Paskelbti preliminarūs parlamento ir vietos savivaldybių rinkimų Baltarusijoje rezultatai | kl.lt

PASKELBTI PRELIMINARŪS PARLAMENTO IR VIETOS SAVIVALDYBIŲ RINKIMŲ BALTARUSIJOJE REZULTATAI

  • 4

Baltarusijos pareigūnai pirmadienį paskelbė preliminarius parlamento ir vietos savivaldos rinkimų, kuriuose galėjo dalyvauti tik autoritariniam šalies vadovui lojalūs kandidatai ir kuriuos opozicija ragino boikotuoti, rezultatus.

Balsavimas dar labiau įtvirtino beveik 30 metų trunkantį autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą. A. Lukašenka sekmadienį, balsavimo dieną, taip pat pareiškė ketinantis kitais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose siekti dar vienos penkerių metų kadencijos.

Dauguma sekmadienio rinkimuose dalyvavusių kandidatų priklausė keturioms oficialiai įregistruotoms partijoms: „Belaja Rus“, Komunistų partijai, Liberalų demokratų partijai, Darbo ir teisingumo partijai. Centrinė rinkimų komisija pranešė, kad balsavo 73 proc. iš 6,9 mln. balsavimo teisę turinčių rinkėjų ir kad buvo išrinkti visi 110 parlamentarų bei 12 514 vietos tarybų narių.

Tai buvo pirmieji rinkimai Baltarusijoje po ginčijamų 2020 metų prezidento rinkimų. Po 2020-ųjų balsavimo paskelbus, kad A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai masiniai protestai.

Demonstracijos, kuriose dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių, šalį krėtė mėnesius, buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. dalyvių. Tūkstančiai sulaikytų žmonių buvo milicijos sumušti, šimtai nepriklausomų žiniasklaidos priemonių ir nevyriausybinių organizacijų buvo uždarytos ir uždraustos.

Protestų Baltarusijoje bangą A. Lukašenkai padėjo atlaikyti iš Rusijos gaunamos subsidijos ir politinė parama. A. Lukašenka leido Kremliui pasinaudoti Baltarusijos teritorija 2022 metų vasarį užpuolant Ukrainą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino A. Lukašenką su „užtikrinta Baltarusijos patriotinių jėgų pergale“, padėjusia „užtikrinti vidaus politinį stabilumą“.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri metė iššūkį A. Lukašenkai 2020 metų prezidento rinkimuose ir po jų turėjo pasitraukti į Lietuvą, ragino rinkėjus boikotuoti šiuos rinkimus, kuriuos pavadino beprasmiu farsu.

Baltarusiams ruošiantis eiti prie balsadėžių griežtai kontroliuojamuose parlamento ir vietos valdžios rinkimuose, opozicijos aktyvistams šeštadienį pavyko įsilaužti į maždaug 2 tūkst. viešųjų ekranų, naudojamų reklamoms miestuose transliuoti, ir parodyti S. Cichanouskajos vaizdo kreipimąsi.

Žmogaus teisių centras „Viasna“ sekmadienį pranešė, kad keli įmonės, kuriai priklauso ekranai, darbuotojai netrukus buvo sulaikyti.

Nuo pat protestų Baltarusijoje, kurioje gyvena 9,5 mln. žmonių, nepaliaujamai tęsiamas susidorojimas su opozicija. Už grotų tebėra daugiau kaip 1,4 tūkst. politinių kalinių, įskaitant opozicinių partijų lyderius ir garsų žmogaus teisių gynėją, 2022 metų Nobelio taikos premijos laureatą Alesį Bialiackį.

Prieš balsavimą A. Lukašenka tvirtino, kad Vakarų šalys svarsto planus surengti šalyje perversmą arba bandyti jėga užgrobti valdžią. Jis nurodė Baltarusijos milicijai prieš balsavimą visoje šalyje sustiprinti ginkluotą patruliavimą.

Opozicijos teigimu, antradienį prasidėjęs išankstinis balsavimas sudarė puikias sąlygas manipuliuoti balsavimu, nes balsadėžės nebuvo saugomos penkias dienas. Rinkimų pareigūnai sekmadienį pranešė, kad daugiau kaip 40 proc. šalies rinkėjų savo balsus atidavė per išankstinį balsavimą.

Po parlamento ir vietos valdžios rinkimų Baltarusijoje bus suformuota naujos sudėties institucija – Visos Baltarusijos liaudies susirinkimas. Jame bus 1,2 tūkst. delegatų, įskaitant pareigūnus, vietos tarybų, profesinių sąjungų narius, provyriausybinius aktyvistus.

A. Lukašenkos įsteigtas Visos Baltarusijos liaudies susirinkimas turės plačius įgaliojimus ir galės priimti sprendimus dėl politikos ir įstatymų projektų, siūlyti konstitucijos pataisas, skirti rinkimų komisijos narius ir teisėjus.

Prieš kelerius metus manyta, kad A. Lukašenka svarsto galimybę vadovauti Susirinkimui po pasitraukimo iš prezidento posto, bet jo planai  pasikeitė ir sekmadienį jis paskelbė, kad vėl dalyvaus prezidento rinkimuose.

Baltarusija pirmą kartą atsisakė pakviesti stebėtojų iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėti rinkimų. Baltarusija yra ESBO narė ir šios organizacijos Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR) nariai dešimtmečius būdavo vieninteliai tarptautiniai Baltarusijos rinkimų stebėtojai.

JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris) pareiškė, kad sekmadienio rinkimai Baltarusijoje buvo fiktyvūs ir „vyko tvyrant baimės atmosferai, kurioje joks rinkimų procesas negali būti vadinamas demokratiniu“. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Taip taip

Gyventojai apsimeta kad renka ir balsuoja, cibulenka apsimeta, kad neklastoja ir teisingai balsus skaičiuoja,,,Žodžiu, vyksta "demokratiniai" rinkimai

Šaunuolis

BATKA, teisėtai išrinktas Baltarusijos prezidentas !!!!

M

kunigaikštis bulvinis amžinai … ar bent jau kol kojas pakratys, poto į sostą kita įpėdinį “išrinks”… :) viską demokratiškai beabejo , kaip ir mordore…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS