Karalius Karolis III – piniginėje ir ant vokų | kl.lt

KARALIUS KAROLIS III – PINIGINĖJE IR ANT VOKŲ

  • 5

Karaliaus Karolio III portretą britai jau mato ant monetų ir pašto ženklų, tačiau banknotų su naujuoju monarchu dar teks palaukti.

Nuo 1953 m. valdžiusi Elžbieta II išgyveno nemenkas vizualines transformacijas. Nors ir liko ištikima savajam stiliui, o dešimtmečiais nekeista šukuosena kūrė lengvai atpažįstamą siluetą, jos valdymo laikotarpiu buvo sukurti penki oficialūs portretai: kiekvienas atspindėjo neišvengiamą karalienės senėjimą.

Iš pradžių monetas puošė jaunatviškas nė 30-ies neturinčios karalienės portretas. Jis buvo atnaujintas 1968, 1985, 1998 ir 2015 m. Teoriškai britai dar ir šiandien savo taupyklėse gali rasti monetų su visais skirtingais Elžbietos II portretais, nors dalis jų yra ant įvedus dešimtainę sistemą nustojusių galioti šilingų, fartingų ir kronų.

Simbolis: atidžiau įsižiūrėjus į karaliaus profilį, ties ausimi galima išvysti paukštelį. / AFP nuotr. 

Pernai rugsėjį karalienė mirė, o jau gruodį apyvartoje pasirodė pirmosios monetos su naujojo karaliaus atvaizdu. Skirtingai nei motina, visuose penkiuose oficialiuose portretuose žiūrėjusi į dešinę, Karolis III žvelgia į priešingą pusę. Tokia pusių kaita – viena iš senųjų britiškų tradicijų.

Karalienę ant visų monetų buvo galima pamatyti su karūna, tiara ar bent laurų vainiku, Karolis III – kaip ir ankstesni britų karaliai – vaizduojamas be regalijų. Tiesa, karūnavimo proga yra nukaldinta įvairaus nominalo proginių monetų, kuriose jis pavaizduotas su valdžios regalijomis.

Tiesa, būsimojo karaliaus debiutas monetų pasaulyje įvyko anksčiau. Tuoktuvių proga dar 1981 m. tuometis Velso princas Čarlzas buvo pavaizduotas ant 25 pensų monetos, 1998 ir 2008 m. sosto paveldėtojas buvo pagerbtas penkių svarų monetomis atitinkamai 50-ojo ir 60-ojo gimtadienių progomis. Tačiau kiekvieną kartą jis pavaizduotas reverse – pagrindinė monetos pusė liko skirta Elžbietai II.

Naujojo karaliaus portretą, kuris netrukus puikuosis ant pinigų, sukūrė skulptorius Martinas Jenningsas, garsus iškilių rašytojų skulptūrų autorius. M. Jenningsui buvo patikėta sukurti Elžbietos II motinos bronzinį biustą, šiandien eksponuojamą Šv. Pauliaus katedroje Londone.

Nors Karolio III portretas dar plačiai nepaplito, jau sukėlė kalbų. Atidžiau įsižiūrėjus, ties karaliaus ausimi galima įžvelgti įdomią detalę – paukštelį, tarsi norintį kažką pačiulbėti monarchui. Ar tai sąmoningas M. Jenningso sprendimas, ar tik sutapimas, nėra skelbiama. Bet kokiu atveju ši detalė – subtili užuomina apie karaliaus meilę gamtai, nuolat akcentuojamą aplinkosaugos svarbą.

Likus mėnesiui iki karūnavimo ceremonijos, buvo išleistas pašto ženklas su monarcho atvaizdu. Tai – dar viena britų tradicija, puoselėjama jau 183 metus. Ant pirmojo pasaulyje pašto ženklo, išleisto 1840 m. gegužės 1 d., buvo pavaizduota karalienė Viktorija.

Banknotų eilė ateis vėliausiai. Kol apyvartoje pasirodys popieriniai pinigai su naujojo karaliaus portretu, reikia atlikti sudėtingą techninį darbą: pertvarkyti bankomatus, kad jie atpažintų naujojo dizaino pinigus. Todėl banknotai su Karoliu III pasirodys tik kitais metais. Kol susidėvės senieji banknotai, vienu metu apyvartoje bus pinigai ir su Elžbietos II, ir jos sūnaus portretu.

Penkių, dešimties, 20 ir 50 svarų sterlingų banknotų reversas liks nepakitęs – ant jų ir toliau bus pavaizduoti seras Winstonas Churchillis, Jane Ostin, Williamas Turneris ir Alanas Turingas.

GALERIJA

  • Karalius Karolis III – piniginėje ir ant vokų
AFP nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pasakų fanas

Noriu pinigų su Mickey Mouse.

geriau

būtų Viljamas.

X

Mail Online jau rašo kaip Williamas planuoja savo karūnavimą…Keista kažkaip…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS