Šiaurės Korėja patvirtino naują kariuomenės vadą | kl.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PATVIRTINO NAUJĄ KARIUOMENĖS VADĄ

  • 0

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida sekmadienį patvirtino, kad šalis turi naują kariuomenės vyriausiąjį vadą, Seulo žiniasklaidai anksčiau paskelbus, kad tą postą anksčiau užėmusiam kariškiui buvo įvykdyta egzekucija.

Buvęs liaudies saugumo ministras Ri Myong Su (Li Mjong Su) buvo paminėtas kaip „Korėjos liaudies armijos (KPA) Generalinio štabo viršininkas“ valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) pranešime apie armijos pratybas, asmeniškais prižiūrimas šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno).

Ri Myong Su buvo dar kartą paminėtas atskirame KCNA pranešime apie Kim Jong Uno atliktą patikrinimą vienuose oro pajėgų manevruose.

Jo pirmtakui Ri Yong Gilui (Li Jon Gilui), kaip pranešama, mirties bausmė buvo įvykdyta šio mėnesio pradžioje. Jis veikiausiai tapo dar vienu aukšto rango pareigūnu, likviduotu per virtinę valymų toje stalinistinėje valstybėje.

Ri Yong Gilas buvo apkaltintas už politinės frakcijos įkūrimu ir korupcija, tąsyk pranešė naujienų agentūra „Yonhap“, cituodama vieną šaltinį, susipažinusį su padėtimi Šiaurės Korėjoje.

Pernai gegužę NIS nurodė, kad Kim Jong Unas įsakė įvykdyti egzekuciją gynybos ministrui Hyon Yong Cholui (Hjon Jon Čholui), kuris esą buvo sušaudytas iš priešlėktuvinio kulkosvaidžio.

Pchenjanas niekada nepatvirtino Hyon Yong Cholo likimo, bet nuo to laiko to veikėjo niekas nematė ir negirdėjo. Kai kurie analitikai kelia prielaidą, kad jis galėjo būti pašalintas iš pareigų ir įkalintas.

Pranešimai apie valymus, egzekucijas ir dingimus, kurių dalis buvo patvirtinti, o kiti – ne, tapo įprastomis naujienomis po to, kai Kim Jong Unas perėmė valdžią po savo tėvo Kim Jong Il (Kim Čen Iro) mirties 2011 metų gruodį.

Daug aukšto rango pareigūnų, ypač kariškių, buvo pašalinti arba paskirti į žemesnes pareigas, jaunajam lyderiui stengiantis įtvirtinti savo kontrolę galingoje šalies armijoje.

Vienu iš daugiausiai dėmesio sulaukusių tokio pobūdžio incidentu tapo žinia, kad Kim Jong Unas 2013 metų gruodį įsakė įvykdyti mirties bausmę savo įtakingam dėdei Jang Song Thaekui (Čan Son Tekui), kuris buvo apkaltintas valstybės išdavyste ir korupcija.

Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas (Jang Mučinas) sakė, kad naujasis kariuomenės vadas yra vienas iš trijų svarbiausių Kim Jong Uno padėjėjų, kuris, kaip žinoma, gerai išmano balistinių raketų technologijas.

Šiaurės Korėja praeitą mėnesį įvykdė savo ketvirtąjį branduolinį bandymą, o šį mėnesį paleido didelio nuotolio raketą, išprovokuodama tarptautinį pasipiktinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS