T. Carlsonas – televizijos aitvaras, virtęs nepageidaujama persona | kl.lt

T. CARLSONAS – TELEVIZIJOS AITVARAS, VIRTĘS NEPAGEIDAUJAMA PERSONA

Dar penktadienį Tuckeris Carlsonas su savo ištikima auditorija atsisveikino tardamas: „Iki pasimatymo pirmadienį! Gražaus savaitgalio!“, tačiau pirmadienį jis nebepasirodė televizijos eteryje. Televizija „Fox News“ negailestingai atsisveikino su savo žvaigžde, pirmosios Donaldo Trumpo kadencijos simboliu.

Nešė milijonus dolerių

Nuo 2017 m. T. Carlsonas buvo JAV dešiniųjų televizijos veidas, nevengęs skleisti sąmokslo teorijų. D. Trumpo kadencijos metu jis tapo vienu nekenčiama, kitų – garbinama persona.

Televizijos savininko Ruperto Murdocho tai netrikdė: nuo 2009-ųjų kompanijoje dirbantis T. Carlsonas buvo megažvaigždė. 2020 m. jis pasiekė rekordą – jo laidą „Tucker Carlson Tonight“, transliuojamą kiekvieną vakarą, išskyrus savaitgalius, vidutiniškai žiūrėdavo 4,33 mln. žiūrovų. Nors pernai auditorija aptirpo, ji vis tiek buvo labai didelė – 3,3 mln. žmonių.

2018 m. T. Carlsono dėka televizija susižėrė net 190 mln. dolerių – tuokart ši suma sudarė 16 proc. visų kanalo pajamų. Vėlesniais metais jo laidos pajamos iš reklamos gerokai sumažėjo, nes vis daugiau įmonių nuspręsdavo nebesieti savo prekės ženklų su politiškai prieštaringu šou. 2021 m. pajamos sumenko iki 67 mln. dolerių, pernai pajamos iš „Tucker Carlson Tonight“ vėl padidėjo.

Rinkos tyrimų bendrovės „Vivvix“ duomenimis, pernai T. Carlsono laida atnešė „Fox“ 77,5 mln. dolerių pajamų – kur kas daugiau nei kitų eterio žvaigždžių Lauros Ingraham ar Seano Hannity vedami šou, iš kurių televizija uždirbo po 50–54 mln. dolerių. T. Carlsono sėkmės negalėjo pakartoti net tokių stiprių rinkos žaidėjų kaip CNN ar MSNBC žvaigždės.

Trampistas kvadratu

T. Carlsonas – vadinamosios gonzo žurnalistikos, kai teksto įtaigumą stiprinanti stilistika akcentuojama labiau nei faktų tikrumas – atstovo Dicko Carlsono, buvusio „Voice of America“ vadovo, lobisto, diplomato, sūnus. Jo auditoriją masino melagienos apie tai, kad „demokratai pakeičia mūsų rinkėjus naujais, labiau atsidavusiais trečiojo pasaulio rinkėjais“ arba kad dėl imigrantų šalis tampa „skurdesnė ir purvinesnė“.

„The New York Times“ žurnaistai, išanalizavę 1 150 laidos „Tucker Carlson Tonight“ epizodų, rado daugybę imigrantus, homoseksualus, pilietinių teisių aktyvistus menkinančių pasisakymų. Jokios atsakomybės už savo žodžius nejautusi žvaigždė neigė skiepus, tyčiojosi iš moterų ir oponentų.

Respublikonai su T. Carlsonu dalijosi ir problemomis, ir džiaugsmais. Neseniai du iš jų, Vivekas Ramaswamis ir Larry Elderis, tiesiogiai transliuojamoje jo laidoje paskelbė apie ketinimus dalyvauti prezidento rinkimuose.

Anot „Politico“, T. Carlsonas prižiūrėjo net patį D. Trumpą, neleido jam pernelyg nuklysti nuo trampizmo kelio. JAV žiniasklaidos teigimu, žurnalistas darė įtaką kai kuriems prezidento sprendimams, pvz., atšaukti karinį smūgį Iranui 2019 m. ar atleisti patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną.

2018 m. T. Carlsono dėka televizija susižėrė net 190 mln. dolerių – tuokart ši suma sudarė 16 proc. visų kanalo pajamų. 

