neeilinę asamblėją ir suspenduoti karą Ukrainoje vykdančios Rusijos narystę. Sušaukti neeilinę Generalinę asamblėją paprašė šešios šalys: Lietuva, Lenkija, Slovėnija, Ukraina, Kolumbija ir Gvatemala.

Sprendimui dėl narystės suspendavimo priimti reikėjo daugiau nei 80 šalių palaikymo. Organizaciją vienija 160 šalių.

Tuo metu Maskva tarpu prieš įvykstant šiam balsavimui per dviejų dienų trukmės agentūros neeilinę Generalinės asamblėjos sesiją, trečiadienį prasidėjusią Madride, pareiškė, kad traukiasi iš PTO.

„Rusija paskelbė apie savo ketinimą pasitraukti iš PTO“, – per „Twitter“ parašė PTO atstovai ir pridūrė, kad šalies narystės sustabdymas „įsigalioja nedelsiant“.

PTO pažymėjo, kad balsavimas šiuo klausimu vis tiek įvyks, nepaisant Rusijos ketinimų savanoriškai trauktis iš organizacijos, kad valstybės narės galėtų „išsakyti savo nuomonę“.

Agentūra pažymėjo, kad tai pirmas kartas, kai svarstomas vienos iš jos narių suspendavimas.

„Mūsų įstatai aiškūs: skatinti turizmą už taiką ir visuotinę pagarbą žmogaus teisėms“, – „Twitter“ parašė generalinis sekretorius Zurabas Pololikašvilis.

„Tik to besilaikančios narės gali būti PTO narės“, – pabrėžė buvęs Sakartvelo ekonomikos plėtros ministras, kurio šalį 2008 metais užpuolė Rusija.

„Rusijos pradėtas karas Ukrainoje prieštarauja visiems principams, taip pat turizmo, kaip taikos ir vienybės, vertybėms. Todėl itin svarbus pasaulio susitelkimas ir vienareikšmė pozicija – turime kuo greičiau stabdyti Rusijos narystę visose tarptautinėse organizacijose, agresorė turi būti izoliuota nuo bet kokių privilegijų. Todėl sveikinu šiandien priimtą sprendimą suspenduoti Rusijos narystę Pasaulio turizmo organizacijoje“, – sako PTO Generalinėje asamblėjoje dalyvavęs ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Kalbėdamas prieš balsavimą vykusioje diskusijoje V. Jurgutis pabrėžė, kad žala padaryta ne tik pažeidžiant tarptautinės teisės principus, bet ir labai konkrečiais veiksmais.

„Atakų metu buvo sunaikinti ištisi miestai, žuvo daugybė žmonių. Taip pat buvo sugriautos įvairios kultūros vertybės ir kiti turizmo traukos objektai. Toks Rusijos „indėlis“ privalo būti tinkamai įvertintas. Džiaugiuosi, kad argumentus išgirdę organizacijos atstovai iš viso pasaulio palaikė balsavimą dėl Rusijos narystės suspendavimo“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministras.

Ši tarptautinė institucija, skatinanti turizmą ir tarptautinę prekybą, nuo pat įkūrimo 1975 metais yra įsikūrusi Madride.

Beveik 150 darbuotojų turinti PTO įspėjo, kad konfliktas Ukrainoje uždels netolygų pasaulinio turizmo sektoriaus atsigavimą nuo COVID-19 pandemijos padarinių.

Agentūros skaičiavimais, vien dėl Rusijos ir Ukrainos išvykstamųjų kelionių trikdymo šiemet gali būti prarasta iki 14 mlrd. dolerių (13,2 mln. eurų) pajamų iš turizmo. Šių nuostolių poveikį turėtų labiausiai pajusti salos ir pakrančių vietovės.

Vasario 24 dieną prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, tūkstančiai žmonių žuvo ar buvo sužeisti, ištisi miestai ir gyvenvietės virto griuvėsiais, o daugiau kaip 5 mln. ukrainiečių teko bėgti į užsienį.

Maskva savo veiksmus vadina „specialiąja karine operacija“ ir teigia, kad tokiu būdu siekiama nuginkluoti Ukrainą ir apsaugoti ją nuo nacizmo įtakos.

Tuo metu Kyjivas ir jį remiančios Vakarų valstybės laiko tokį paaiškinimą išgalvotu pretekstu neišprovokuotam karui, o Kremlių kaltina siekiu užgrobti teritorijų.

Kremliaus karinė kampanija pakurstė nerimą, kad Europoje gali kilti platesnis konfliktas, neregėtas nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Asamblėjoje taip pat aptartas dėl vykstančio karo kylantis pavojus, kad bus trukdoma grąžinti pasitikėjimą pasaulinėmis kelionėmis tuo metu, kai imama atsigauti po dvejus metus trukusios pandemijos.

PTO duomenimis, 2020 m. Rusijai ir Ukrainai teko 3 proc. visų pasaulinių išlaidų tarptautiniam turizmui. Užsitęsęs konfliktas gali lemti, kad šiais metais visame pasaulyje bus prarasta mažiausiai 14 mlrd. dolerių pajamų iš turizmo.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Pasaulio turizmo organizacija, Zurabas Pololikašvilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS