Po A. Navalno mirties įspėja apie opozicijos žudynes: prasidės dramatiškas laikotarpis | kl.lt

PO A. NAVALNO MIRTIES ĮSPĖJA APIE OPOZICIJOS ŽUDYNES: PRASIDĖS DRAMATIŠKAS LAIKOTARPIS

  • 6

Mirus aršiausiam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, aiškėja daugiau detalių apie planuotus opozicijos veikėjo mainus į Rusijos šnipą ir galimus tolesnius Kremliaus oponentų žudymus, praneša „The Odessa Journal“.

Žurnalisto ir projekto „Bellingcat“ vadovo Christo Grozevo teigimu, A. Navalnas buvo apnuodytas „sąlyginiu „Novičiok“, panašiai kaip tai įvyko ir 2020 m. Žurnalistas patikslina, kad išvadų kol kas negalima pateikti ir ši prielaida – analitinė.

Ch. Grozevas įsitikinęs, kad netrukus pavyks nustatyti ir asmenis, atsakingus už A. Navalno mirtį.

Derybos dėl A. Navalno mainų į FSB smogiką Vadimą Krasikovą prasidėjo maždaug prieš dvejus metus. V. Krasikovas Vokietijoje atlieka bausmę iki gyvos galvos dėl buvusio čečėnų kovotojų vado Zelimkhano Khangoshvilio nužudymo.

Ch. Grozevas kartu su A. Navalno bendražyge Marija Pevčich nusprendė organizuoti Kremliaus kritiko paleidimą.

Buvome nusiteikę labai optimistiškai dieną prieš žmogžudystę. Tačiau kitą rytą sužinojome šią liūdną žinią.

„Aleksejus turėjo tapti garsiausiu karo priešininku. Tikėjome, kad jis tai gali padaryti geriau laisvėje, o ne kalėjime“, – sakė jis.

Ch. Grozevo teigimu, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui V. Krasikovas buvo vertingiausias iš visų šnipų. Anot jo, derybose dėl mainų dalyvavo daug šalių. Norint užtikrinti politinių kalinių paleidimą, reikėjo surasti tiek pat Rusijos piliečių, kalėjusių Vakarų kalėjimuose už šnipinėjimą ar žmogžudystes.

„Buvome nusiteikę labai optimistiškai dieną prieš žmogžudystę. Tačiau kitą rytą sužinojome šią liūdną žinią“, – sakė jis.

Jis spėja, kad V. Putinas žinojo apie mainų planą. Galbūt jam apie tai pasakė Romanas Abramovičius, kuris taip pat dalyvavo derybų procese.

Per Tuckerio Carlsono interviu V. Putinas pasiūlė iškeisti žurnalistą Evaną Gershkovichą į V. Krasikovą, tačiau Vokietija ir toliau reikalavo, kad mainuose dalyvautų A. Navalnas.

Be to, vienas iš tyrėjo šaltinių po opozicijos veikėjo mirties pareiškė, kad tai – ne paskutinis incidentas.

Anot Ch. Grozevo, dabar prasidės dramatiškas laikotarpis. Jis pabrėžė, kad geriau pasiruošti blogiausiam scenarijui nei žiūrėti į viską pro rožinius akinius.

47-erių A. Navalnas mirė vasario 16-ąją Arkties kalėjime, kur atlikinėjo 19 metų įkalinimo bausmę pagal kaltinimus, kuriuos nepriklausomos teisių gynimo grupės ir Vakarų šalys pasmerkė kaip kerštą už opoziciją Kremliui.

A. Navalnas buvo palaidotas kovo 1 d. Maskvoje, kur su juo atsisveikinti susirinko tūkstantinė minia.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

prisimenat moteriske kur 2 mntai ir du daktarai susaude ?

nu va i nieko... gerove...nuostabus krastas...

lietuvoj klaipedoj arestineje

laisveje ir demokratijoje norejusi gyvent antivakceri disidenta mentai uzlenke... ir nieko... nurase...kad mire nautraliai... kaltu ner...nei elektrikai aferistai , nei PSD ismusinetojai nei vakcinatoriai ir net mentai ne prie ko...

pastebėjimas

Vienintelė rimta opozicija pucino "Vieningai Rusijai" - "Jedinaja Rosija" yra Rusijos kompartija, o tie doleriais šeriami rėksniai renka apie 2 procentus ir tai tik keliuose didžiuosiuose miestuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS