Indija mini penktąsias Mumbajaus atakų metines | kl.lt

INDIJA MINI PENKTĄSIAS MUMBAJAUS ATAKŲ METINES

  • 0

Indija penktąsias Mumbajaus atakų metines antradienį mini maldomis už 166 žmones, žuvusius per tą tris dienas trukusį pakistaniečių kovotojų išpuolį.

Aukos ir vyriausybės ministrai padėjo vainikus prie memorialo Mumbajaus pietuose, skirto policininkams ir saugumo pajėgų nariams, bandžiusiems sustabdyti islamistų kovotojus ir žuvusiems per tas 60 kraujo liejimo valandų.

2008 metų lapkričio 26-osios vakarą 10 kovotojų atplaukė jūra ir ėmėsi žudyti žmones viešbučiuose, geležinkelio stotyje, kavinėje ir žydų centre.

Per visame pasaulyje rodytą tiesioginę televizijos transliaciją buvo matyti, kaip komandosai kovoja su užpuolikais, kol po trijų dienų buvo atgauta miesto kontrolė.

Be žuvusiųjų, dar maždaug 300 žmonių buvo sužeisti.

Devikai Rotawan (Devikai Rotavan) buvo 10 metų, kai ji buvo pašauta į koją užpuolikams šaudant į žmones Imperatoriaus Chhatrapati Shivaji (Čhatrapačio Šivadži) traukinių stotyje.

„Mano gyvenimas iki tų atakų buvo ramus ... Dabar taip nėra. Nors mano koja išgijo, ją vis tiek skauda, kai bėgioju ar ilgiau pavaikštau“, - sakė D.Rotawan.

Maharaštros valstijos vyriausiasis ministras Prithvirajas Chavanas (Prithviradžas Čavanas) ir policijos aukšto rango pareigūnai prie memorialo Pajūrio bulvare padėjo gėlių. Memorialas yra netoli tos vietos, kur buvo sučiuptas vienintelis gyvas likęs atakų vykdytojas.

Pakistano pilietis Mohammedas Ajmalas Kasabas (Mohamedas Adžmalas Kasabas) pernai lapkritį, po ilgo teismo proceso, buvo pakartas už savo vaidmenį tose atakose.

Ir Delis, ir Vašingtonas dėl tų atakų kaltina Pakistane įsikūrusią kovotojų grupuotę „Lashkar-e-Taiba“.

Antradienį buvo sustiprintas saugumas tose vietose, kurios anuomet buvo apsiautos, tarp jų – prabangus viešbutis „Taj Mahal Palace“, kuriame kiek vėliau įvyks atskira privati aukų atminimo ceremonija.

Gerai įvertintos naujos knygos apie šią tragediją autorius metinių išvakarėse perspėjo, kad Indija iš tų atakų nieko nepasimokė.

Adrianas Levy (Eidrienas Levis), kurio knygoje „Apsiaustis“ (The Siege) akcentuojamos stulbinamos Indijos valdžios atsako nesėkmės, sakė nuogąstaujantis, kad saugumas nuo to laiko nelabai pagerėjo.

Indija spaudė Pakistaną patraukti atsakomybėn įtariamus atakų sumanytojus. Pakistanas 2009 metais dėl Mumbajaus atakų apkaltino septynis vyrus ir pradėjo teismo procesą, bet sako, jog jam reikia surinkti daugiau įrodymų, kad būtų galima tęsti toliau.

D.Rotawan, kuri buvo svarbi liudininkė M.A.Kasabo byloje, sakė: „Pastaruosius penkerius metus pasikeitimų nemačiau. Vyriausybė nepajėgi užkirsti kelio tolesnėms teroro atakoms“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS