Pareigūnas: Izraelio delegacija į Kairą derėtis dėl paliaubų Gazos Ruože dar neatvyko | kl.lt

PAREIGŪNAS: IZRAELIO DELEGACIJA Į KAIRĄ DERĖTIS DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE DAR NEATVYKO

Aukšto rango oficialus Izraelio asmuo šeštadienį pranešė, kad Izraelio delegaciją į Kairą derėtis dėl paliaubų Gazos Ruože atsiųs, tik jei matys „teigiamų poslinkių“ susitarimo dėl įkaitų paleidimo atžvilgiu.

„Šiuo metu siekiame suderinti galimo susitarimo dėl įkaitų paleidimo metmenis“, – naujienų agentūrai AFP sakė nežinomu panorėjęs likti pareigūnas.

„Manome, kad mūsų dar laukia sunkios ir ilgos derybos iki bus pasiektas faktinis susitarimas. Jei į Kairą išsiųstume delegaciją su „Mossad“ vadovu priešakyje, reikštų, kad teigiamų poslinkių yra“, – kalbėjo jis.

Šie komentarai pasirodė po to, kai vienas aukštesniojo rango „Hamas“ atstovas pranešė, kad šeštadienį į Kairą atvyko grupuotės derybininkai, dalyvausiantys naujame derybų dėl siūlomo ugnies nutraukimo Gazos Ruože, kur beveik septynis mėnesius vyksta karas, raunde.

Tarpininkai iš Kataro, Egipto ir Jungtinių Valstijų laukė „Hamas“ atsakymo į pasiūlymą, pagal kurio sąlygas, Didžiosios Britanijos paskelbtais duomenimis, 40 dienų būtų nutraukti kariniai veiksmai ir mainais į Izraelio kalėjimuose esančius palestiniečius būtų paleisti įkaitai.

Šiuo metu siekiame suderinti galimo susitarimo dėl įkaitų paleidimo metmenis.

Pavykus susitarti, tai būtų pirmas toks susitarimas po lapkritį savaitę trukusių paliaubų, per kurias smogikai paleido 105 įkaitus, tarp jų – 80 izraeliečių, o mainais į juos Izraelis paleido 240 kalinių palestiniečių.

Mėnesius trukusios derybos įstrigo, mat „Hamas“ reikalavo ilgam nutraukti ugnį ir iš Gazos išvesti visus Izraelio karius, o Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu savo ruožtu vis žadėjo pradėjo pulti Gazos pietuose esantį Rafos miestą.

Plataus masto invazija Rafoje, kur glaudžiasi maždaug 1,2 mln. civilių, visame pasaulyje kelia vis didesnį nerimą.

Karas prasidėjo po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ Izraelyje surengė išpuolį, per kurį, oficialiais Izraelio duomenimis grindžiami naujienų agentūros AFP skaičiavimu, žuvo 1 tūkst. 170 žmonių, pagrinde civilių.

Smogikai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų ir Izraelio skaičiavimu, Gazoje jų vis dar yra 128. Kariuomenės teigimu, 35 iš jų yra mirę arba žuvę.

„Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, nuo to laiko per atsakomąją Izraelio operaciją prieš „Hamas“ Gazoje žuvo mažiausiai 34 tūkst. 654 žmonės, dauguma jų – moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS