Kazachstanas: Maskva bandė verbuoti kazachus prisijungti prie savo pajėgų Ukrainoje | kl.lt

KAZACHSTANAS: MASKVA BANDĖ VERBUOTI KAZACHUS PRISIJUNGTI PRIE SAVO PAJĖGŲ UKRAINOJE

  • 0

Kazachstanas pareiškė, kad Maskva socialiniuose tinkluose bandė verbuoti šios Kremliui draugiškos Vidurinės Azijos šalies piliečius prisijungti prie Ukrainoje kariaujančių Rusijos pajėgų.

Toks regiono pareigūnų perspėjimas pasirodė ketvirtadienį vėlai vakare, vietos žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, kad Ukrainoje žuvo Kazachstano piliečių.

Tiek Rusijos pajėgos, tiek privati karinė bendrovė „Wagner“ siekė, kad prie jų prisijungtų buvusio Sovietų Sąjungos regiono šalių piliečiai.

Šiaurinio Kostanajaus regiono, kuris ribojasi su Rusija ir kuriame gyvena gausi rusų mažuma, prokurorai perspėjo gyventojus nepasiduoti mėginimams socialiniuose tinkluose verbuoti vyrus prisijungti prie Maskvos pajėgų.

Vyriausybės duomenimis, šiame regione gyvena apie 880 000 žmonių, iš kurių apie 41 proc. yra etniniai rusai.

„Mūsų regiono teritorijoje buvo bandoma verbuoti vietos gyventojus į Rusijos Federacijos teritoriją, kad jie dalyvautų ginkluotame konflikte Ukrainoje“, – teigiama regiono prokuratūros išplatintame pareiškime.

Kazachstanas atsisako pripažinti Maskvos okupuotus rytinius ir pietinius Ukrainos regionus kaip Rusijos dalį. Tačiau šalis kaltinama padedanti Maskvai apeidinėti sankcijas, o jos vadovybė tebėra artima Kremliui.

Vietos prokurorai sakė, kad socialiniuose tinkluose pastebėjo separatistinių raginimų dėl Kazachstano.

„Siekdami užtikrinti visuomenės saugumą, apsaugoti piliečių teises ir laisves bei užkirsti kelią socialinės ir politinės padėties destabilizacijai, raginame nepasiduoti tokiems provokaciniams pareiškimams ir raginimams žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose“, – nurodoma jų pareiškime.

Jie teigė, kad dalyvavimas kitų šalių ginkluotame konflikte ir separatistiniai raginimai yra neteisėti ir už tai gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Raginame piliečius, žiniasklaidą ir socialinių tinklų naudotojus susilaikyti nuo bet kokių pirmiau minėtų pažeidimų“, – priduriama pranešime.

Gairės: Rusijos pajėgos, karas Ukrainoje, kazachstanas, bandė verbuoti kazachus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS