Lenkijoje apsauga į Seimą neįleido dviejų buvusių įstatymų leidėjų | kl.lt

LENKIJOJE APSAUGA Į SEIMĄ NEĮLEIDO DVIEJŲ BUVUSIŲ ĮSTATYMŲ LEIDĖJŲ

  • 3

Lenkijoje du buvę įstatymų leidėjai, Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) ir Maciejus Wasikas (Macejus Vonsikas), kurie buvo įkalinti už įgaliojimų viršijimą ir kuriems prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) suteikė malonę, trečiadienį buvo neįleisti į Seimą.

Antradienį parlamento pirmininko atstovas spaudai nurodė, kad šiems asmenims leidžiama lankytis Seime, bet ne dalyvauti parlamento posėdžiuose.

Nepaisant to, trečiadienio rytą politikai bandė patekti į Seimo pastatą kartu su grupe kolegų iš buvusios valdančiosios konservatyviosios „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos.

PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) paprašė įleisti M. Kaminskį ir M. Wasiką. Apsaugos darbuotojai pakvietė juodu į biurą išsiimti leidimų patekti į Seimo patalpas.

Seimo pirmininkas Szymonas Holownia (Šimonas Holovnia) sakė, kad šie du asmenys gali įeiti į Seimo patalpas kaip nuolatiniai lankytojai, tačiau negali sėdėti posėdžių salėje, atsižvelgiant į tai, kad jų parlamentarų mandatai buvo panaikinti po to, kai jie buvo nuteisti baudžiamojoje byloje.

Buvęs vidaus reikalų ministras M. Kaminskis ir jo tuometinis pavaduotojas M. Wasikas 2023 metų gruodį buvo nuteisti kalėti dvejus metus už įgaliojimų viršijimą, kai jie vadovavo Centriniam antikorupcijos biurui (CAB). Tačiau vėliau garsiai nuskambėjusioje byloje prezidentas jiems suteikė malonę ir jie iškart buvo paleisti.

M. Kaminskis ir M. Wasikas ne kartą tvirtino, kad jie tebėra parlamento nariai, rėmėsi jiems palankiu Aukščiausiojo Teismo sprendimu ir teigė, kad bandymai atimti iš jų parlamentarų teises buvo neteisėti.

Pats Aukščiausiasis Teismas šiuo klausimu yra susiskaldęs, PiS palankiai teisėjų kolegijai patvirtinus M. Kaminskio ir M. Wasiko pretenzijas, o kitai kolegijai nurodžius, kad jie nebėra parlamento nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gerb. REDAKCIJAI

Iš PAGARBOS savo skaitytojui straipsnis rašomas SKAITYTOJO kalba. Tas pat ir jame minimiems svetimvardžiams taikoma. Jeigu norima pasitarnauti ir tiems, kam svarbu originali straipsnyje minimo svetimvardžio rašyba, ji pateikiama skliaustuose Mariušas Kaminskis (Mariusz Kamiński) ir Maciejus Vonsikas (Maciej Wąsik).

Tautos balsas

Po rinkimų, Lietuvoje į seimą nebeįleis liberastkonservų.

O

Kaip veržiasi matomai ten dar daugeu vogt galima supistoj pokumunistinėj šalyj

SUSIJUSIOS NAUJIENOS