Šmeižto kaina

T. Carlsonas eteryje jautėsi laisvas – jo radikalumas nešė pinigus Murdochams. Šie žvaigždę palaikė nepaisydami net kai kurių reklamos užsakovų kritikos. Kas turėjo nutikti, kad televizijos savininkas ryžosi atsisveikinti su didelius pinigus uždirbančiu laidų vedėju? Juolab kad investuotojų reakcija puikiai iliustruoja šio sprendimo padarinius. Žinia, kad pirmadienio rytą „Fox News“ generalinė direktorė Suzanne Scott pranešė T. Carlsonui, jog jis nušalinamas iš eterio, smogė „Fox Corporation“ akcijoms. Vos paskelbus naujieną, bendrovės akcijų rinkos vertė nukrito apie 5 proc. – tai prilygsta maždaug 800 mln. dolerių.

T. Carlsonas prisišnekėjo. Jo kalbos apie neva balsavimo mašinomis Joe Bideno naudai manipuliuotus prezidento rinkimų rezultatus baigėsi dideliais nemalonumais.

Prieš kelis mėnesius balsavimo mašinų gamintoja „Dominion Voting Systems“ padavė į teismą „Fox News“. Praėjusią savaitę šalys pasiekė neteisminį susitarimą: televizija sutiko sumokėti „Dominion“ 787,5 mln. dolerių (718,65 mln. eurų). JAV žiniasklaidos teigimu, tai viena didžiausių kada nors Jungtinėse Valstijose už šmeižtą priteistų sumų. „Melas turi padarinių“, – triumfavo „Dominion“ advokatas Justinas Nelsonas.

Tokia konflikto su „Dominion“ baigtis veikiausiai ir tapo ženklu Murdochams, kad T. Carlsono dėka gaunamos didelės pajamos yra susijusios su didele finansine rizika, daug rimtesne nei galimas radikalios auditorijos praradimas.

Vis dėlto ne visi patenkinti tokia konflikto atomazga. "Fox News", kurį kas vakarą žiūri daugiau žmonių nei CNN ar MSNBC, mėgėjai vylėsi, kad teismo procesas truks kelias savaites, per kurias eterio žvaigždės turės viešai įtvirtinti savo politines pažiūras. Ilgam teismo procesui ruošėsi net ir Vilmingtono teismas: žinia apie susitarimą pranešta, kai jau buvo prisaikdinti prisiekusieji, planuota sakyti įžangines kalbas.

Tačiau teisės ekspertai pažymi, kad įrodyti tyčinį balsavimo mašinų gamintojo šmeižtą būtų buvę nelengva – dauguma tokių ieškinių JAV esą baigiasi neteisminiu susitarimu.

Balsai: didėja visuomenės spaudimas „Fox News“ ir televizijos savininkui R. Murdochui. „Melas turi padarinių“, – skelbia prie televizijos būstinės surengtos protesto akcijos dalyvio plakatas. Gina M Randazzo / „ZUMA Press Wire“ nuotr.

Nemalonumai dar nesibaigė

„Fox News“ gali lengviau atsikvėpti – įvaizdžiui kenkiančio teismų šou pavyko išvengti, nors suma, kurią turės sumokėti „Dominion“, – maždaug penktadalis viso likvidaus turto, kurį „Fox“ turėjo praėjusio ketvirčio pabaigoje.

Ir tai greičiausiai nebus paskutinis mokėjimas. Kitas elektroninių balsavimo sistemų gamintojas „Smartmatic“ taip pat pateikė ieškinį dėl šmeižto prieš „Fox News“ ir jos vedėjus, reikalaudamas 2,7 mlrd. dolerių žalos atlyginimo.

Be to, paviešintos privačios televizijos darbuotojų žinutės paskelbė tai, ko bendrovė tikrai nenorėjo atskleisti: kad simpatijos D. Trumpo stovyklai – nenuoširdžios. Aršiausiams respublikonų rėmėjams „Fox News“ pataikavo nenorėdama prarasti auditorijos, kurią galėjo persivilioti nauji steigiami D. Trumpo kanalai „Newsmax“ ir OAN.

Nors iš pradžių „Fox News“ laidų vedėjai buvo pirmieji žurnalistai, paskelbę apie D. Trumpo pralaimėjimą, greitai vėjas pasisuko į visiškai kitą pusę. T. Carlsonas netgi vadino Kapitolijaus šturmą „taikiu protestu“.

Be to, pateikta ieškinių asmeniškai prieš T. Carlsoną. Viena buvusi jo laidos darbuotoja kaltina jį toksiška darbo aplinka, nuolat menkinus ją kaip moterį ir svaidžius antisemitinius pareiškimus. Nors šio ieškinio atsakovas – TV žvaigždė, jei kaltinimai pasitvirtintų teisme, byla gali baigtis solidžiais ieškiniais ir pačiai bendrovei.

Komentuodami T. Carlsono atleidimą, tarptautinės medijų rinkos ekspertai spėjo, kad skandalingoji TV žvaigždė gali sulaukti pasiūlymo iš Kremliaus propagandinės televizijos „Russia Today“. Jie neklydo. Nesnaudžia ir minėta OAN, kurios generalinis direktorius Robertas Herringas pakvietė T. Carlsoną, žadėdamas per metus mokėti 25 mln. dolerių. Kiti spėlioja, kad žurnalistas yra pernelyg garsus ir pernelyg susisaisęs su respublikonais, kad nepasinaudotų proga pereiti į politikų stovyklą.

Bet kokiu atveju skubėti ieškoti naujo darbo T. Carlsonui nėra būtinybės. JAV verslo leidinio „Forbes“ skaičiavimu, per metus iš „Fox News“ jis uždirbdavo 15–20 mln. dolerių. Kiti šaltiniai mini sumas nuo 6 iki 45 mln. dolerių per metus. Jo turtas vertinamas – taip pat su didele paklaida – maždaug 400 mln. dolerių.

Vienodi standartai

Didelius honorarus gaunančioms, didelę įtaką auditorijai turinčioms JAV televizijos žvaigždėms kartkartėmis tenka prisiminti: net ir pačiam populiariausiam asmeniui galioja tie patys standartai kaip ir žmogui iš gatvės.

Faktiškai tuo pačiu metu, kai iš „Fox News“ pasitraukė T. Carlsonas, CNN, kuri pozicionuojama kaip liberali, išsiskyrė su viena savo žvaigždžių – Donu Lemonu (57 metų). Žinomas laidų vedėjas daugelį metų CNN vedė vakaro laidą, o pusę metų kartu su dviem kolegėmis – naują ryto laidą.

Pirmadienio rytą D. Lemonas psirodė eteryje, tačiau po kelių valandų jis tviteryje parašė, kad televizija nutraukė sutartį. Pernai gruodį laidos metu jis įsitraukė į ginčą su kitomis vedėjomis dėl atlyginimų nelygybės moterų sporte. D. Lemonas aiškino, esą „žmonės labiau domisi vyrais“.

Visai neseniai D. Lemonas sulaukė didelės kritikos dėl seksistinio komentaro apie respublikonę Nikki Haley. Į politikės pasiūlymą atlikti „privalomus protinės kompetencijos testus vyresniems nei 75 metų politikams“ D. Lemonas atsakė: „Ji sako, kad žmonės, žinote, politikai ar pan., nėra pačiame jėgų žydėjime. Atsiprašau, N. Haley nėra pačiame jėgų žydėjime. Manoma, kad moteris yra pačiame jėgų žydėjime, kai jai 20, 30 ir galbūt 40 metų.“ Jo pastabos internete buvo sukritikuotos kaip seksistinės. Vėliau žurnalistas atsiprašė ir kuriam laikui buvo nušalintas nuo eterio.

Vėliau „Variety“ paskelbė, kad D. Lemonas dar 2008 m. buvo užsiminęs apie mizoginišką elgesį su savo kolegomis, tačiau žurnalisto atstovas paneigė kaltinimus.

GALERIJA

  • T. Carlsonas – televizijos aitvaras, virtęs nepageidaujama persona
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Carlsonas TIKRA amerika pasiturintis zmogus

teskiantis totalitarine demonratizacika i gabalus

>Jums reikia naujo vado

Tau reikia naujo vado?BAHMUTIZACIJA dar nepasibaige,ten rasi BENDER-VADA,paskubek,greit uzsibaigs.

Jums reikia naujo vado

Klaipėdoj daug vatnikų yra, tai nieko keisto kad šito portalo komentatoriai palaiko visokius carlsonus. Baiginėjasi jums katino dienos ir jums tebelieka tik verkti komentaruose. Jūsų visus išsigimėlius kaip tucker, alex jones, ar janutienes spiria lauk iš televizijų ir jums belieka tik per youtube gaudyti savo šūdlaides, belekaip prastai sumontuotas ir normaliem žmonėm neįdomias. Nuvarykit į Merkinės piramidę pas Paksienę, gal prisisapnuos jums Paksas ant balto žirgo ir išgelbės jus nuo "lIaNsBeRgiu kLaNo".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS