Kelia susirūpinimą: rusai vengrų rankomis daro savo juodus darbelius? | kl.lt

KELIA SUSIRŪPINIMĄ: RUSAI VENGRŲ RANKOMIS DARO SAVO JUODUS DARBELIUS?

  • 22

Nors Roberto Fico vadovaujamos naujosios Slovakijos vyriausybės ir Vengrijos premjero Viktoro Orbano pozicijos yra artimos, tačiau Bratislava nerimauja dėl Vengrijos šnipinėjimo aktyvėjimo. Tai žiniasklaidai paviešino vienas Slovakijos pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės, praneša LNK.

Plačiau papasakojo buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tikrai keista informacija. Skamba gana absurdiškai. Kaip ir mažai prasmės vienai NATO šaliai šnipinėti kitą sąjungininkę. Vengrija gauna labai daug jautrios informacijos toje pačioje NATO būstinėje. Dabar reikia palaukti daugiau faktų. Galbūt informaciją pateikęs pareigūnas gali ją pagrįsti. Dabar būtų sunku daryti kažkokias apibendrinančias išvadas, bet tai, kad ta informacija medžiojama įvairiais kanalais, yra tikrai faktas. 1999 m. NATO būstinėje yra buvęs didžiulis skandalas per Kosovo kampaniją, kai buvo bombarduojama buvusi Jugoslavija dėl Slobodano Miloševičiaus vykdomo genocido prieš Kosovo albanus. Ten buvo perdavinėjama informacija serbams apie taikinius, apie naikintuvų maršrutus. Žuvo pilotų. Buvo padaryta ne tik materialinė žala, bet ir politinė. Prieš porą metų aukštas Prancūzijos karininkas buvo apkaltintas šnipinėjimu Rusijai. Tokie faktai pastoviai išlenda, bet sisteminis šnipinėjimas būtų netikėtas atvejis“, – sakė L. Linkevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: Čia

 

 

– Negalima pilnai atmesti, kad kokie rusai vengrų rankomis daro savo juodus darbelius?

– Teoriškai viskas įmanoma, tačiau sunku tai suvokti. Kaip ir sakiau, neįžvelgčiau tame didelės prasmės. Tuo labiau, kad ta informacija legaliai prieinama ir kitais būdais. Žinant Vengrijos laikyseną tiek Europos Sąjungos, tiek NATO atžvilgiu, tai ji visiškai iššoka iš konteksto. Todėl būtų neatsakinga atmesti tokias prielaidas, tačiau kategoriškam kaltinimui reikia daugiau informacijos.

– Neįvardijamas pareigūnas nurodė Bratislavos susirūpinimą dėl neseniai įvykusio slapto Vengrijos ir Rusijos ambasadorių susitikimo. Kaip tai vertinti?

– Reikia įrodymų, reikia faktų. Kad ta informacija skleidžiama ir kitais būdais, tiesiogiai nesinaudojant Vengrijos bendruomene, yra faktas. Teko susidurti su tokiomis prorusiškomis nuotaikomis, prorusiškais politikais, kad ir toje pačioje Slovakijoje. Kai kurie premjero pareiškimai neturėtų stebinti, tuo labiau, kad jis išrinktas būtent su tokia politika, su tokia laikysena. Reiškia, kad daugumai priimtina, ką jis daro ir ką jis kalba. Tačiau nemanyčiau, kad Slovakija yra svarbiausias Rusijos taikinys savo propagandai. Reikia elgtis labai atsargiai su kategoriškais vertinimais bei kaltinimais. Tačiau pats faktas, kad tokia informacija iškilo į viešumą verčia susirūpinti. Ne viskas taip paprasta, kaip atrodo, net santykiuose tarp sąjungininkių.

– Slovakai dabar yra pasimetę ir nežino, kaip jiems derėtų elgtis. Kaip reikėtų elgtis, jei kyla įtarimų dėl šnipinėjimų?

– Įtarimai turi būti pagrįsti faktais. Jei yra faktai, tai paprastai tokie asmenys, kurie dirba po priedanga, būna išvaromi iš šalies. Jei pasiteisins tokia informacija ir slovakų vyriausybė nutars, kad reikia imtis tokių priemonių, tai bus gana iškalbingas signalas. Matyt, kad jie norėtų daugiau faktų šalia to susirūpinimo.

– Jei paaiškėtų, kad vengrų šnipinėjimas Slovakijoje buvo ar yra realus, ko tada tektų imtis prieš Vengriją? Tai turėtų rūpėti ne tik slovakams, bet ir Europos Sąjungai.

– Kiekvienu atveju reikia žiūrėti konkrečiai. Tai verstų dar atidžiau pažiūrėti, kaip saugomos paslaptys mūsų bendrose institucijoje, ypač NATO. Europos Sąjungoje yra gal kiek mažiau svarbios karinės informacijos, nors jos irgi yra, tačiau NATO institucijoje jos tikrai pakanka. Reikėtų labiau susirūpinti elektronine apsauga. Tai priverstų atidžiau pažvelgti ir į tuos asmenis, kurie gauna leidimus dirbti su ta informacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

xxx

Normali sajunga...senai butu ismete tokia nare is bendrijos.....arba laikinai sustabdyti vengru naryste euro zonoi. Kiek tas rusu numyletinis kis pagalius I ratus. Visa avengrija kalta juk isrinko patys

tai

gal negretinkit protingu rusu o/ju nemazai/ su oh manu saikom naikinanciu tautas tuo paciu ir save su savo /vertybemis/ pppz=0

DAR DIDESNĮ SUSIRŪPINIMĄ KELIA...

Amerikos teroristų kišimasis į svetimų valstybių vidaus reikalus. Perversmų ir karų organizavimus. Atominių bombų ir cheminio ginklo panaudojimą prieš žmoniją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS