Lenkijoje prisaikdinta D. Tusko vyriausybė | kl.lt

LENKIJOJE PRISAIKDINTA D. TUSKO VYRIAUSYBĖ

  • 1

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) trečiadienį pasirašė įsaką, kuriuo prisaikdinama Donaldo Tusko vyriausybė.

D. Tuskas, kurio vyriausybei vėlų antradienį paramą išreiškė Seimas, prezidentūroje perskaitė priesaiką.

„Pradėdamas eiti ministro pirmininko pareigas iškilmingai prisiekiu, kad liksiu ištikimas Lenkijos Respublikos Konstitucijos ir kitų įstatymų nuostatoms, o tėvynės gerovė ir piliečių gerovė visada bus mano aukščiausias įsakymas“, – sakė jis.

Taip pat per ceremoniją prisiekė kiekvienas ministras.

D. Tusko kabinete užsienio reikalų ministru paskirtas Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis), kuris šias pareigas ėjo ir anksčiau, o teisingumo ministru – buvęs ombudsmenas Adamas Bodnaras.

Finansų ministerijai vadovaus Andrzejus Domanskis (Andžejus Domanskis), valstybės turto ministro pareigas eis Borysas Budka (Borisas Budka). Kultūros ir nacionalinio paveldo ministru tapo Bartlomiejus Sienkiewiczius (Bartlomejus Senkevičius), o Europos reikalų ministru – Adamas Szlapka (Adamas Šlapka). Marcinas Kierwinskis (Marcinas Kervinskis) tapo vidaus reikalų ministru.

Marzena Czarnecka (Mažena Čarnecka) stoja prie naujai įkurtos Pramonės ministerijos vairo, o Krzysztofas Hetmanas (Kšištofas Hetmanas) – Plėtros ir technologijų ministerijos vairo. Dariuszas Klimczakas (Dariušas Klimčakas) tapo infrastruktūros ministru, o Paulina Hennig-Kloska (Paulina Henig Kloska) pradeda vadovauti Klimato ir aplinkos ministerijai.

Fondų ir regioninės politikos ministre tapo Katarzyna Pelczynska-Nalecz (Katažina Pelčinska Nalenč), o Agnieszka Buczynska (Agneška Bučinska) tapo pilietinės visuomenės ministre.

Švietimo ministerijai vadovaus Barbara Nowacka (Barbara Novacka), o Sporto ministerijai – Slawomiras Nitrasas (Slavomiras Nitrasas). Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaus Izabela Leszczyna (Izabela Leščina), o vyresnio amžiaus žmonių politikos reikalais rūpinsis Marzena Okla-Drewnowicz (Mažena Okla Drevnovič).

Šeimos, darbo ir socialinės politikos ministerijos vairą perima Agnieszka Dziemianowicz-Bak (Agneška Dzemianovič Bank), o Mokslo ministerijos – Dariuszas Wieczorekas (Dariušas Večorekas). Tuo metu Katarzyna Kotula (Katažina Kotula) paskirta lygybės ministre.

Vyriausybėje taip pat dirbs keli ministrai „be portfelio“: Janas Grabiecas (Janas Grabecas), kuris vadovaus premjero kanceliarijai, Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Semoniakas), kuris bus atsakingas už specialiąsias tarnybas, ir Maciejus Berekas (Macejus Berekas), kuris bus atsakingas už teisėkūros reikalus.

Prezidentas sako esąs pasirengęs bendradarbiauti

D. Tuskas ir jo ministrai į prezidentūrą atvyko autobusu, papuoštu Lenkijos vėliavos baltos ir raudonos spalvų simbolika ir užrašu: „Dėkojame tau, Lenkija!“ Juos pasitiko džiūgaujantys rėmėjai.

A. Duda sakė, kad yra pasirengęs bendradarbiauti su naująja vyriausybe.

„Norėsiu pasikalbėti (...) su kiekvienu iš jūsų ministrų, ypač su tais, su kuriais, kaip numanau, bendradarbiavimas bus glaudžiausias (...) apie tai, kaip jį organizuoti, kad Lenkijos Respublikos reikalai iš tikrųjų būtų kuo geriau įgyvendinami, kad konstitucinis bendradarbiavimo principas iš tikrųjų būtų naudingas Lenkijos Respublikai ir jos piliečiams“, – sakė A. Duda.

D. Tuskas paragino susiskaldžiusią Lenkijos politinę klasę susivienyti, teigdamas, kad ji negali sau leisti susiskaldymo, kai Rusija vykdo agresyvų karą kitapus sienos. Daugelis baiminasi, kad šis konfliktas gali išplisti, jei Maskva laimės.

Buvusio Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko ir buvusio lenkų premjero D. Tusko vyriausybė keičia aštuonerius metus valdžioje buvusios dešiniojo sparno partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vadovautą administraciją, dažnai konfliktavusią su Briuseliu.

Antradienį pristatydamas savo programą ir vyriausybės sudėtį D. Tuskas pasisakė už stiprią Europos Sąjungą, mat tokia ji stiprintų ir jo šalį, ir patikino, kad jo vyriausybė sutelks jėgas siekdama, kad pasaulis būtų įsipareigojęs toliau padėti Ukrainai, kovojančiai su plataus masto Rusijos invazija.

Be to, jis pažadėjo išspręsti jau ilgiau kaip mėnesį trunkančią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų vykdomą blokadą pasienyje su Ukraina.

D. Tuskas kaip naujasis ministras pirmininkas galės dalyvauti ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

Jis sakė, kad iš Briuselio keliaus į Taliną, kur planuoja susitikti su Baltijos šalių premjerėmis.

Spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose PiS laimėjo daugiausia vietų, tačiau nesugebėjo iškovoti daugumos. Vis dėlto PiS ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui (Mateušui Moraveckiui) buvo pirmajam suteiktas šansas pamėginti suformuoti naują vyriausybę. Pirmadienį jo vyriausybė nesulaukė pakankamai palaikymo Seime.

Nors D. Tusko Pilietinė platforma rinkimuose liko antra, ji užsitikrino daugumą susivienijusi su dviem mažesnėmis proeuropietiškomis opozicinėmis politinėmis grupėmis – „Trečiuoju keliu“ ir „Naująja kaire“.

Naujajai vyriausybei tikriausiai teks susidurti su kasdienėmis kovomis su PiS įstatymų leidėjais. Ši partija vis dar turi sąjungininkų prezidentūroje, Centriniame banke ir Aukščiausiajame Teisme, taip pat keliose svarbiose teisminėse ir finansinėse valstybės institucijose.

Prezidentas A. Duda, kurio kadencija baigiasi 2025 metais, iki to laiko gali pasinaudoti blokavimo taktika ir vetuoti teisės aktus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

lenkai gerai tvarkosi ir savas pinigas nes laikosi 10 Dievo istatymu be vatikano diktaturos PAGARBA /POHVALA/ poliakam-;;-;;-;;-

SUSIJUSIOS NAUJIENOS