Po D. Trumpo grasinančio pareiškimo – ir NATO vadovo reakcija | kl.lt

PO D. TRUMPO GRASINANČIO PAREIŠKIMO – IR NATO VADOVO REAKCIJA

  • 24

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sekmadienį paprašė susilaikyti nuo pagrindo neturinčių kalbų, kurios gali pakenkti saugumui, po to, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pagrasino paskatinti Rusiją pulti NATO nares, nevykdžiusias savo finansinių įsipareigojimų.

„Bet koks pasiūlymas, kad sąjungininkai negins vieni kitų, kenkia visų mūsų, įskaitant JAV, saugumui“, – sakė J. Stoltenbergas.

D. Trumpo grasinimas nustoti ginti NATO šalis, kurios nevykdo savo finansinių įsipareigojimų, jei bus perrinktas JAV, yra neapgalvotas, sekmadienį taip pat pareiškė pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Transatlantinis aljansas jau 75-erius yra amerikiečių, kanadiečių ir europiečių saugumo ir gerovės pagrindas“, – socialiniame tinkle „X“ sakė Ch. Michelis.

„Neapgalvoti pareiškimai dėl #NATO saugumo ir (5 straipsnio) solidarumo tarnauja tik (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino interesams“ ir „neužtikrina didesnio saugumo ar taikos pasaulyje“, – pridūrė jis.

Bet koks pasiūlymas, kad sąjungininkai negins vieni kitų, kenkia visų mūsų, įskaitant JAV, saugumui.

„Priešingai, jie dar kartą pabrėžia, kad ES turi skubiai toliau plėtoti savo strateginį savarankiškumą ir investuoti į savo gynybą“, – tęsė jis.

Penktasis NATO sutarties straipsnis numato, kad šalys narės susitaria, kad vienos ar kelių jų ginkluotas užpuolimas bus laikomas visų jų užpuolimu.

Į Baltuosius rūmus sugrįžti siekiantis D.Trumpas šeštadienį sakė, kad skatins Rusiją pulti NATO nares, nevykdžiusias savo finansinių įsipareigojimų, ir tai radikaliausias jo pareiškimas prieš šį karinį aljansą, kurį jis jau seniai vertina skeptiškai.

JAV įstatymų leidėjams diskutuojant dėl naujos pagalbos Ukrainai, jau beveik dvejus metus kovojančiai su Rusijos agresija, buvęs prezidentas kartojo, jog nesąžininga įpareigoti Jungtines Valstijas ginti 30 kitų NATO šalių narių.

Šeštadienį kalbėdamas rinkimų kampanijos mitinge Pietų Karolinoje, D. Trumpas papasakojo apie pokalbį su kitos, nenurodytos NATO šalies vadovu per kažkurį Aljanso susitikimą.

„Vienas iš didelių šalių prezidentų atsistojo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nemokėsime ir jei mus užpuls Rusija, ar jūs ginsite mus?“ Aš pasakiau: „Jūs nemokėjote, jūs nesumokėję? Ne, aš jūsų neginčiau. Iš tiesų aš skatinčiau juos daryti viską, ką jie, po velnių, nori. Turit sumokėti. Turit apmokėti savo sąskaitas“, – pasakojo eksprezidentas.

Šis D. Trumpo pareiškimas pasirodė po to, kai Senato respublikonai trečiadienį atmetė abiejų partijų remtą įstatymo projektą, apimantį labai reikalingą naują finansavimą Ukrainai, pagalbą sąjungininkui Izraeliui ir reformas dėl krizės prie JAV ir Meksikos sienos.

Baltieji rūmai D. Trumpui atkirto akcentuodami prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pastangas stiprinti aljansus visame pasaulyje.

„Žudikiškų režimų invazijų į mūsų artimiausias sąjungininkes skatinimas yra pasibaisėtinas ir pamišėliškas“, – vėlai šeštadienį paskelbtame pareiškime sakė Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas (Endrius Beitsas).

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Trumpo trumpas klynas

Abejoju kad isrinks sita ryza slykstu senbezda antrai kadencijai

Nevirškinantis jokių konservų

Na gerai kad yra kam ant trumpo suimt Trampą,bet kas pas mus rūpinasi to durnelio iš urmo bazės šalies saugumui tikrai pavojingais pareiškimais?Lietuva dabar jau gasdinama galimu Nausėdos perrinkimu antrajai kadencijai,kuri anonsuojama ateisiančia suirute ir bardaku,kuriuos sukels nepribaigta konservantinė šimonska hidra.

OŽIO p a s l ė p t i e m s konservatsocdemų KGB-tams-

ramybė Lietuvoje BAIGĖSI --- jiems dega š a k a l y s po UŽPAKALIU, nes TRAMPAS a t s i s a k y s Lietuvoje esamų parazitų KGB-tų paslaugų ! --- Belieka s t e b ė t i --- į kurią pusę b ė g s kgebistų v a d o v a s OŽYS su pakalikais..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS