Pasižvalgykime po tvarų ateities ūkį: ten kur trūksta vandens – daržovės irgi auga | kl.lt

PASIŽVALGYKIME PO TVARŲ ATEITIES ŪKĮ: TEN KUR TRŪKSTA VANDENS – DARŽOVĖS IRGI AUGA

  • 1

Ten kur trūksta vandens – daržovės irgi auga. Tik šiek tiek kitaip. Pastaruoju metu didelio dėmesio sulaukia hidroponikos technologija, kuri gali tapti nauju ateities pasirinkimu, praneša LNK.

Vertikalūs ūkiai – vienas iš būdų auginti šviežias daržoves vis didėjant jų poreikiui tuose kraštuose, kur gamtinės sąlygos nėra palankios tradiciniam žemės ūkiui.

Didžiausias pasaulyje hidroponinis ūkis „Bustanica“ mažiau nei prieš metus atvėrė duris Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajuje. Šis beveik 31 tūkst. kvadratinių metrų ploto vertikalus ūkis prilygsta tokiam dirbamos žemės plotui, kuris yra dukart didesnis už Dubajaus tarptautinį oro uostą.

Hidroponika – viena pažangiausių technologijų, dabar sulaukianti vis daugiau dėmesio, nes daržoves, uogas ar gėles galima auginti be derlingo dirvožemio, taip pat – taupant vandenį.

„Bustanica“ naudoja net 95 proc. mažiau vandens nei įprastas tokio dydžio ūkis. Kitaip tariant – kasmet sutaupoma 250 tūkst. mln. litrų vandens, užauginant daugiau nei milijoną kilogramų produkcijos per metus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tikiu, kad tokie ūkio modeliai ir juose naudojamos priemonės bus labai svarbios ateityje. Ypač jei atkreipsime dėmesį į žmonių skaičiaus didėjimą pasaulyje, taip pat senkančius vandens ir derlingos žemės išteklius. Kai kalbame būtent apie šiuos vertikalius ūkius, galiu pasakyti, kad jie labai greitai evoliucionavo – tai nutiko per pastaruosius dešimt metų. Tikiu, kad jų poreikis tik augs“, – kalbėjo gamybos direktorius Robertas Fellowsas.

Toks vertikalus daržovių auginimo būdas, kaip ūkyje „Bustanica“, yra labai perspektyvus. Pirmiausia todėl, kad šviežių daržovių galima turėti ištisus metus. Be to, gerokai mažesniame plote, nei reikėtų įprastai gauti nemenką derlių. Itin svarbu yra ir tai, jog šiame vertikaliame ūkyje išauginti žalumynai yra be pesticidų, herbicidų ar kitų chemikalų.

Pasak R. Fellowso, atsakingo už produkciją, kiekvieną dieną šiame ūkyje yra nuimamas derlius – trys tonos daržovių. Čia griežtai kontroliuojamos augalams sukurtos palankiausios augimui sąlygos – temperatūra, drėgmė, maistinio tirpalo sudėtis ir dirbtinė šviesa.

„Jei klausiate apie pesticidus, herbicidus ar chemikalus, tai mes jų iš vis nenaudojame savo produkcijoje. Viskas auga švarioje aplinkoje. O kalbant apie produkciją, apie mūsų produktų skonį – jis visiškai natūralus“, – teigė gamybos direktorius.

Šalys, kurdamos tokius vertikalius ūkius, siekia tvarumo. Taip pat tikslingai panaudoja turimus išteklius. Tokie ūkiai kaip „Bustanica“ Dubajuje leidžia išvengti daržovių transportavimo dideliais atstumais, nes juos galima įrengti netgi ten, kur gamtinės sąlygos nėra palankios. Tai ateities pasirinkimas, kuris gali prisidėti prie tvaraus žemės ūkio vystymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ale

tai stebuklai, nereikia nei vandens, nei herbicidu nei chemikalu ir auga kaip ant mieliu, nu tai nuo ko jie auga, ar tik dirbtines sviesos uztenka, nepiskit proto, cia ne darzoves, o tik ju imitacija, viskas dirbtina, nieko naturalaus,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS