Saudo Arabijoje penkiems už „terorizmą“ nuteistiems asmenims įvykdyta mirties bausmė | kl.lt

SAUDO ARABIJOJE PENKIEMS UŽ „TERORIZMĄ“ NUTEISTIEMS ASMENIMS ĮVYKDYTA MIRTIES BAUSMĖ

  • 2

Saudo Arabija pirmadienį įvykdė mirties bausmę penkiems asmenims, nuteistiems už mirtiną išpuolį prieš maldos namus, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Keturi Saudo Arabijos piliečiai ir vienas – Egipto buvo teisiami už išpuolį, per kurį žuvo penki ir buvo sužeista daugybė kitų žmonių karalystės rytuose, kur išgaunama didžioji dalis Saudo Arabijos naftos ir gyvena dauguma šiitų mažumos atstovų.

Oficialios Saudo Arabijos spaudos agentūros paskelbtame Vidaus reikalų ministerijos pranešime nenurodoma, kada įvyko išpuolis ir į kokius maldos namus buvo pasikėsinta.

Jame taip pat nenurodytas taikytas egzekucijos būdas, tačiau karalystėje anksčiau mirties bausmės būdavo atliekamos, nukertant galvą.

Šiemet Saudo Arabijoje, kuri dažnai kritikuojama teisių gynimo grupių, dėl to, kad joje dažnai taikomos mirties bausmės, mirties bausmė kol kas įvykdyta 68 asmenims.

Nuo gegužės pradžios už nusikaltimus, susijusius su terorizmu, įvykdyta daugiau kaip 20 mirties bausmių, dauguma jų – rytinėje provincijoje.

Gegužės pabaigoje pareigūnai mirties bausme nuteisė du terorizmu kaltintus bahreiniečius byloje, kuri, pasak „Amnesty International“, buvo paremta „kankinimais paremtais prisipažinimais“.

Pernai Saudo Arabija iš viso įvykdė mirties bausmę 147 žmonėms – daugiau nei dvigubai daugiau nei 2021 metais (69 žmonėms), rodo naujienų agentūros AFP duomenys.

2022 metais Saudo Arabija per vieną dieną įvykdė mirties bausmę 81 asmeniui, nuteistam už įvairius su terorizmu susijusius nusikaltimus. Šis įvykis sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

Nuo 2015 metų, kai į valdžią atėjo karalius Salmanas, įvykdyta daugiau kaip 1 000 mirties nuosprendžių, teigiama anksčiau šiais metais paskelbtoje „Reprieve“ ir Europos ir Saudo Arabijos žmogaus teisių organizacijos ataskaitoje.

Pastaruoju metu Saudo Arabijoje sumažėjo egzekucijų, karalystei, garsėjančiai griežta islamo šariato teisės interpretacija, stengiantis sušvelninti savo įvaizdį, vykdant plataus masto socialinius ir ekonominius pokyčius.

Karaliaus Salmano sūnus ir faktinis Saudo Arabijos valdovas kronprincas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas), duodamas interviu žurnalui „The Atlantic“, sakė, kad karalystė atsisakė mirties bausmių, išskyrus nužudymo atvejus arba atvejus, kai kas nors „kelia grėsmę daugelio žmonių gyvybėms“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kostas

Uz "paskola" brendzio dezuteje - taip pat

nuomonė

Už nužudymą ir turi būti mirties bausmė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS