Turistų pamėgtuose Lenkijos paplūdimiuose uždrausta maudytis: paaiškino, kodėl | kl.lt

TURISTŲ PAMĖGTUOSE LENKIJOS PAPLŪDIMIUOSE UŽDRAUSTA MAUDYTIS: PAAIŠKINO, KODĖL

  • 0

Melsvadumblių žydėjimas – neretai Baltijos jūros pakrantes užplūstantis reiškinys. Tačiau ne visi žino, kad žmogui šie dumbliai – itin pavojingi. Dėl šios priežasties Lenkijoje uždrausta maudytis jau vienuolikoje paplūdimių. Apie tai pasakota LNK reportaže.

Nuo antradienio draudžiama maudytis vienuolikoje paplūdimių Lenkijoje. Draudimai taikomi aplink turistų pamėgtus Sopotą ir Gdynę, anksčiau drausta į jūrą bristi ir Gdansko pliažuose, tačiau, situacijai pasitaisius, draudimas atšauktas. Visi šie nepatogumai – dėl žydinčių melsvadumblių. Jie beveik kasmet, ypač atostogų sezono metu, užplūsta Baltijos jūros pakrantes. Melsvadumbliai ima žydėti, kai vanduo įšyla iki 16–20 laipsnių, nėra vėjo ir ilgai nelyja.

„Primygtinai raginame nesimaudyti ten, kur draudžiama, nes ten yra melsvadumblių. Jie gali sukelti kvėpavimo takų negalavimų, sudirginti odą, o gurkštelėjus vandens su melsvadumbliais – gali kilti labai rimtų virškinimo sistemos negalavimų“, – perspėjo Gdansko regiono epidemiologinės stoties atstovas Zbignewas Zawadzkis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Mėlynai žalieji dumbliai, arba cianobakterijos, yra vieni seniausių organizmų žemėje. Jie aptinkami tiek sūriose, tiek vidaus vandenyse, laisvai plūduriuoja gelmėse. Kai nėra vėjo, melsvadumbliai kyla į vandens paviršių ir sudaro dumblių sankaupas. Tuomet jie atrodo kaip išsilieję dažai, žėlė ar vandens paviršiuje plūduriuojantys dribsniai. Jei prie vandens telkinio žydi melsvadumbliai, rekomenduojama visiškai uždrausti į jį įeiti. Maudymasis cianobakterijomis užterštame vandenyje gali sukelti nepageidaujamų organizmo reakcijų – nuo odos išbėrimo iki akių paraudimo. Prarijus tokio vandens žmogui netgi gali paleisti vidurius, skaudėti pilvą, o kai kurie ir apsivemia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS