NATO vadovas Pentagone susitiko su JAV gynybos sekretoriumi | kl.lt

NATO VADOVAS PENTAGONE SUSITIKO SU JAV GYNYBOS SEKRETORIUMI

  • 0

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) pirmadienį kalbėjosi su Vašingtone viešinčiu NATO vadovu Jensu Stoltenbergu, siekiančiu užtikrinti tolesnį finansavimą Ukrainos kovai su Rusijos invazinėmis pajėgomis.

Nuo invazijos pradžios prieš beveik dvejus metus Ukraina sulaukė dešimčių milijardų dolerių (eurų) vertės JAV paramos, tačiau daugelis respublikonų įstatymų leidėjų nebenori remti Kyjivo, sakydami, kad šiame kare trūksta aiškios galutinio rezultato perspektyvos.

J. Stoltenbergas ir L. Austinas, kuris suburia tarptautinę karinę paramą Kyjivui, susitiko Pentagone, dalyvaujant aukščiausio rango JAV karininkui generolui Charlesui Brownui (Čarlzui Braunui) ir kitiems pareigūnams.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) yra paprašęs Kongreso patvirtinti 61 mlrd. dolerių (56,3 mlrd. eurų) vertės naują pagalbos Ukrainai paketą.

Tačiau derybos įstrigo, nes respublikonų įstatymų leidėjai, įsiutę dėl rekordinio migrantų srauto per JAV sieną su Meksika, reikalauja esminių imigracijos ir sienų kontrolės politikos pakeitimų mainais į tai, kad būtų patvirtinta daugiau lėšų ukrainiečiams.

Ankstesnę dieną J. Stoltenbergas televizijai „Fox News“ sakė, kad susitarimas, dėl kurio deramasi JAV Kongrese, yra geras sandoris.

Be jos, paprastai kalbant, viskam, ką ukrainiečiai pasiekė ir ką mes jiems padėjome pasiekti, iškils pavojus.

Nors JAV pagalba Ukrainai sudarė tik nedidelę Pentagono biudžeto dalį, „mums pavyko gerokai apnaikinti ir susilpninti Rusijos kariuomenę“, sakė J. Stoltenbergas ir pridūrė, kad reikėtų tai daryti ir toliau.

Pagalba Kyjivui taip pat padeda amerikiečių darbuotojams, nes už šiuos pinigus perkami Jungtinėse Valstijose pagaminti ginklai, teigė NATO generalinis sekretorius.

Vėliau pirmadienį J. Stoltenbergas susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) ir J. Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu (Džeiku Salivanu).

Bendroje spaudos konferencijoje A. Blinkenas perspėjo, kad Ukrainos teritoriniams laimėjimams prieš Rusiją gresia pavojus, jei Kongresas nepatvirtins naujos pagalbos.

„Be jos, paprastai kalbant, viskam, ką ukrainiečiai pasiekė ir ką mes jiems padėjome pasiekti, iškils pavojus“, – kalbėjo jis.

Antradienį J. Stoltenbergas turi susitikti su respublikonų ir demokratų įstatymų leidėjais, dalyvaujančiais debatuose dėl paramos Ukrainai.

Buvęs JAV vadovas ir tikėtinas respublikonų kandidatas lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), dažnai giriantis Rusijos lyderį Vladimirą Putiną, ragina respublikonų įstatymų leidėjus atmesti imigracijos susitarimą, dėl kurio deramasi Kongrese. Tai taip pat sužlugdytų tolesnės pagalbos Ukrainai planus.

Gairės: Lloydas Austinas, Jensas Stoltenbergas, NATO, karas Ukrainoje, Pentagonas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS