Po J. Bideno žodžių – ir B. Netanyahu, ir „Hamas“ prieštaravimai | kl.lt

PO J. BIDENO ŽODŽIŲ – IR B. NETANYAHU, IR „HAMAS“ PRIEŠTARAVIMAI

  • 3

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) šeštadienį pareiškė, kad dieną anksčiau kalbėdamasis telefonu su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) pasakė, jog nepritaria palestiniečių suverenitetui Gazos Ruože.

Dviejų valstybių lyderiai penktadienį pirmą kartą per beveik mėnesį kalbėjosi telefonu, o J. Bidenas po pokalbio sakė, kad, jo nuomone, vis dar įmanoma, jog B. Netanyahu gali sutikti su tam tikra palestiniečių valstybės forma.

„Pokalbyje su prezidentu J. Bidenu ministras pirmininkas B. Netanyahu pakartojo savo politiką, kad sunaikinus „Hamas“, Izraelis turi išlaikyti Gazos Ruožo saugumo kontrolę, kad užtikrintų, jog Gazos Ruožas nebekeltų grėsmės Izraeliui, o tai prieštarauja Palestinos suvereniteto reikalavimui“, – sakoma šeštadienį paskelbtame B. Netanyahu biuro pareiškime.

Ketvirtadienį B. Netanyahu atmetė palestiniečių suvereniteto okupuotame Vakarų Krante galimybę, pareiškęs, kad tai nesuderinama su Izraelio poreikiu turėti „visos teritorijos į vakarus nuo (Jordano) upės saugumo kontrolę“.

Po penktadienį įvykusio pokalbio J. Bidenas sakė, jog gali būti, kad B. Netanyahu pritartų tam tikram vadinamajam dviejų valstybių sprendimui, apie kurį jau dešimtmečius kalbama kaip apie būdą sumažinti įtampą Artimuosiuose Rytuose.

„Egzistuoja kelios dviejų valstybių sprendimų rūšys. Yra nemažai šalių, kurios yra Jungtinių Tautų narės ir kurios (...) neturi savo kariuomenių“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose teigė prezidentas.

„Taigi, manau, kad yra būdų, kaip tai galėtų pasiteisinti“, – pridūrė jis.

Tačiau kovotojų grupuotės „Hamas“ aukšto rango pareigūnas šeštadienį atmetė J. Bideno pareiškimus apie tai, kad žydų valstybė gali sutikti su palestiniečių valstybės įkūrimu.

„Iliuzija, kurią Bidenas skelbia apie palestiniečių valstybę ir jos ypatumus, mūsų žmonių neapgauna“, – išplatintame pareiškime nurodė „Hamas“ politinio biuro narys Izzatas al Rishqas (Izatas Riškas).

„Bidenas yra visateisis genocido karo dalyvis, ir mūsų žmonės iš jo nesitiki nieko gero“, – pridūrė jis.

B. Netanyahu, kuris yra pažadėjęs sunaikinti „Hamas“ ir demilitarizuoti Gazos Ruožą, vis labiau priešinasi JAV spaudimui įgyvendinti planą, į kurį būtų įtrauktas kokios nors formos Palestinos valstybės sukūrimas.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės duomenimis, žuvo 24 927 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

JT generalinis sekretorius: palestiniečių teisę kurti savo valstybę turi pripažinti visi

Palestinos žmonių teisę kurti savo valstybę „turi pripažinti visi“, JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė šeštadienį Ugandoje vykusiame Neprisijungusių judėjimo viršūnių susitikime.

„Atsisakymas priimti dviejų valstybių sprendimą, tinkamą izraeliečiams ir palestiniečiams ir Palestinos žmonių teisės į valstybingumą yra nepriimtini“, – Ugandos sostinėje Kampaloje tvirtino JT vadovas.

Tokia pozicija „neribotam laikui pratęstų konfliktą, kuris tapo viena pagrindinių grėsmių pasaulinei taikai ir saugumui; padidintų poliarizaciją ir padrąsintų ekstremistus visur“, – perspėjo A. Guterresas.

„Palestiniečių teisę kurti savo valstybę turi pripažinti visi“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

'forma ' tik viena

Laisve Palestinai !

Pilietis

Vistik puiki mintis- demilitarizuot žydija

Kam įdomūs

To bulviagalvio žodžiai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS