Penki Irako pareigūnai atleisti dėl pražūtingo gaisro per vestuves | kl.lt

PENKI IRAKO PAREIGŪNAI ATLEISTI DĖL PRAŽŪTINGO GAISRO PER VESTUVES

  • 1

Dėl praėjusią savaitę kilusio gaisro per vestuves, per kurį žuvo 107 žmonės, buvo atleisti penki Irako pareigūnai, įskaitant merą ir priešgaisrinės tarnybos vadovą, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Vidaus reikalų ministras Abdel Amiras al Shammari (Abdel Amiras Šamaris) spaudos konferencijoje sakė, kad tragedija įvyko Karakoše Irako šiaurėje, iki 400 žmonių talpinančioje nedidelės Irako krikščionių bendruomenės centro vestuvių salėje netoli Mosulo.

Tą naktį salėje buvo daugiau nei 900 žmonių, sakė jis, patvirtindamas, kad rugsėjo 26-osios naktį kilęs gaisras buvo nelaimingas atsitikimas.

Visuomenės pyktį sukėlė didelis žuvusiųjų skaičius, kuris, pasak tragediją tiriančios komisijos vadovo generolo Saado Faleho, šiuo metu siekia 107.

A. A. al Shammari sakė, kad atleisti šie asmenys: Karakošo meras, savivaldybės direktorius, turizmo ir poilsio skyriaus vadovas, elektros tinklų pareigūnas ir Ninevės provincijos civilinės gynybos korpuso gaisrų gesinimo ir saugumo viršininkas.

A. A. al Shammari pridūrė, kad civilinės gynybos vadovas stos prieš drausminimo komitetą.

Jis teigė, kad pareigūnai buvo atleisti ne tik dėl aplaidumo, bet ir dėl to, kad nevykdė savo pareigų.

„Meras elgėsi aplaidžiai: salė buvo pastatyta neteisėtai, tačiau meras leido ją pradėti eksploatuoti be kitų valstybinių institucijų pritarimo“, – sakė ministras.

Anksčiau šiais metais civilinė gynyba atliko statybvietės patikrinimą ir nurodė savininkui iki spalio pakeisti lubas, nes jose yra labai degių medžiagų, pridūrė jis.

Pagrindinė gaisro priežastis buvo keturi fejerverkai, sukėlę kibirkščių lietų, sakė S. Falehas ir pridūrė, kad nuo jų užsidegė lubų plokštės ir salės dekoracijos.

A. A. al Shammari sakė, kad salės savininkas, manydamas, kad gaisras kilo dėl trumpojo jungimo, atjungė elektrą ir panardino salę į tamsą, taip sukeldamas „chaosą, paniką ir spūstį“.

Iš keturiolikos asmenų, kuriuos anksčiau sulaikė saugumo pajėgos, keturi iš jų, įskaitant salės savininką, buvo tiesiogiai atsakingi už fejerverkus, sakė S. Falehas.

Nuotaka su jaunikiu išgyveno.

Irake, kuris vis dar atsigauna po dešimtmečius trukusios diktatūros, karo ir neramumų, dažnai nesilaikoma saugos standartų – šią šalį vis dar kamuoja korupcija, netinkamas valdymas ir neretai pasenusi infrastruktūra.

2019 metų spalį visuomenės nepasitenkinimas peraugo į nacionalinį protesto judėjimą. Sekmadienį Bagdado Tahriro aikštėje paminėti šių įvykių metinių susirinko beveik 500 demonstrantų. Policija protestuotojus, pradėjusius svaidyti akmenis, netrukus išsklaidė garsinėmis granatomis, sakė vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

X

Kam atleidinėt žmones, tie gi šaudė fejerverkus viduj, paregūnai nekalti dėl to.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS