Saugumo tarybą Rusijoje paliko be galvos (pasikėsinimų kronika) | kl.lt

SAUGUMO TARYBĄ RUSIJOJE PALIKO BE GALVOS (PASIKĖSINIMŲ KRONIKA)

Neramioje Rusijai priklausančioje Kaukazo Ingušijos respublikoje nežinomi užpuolikai antradienį nužudė aukšto rango saugumo pareigūną.

Antras pasikėsinimas

Nežinomi užpuolikai netoli Žemutinių Ačalukų kaimo antradienį ryte automatais apšaudė automobilį, kuriuo į darbą važiavo Ingušijos saugumo tarybos vadovas Achmedas Kotijevas. Vairuotojas žuvo vietoje, o pareigūnas buvo nuvežtas į ligoninę, bet medikams nepavyko išgelbėti jo gyvybės. Be šeimos galvos liko žmona ir keturi mažamečiai vaikai.

Tai buvo jau antras pasikėsinimas į A.Kotijevą. Pernai birželį užpuolikai iš granatsvaidžio apšaudė jo namą, bet tą kartą niekas nenukentėjo.

Traukė iš pogrindžio

Ingušijos prezidento pareigas einantis Junus-bekas Jevkurovas nedelsdamas pasmerkė šį išpuolį, kuris, anot jo, yra susijęs su A.Kotijevo darbu siekiant sustabdyti sukilėlių smurtą prieš saugumo pajėgas šiame regione.

Pasak jo, A.Kotijevas itin aktyviai stengėsi skatinti islamistų pogrindžio narius grįžti prie normalaus gyvenimo. Tokios pastangos buvo gana naujos regiono administracijai, ilgą laiką prieš kovotojus naudojusiai tik jėgos taktiką.

"Pastaraisiais metais Achmedas labai sėkmingai dirbo šioje srityje, – sakė J.Jevkurovas. – Jis nebijojo atvirai reikšti savo nuomonės neteisėtų karinių grupuočių nariams ir jų artimiesiems."

Diskreditavimo kampanija?

Kaip ir kiti musulmoniški Šiaurės Kaukazo regionai, Kremliui pavaldi Ingušijos administracija kovoja su islamistais sukilėliais, o šie neramumai kasmet nusineša dešimtis žmonių gyvybių.

Analitikai seniai kėlė prielaidą, kad kovotojų veiklą kursto ne vien didėjantis islamo fundamentalizmo populiarumas, bet ir didelis nedarbas, skatinantis jaunus žmonės atsigręžti į ekstremizmą.

Kaukazo problemas nagrinėjantis žurnalistas Ivanas Suchovas Didžiosios Britanijos transliuotojui BBC sakė, kad A.Kotijevo žmogžudystė gali būti Ingušijos valdžios diskreditavimo kampanijos dalis.

"Jau daugelį metų ten vyksta diversinis karas prieš teisėsaugos institucijų darbuotojus. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad A.Kotijevo žmogžudystė įvykdyta tokią dieną, kai į regioną sukviesta dešimtys žinomų žurnalistų. Trečiadienį Ingušijoje atidaromas naujas televizijos kanalas, – teigė I.Suchovas. – Šis pasikėsinimas taip pat nesėkmingai dera su padėtimi regione. Atrodo, kad tam tikros jėgos bando pademonstruoti respublikos vadovo nekompetentingumą."

Žurnalistas pridūrė, kad artėjant Sočio olimpinėms žaidynėms saugumo pajėgos respublikoje gali surengti keletą stambių operacijų.

Pasikėsinimų kronika

Kasmet Ingušijoje įvykdoma dešimtys, o neramiausiais metais – ir šimtai pasikėsinimų į valdžios ir teisėsaugos pareigūnus.

2004 m. balandžio 6 d. Nazranėje įvykdytas pasikėsinimas į respublikos prezidentą Muratą Ziazikovą. Sprogmenų prikimštas automobilis sprogo prie pat prezidento kortežo. Respublikos vadovas ir dar šeši žmonės buvo sužeisti.

2005 m. rugpjūčio 25 d. sprogus fugasinei bombai į ligoninę buvo išvežtas Ingušijos ministras pirmininkas Ibragimas Malsagovas, patyręs daug skeveldrinių sužalojimų.

2009 m. birželio 13 d. Nazranėje nužudytas buvęs vicepremjeras Baširas Auševas.

2009 m. birželio 22 d. federalinėje automagistralėje "Kavkaz" įvykdytas pasikėsinimas į Ingušijos prezidentą J.Jevkurovą. Respublikos vadovas ir jo brolis buvo sužeisti, vairuotojas ir asmens sargybinis žuvo.

2009 m. rugpjūčio 12 d. darbo kabinete buvo nušautas respublikos statybų ministras Ruslanas Amerchanovas, jo padėjėjas buvo sužeistas.

GALERIJA

  • Saugumo tarybą Rusijoje paliko be galvos <span style=color:red;>(pasikėsinimų kronika)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS