Vokietijos ministras varžysis su A. Merkel dėl kanclerio posto | kl.lt

VOKIETIJOS MINISTRAS VARŽYSIS SU A. MERKEL DĖL KANCLERIO POSTO

  • 1

Vokietijos ekonomikos ministras, Socialdemokratų partijos lyderis Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) nusprendė varžytis su Angela Merkel dėl kanclerio posto šių metų rinkimuose, antradienį pranešė laikraštis „Bild“.

57 metų S.Gabrielis šiuo metu yra šalies vicekancleris, vadovauja ekonomikos ministerijai bei Socialdemokratų partijai (SPD), priklausančiai koalicijai su A.Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU).

62 metų A.Merkel lapkritį paskelbė sieksiant būti perrinkta ketvirtai kadencijai per rugsėjį numatomus visuotinius rinkimus. Politikė vis dar išlaiko nemažą populiarumą, nors jos liberali prieglobsčio suteikimo politika sulaukia kritikos.

Visgi S.Gabrielis vis dar svarstė, ar jam verta kandidatuoti, nes jo populiarumo reitingai itin prasti.

Kaip rašė „Bild“, nors oficialaus pareiškimo laukiama ne anksčiau nei sausio 29-ąją, S.Gabrielis jau apsisprendė dalyvauti rinkimuose.

Pasak laikraščio, 72 metų buvęs kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) ne kartą jam patarė aiškiai pasakyti, kad jis norįs užimti šalies vadovo postą.

Greičiausiai ekskanclerio palaikymas išsklaidė S.Gabrielio abejones, nors jo reitingai žemesni nei kitų SPD narių, tokių kaip kadenciją baigiančio Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo (Martino Šulco) ar užsienio reikalų ministro Franko-Walterio Steinmeierio (Franko-Valterio Šteinmejerio). Pastarasis ateinantį mėnesį greičiausiai bus išrinktas naujuoju Vokietijos prezidentu.

Pasak „Bild“, S.Gabrielio galimas apsisprendimas kandidatuoti į kanclerio postą reiškia, kad M.Schulzas pakeis F.-W. Steinmeierį ir taps šalies diplomatijos vadovu.

Tuo tarpu SPD valdyba socialiniame tinkle „Twitter“ paneigė, kad buvo priimtas toks sprendimas.

„Esame sužavėti žiniasklaidos susidomėjimu SPD! Tačiau kanclerio klausimas yra tik spėlionės. Faktas toks: nuspręsime tai sausio 29-ąją“, – sakoma partijos pranešime.

Visuomenės apklausos rodo, kad A.Merkel CDU aiškiai pirmauja – ją palaiko 37 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu SPD remia apie 20 proc. rinkėjų.

Dešiniojo sparno populistinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) reitingai šiuo metu siekia apie 15 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

jau ir vokiškai močiutei ateina pyzdauskas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS