V. Zelenskis: Rusija perėmė iniciatyvą mūšio lauke, kol JAV delsė teikti paramą | kl.lt

V. ZELENSKIS: RUSIJA PERĖMĖ INICIATYVĄ MŪŠIO LAUKE, KOL JAV DELSĖ TEIKTI PARAMĄ

  • 0

Rusija galėjo perimti iniciatyvą mūšio lauke, kol Ukraina laukė, kad Jungtinės Valstijos patvirtintų naują karinę pagalbą, penktadienį pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

JAV politikai kelis mėnesius aršiai diskutavo, kaip ir ar apskritai toliau remti Ukrainą, todėl Kyjivo pajėgoms labai trūko artilerijos, oro gynybos sistemų ir tolimojo nuotolio ginklų.

„Kol mes laukėme sprendimo dėl amerikiečių paramos, rusų kariuomenei pavyko perimti iniciatyvą mūšio lauke“, – teigė V. Zelenskis, pradėdamas kelių dešimčių tarptautinių Ukrainos rėmėjų virtualų susitikimą.

„Dabar galėsime ne tik stabilizuoti frontą, bet ir judėti į priekį, siekdami Ukrainos tikslų kare“, – sakė jis, kartu pažymėdamas, kad „Ukrainos gynėjams reikia jūsų pakankamos ir savalaikės paramos“.

V. Zelenskis taip pat pabrėžė, koks šis karas svarbus, sakydamas, kad Rusijos sėkmė skatintų tolesnę agresiją.

„Tokie grobuoniški režimai kaip Rusijos sparčiai didina savo agresijos apetitą. Kai jiems pavyksta vienoje pasaulio dalyje, tai sukelia problemų daugelyje kitų vietų. Nesustabdyta agresija plinta toliau“, – sakė jis.

Vašingtonas, pagrindinis Ukrainos karinis rėmėjas, nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, nusiuntė daugiau kaip 44 mlrd. dolerių (40 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos Kyjivui.

Tačiau Kongresas beveik pusantrų metų nepatvirtino naujo didelio finansavimo savo sąjungininkei – daugiausia dėl vidinių politinių ginčų – ir tik nuo praėjusios savaitės pagaliau ėmėsi veiksmų, kad būtų sudarytos sąlygos teikti naują paramą.

Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas ketvirtadienį sakė, kad nauja Jungtinių Valstijų ir kitų šalių karinė pagalba padės Ukrainai susigrąžinti iniciatyvą mūšio lauke, tačiau tam prireiks laiko.

„Ukrainiečiams teks atsistatyti, kad galėtų priimti visas šias naujas atsargas [...] ir ginti savo pozicijas. Todėl artimiausiu metu neprognozuočiau jokio didelio masto puolimo“, – pridūrė pareigūnas.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS