Išpuolis Maskvoje: žuvo mažiausiai 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeisti | kl.lt

IŠPUOLIS MASKVOJE: ŽUVO MAŽIAUSIAI 40 ŽMONIŲ, DAUGIAU KAIP 100 SUŽEISTI

  • 121

Ginkluotiems nusikaltėliams penktadienį pradėjus šaudyti viename Maskvos priemiestyje vykusiame roko koncerte, žuvo mažiausiai 40 žmonių ir 100 buvo sužeisti, o po šaudymo koncertų salės pastate kilo didelis gaisras, pranešė Rusijos valdžia.

Pasak įvykio vietoje buvusio naujienų agentūros „RIA Novosti“ žurnalisto, užpuolikai, apsirengę maskuojamaisiais drabužiais, įėjo į pastatą, atidengė ugnį ir įmetė granatą arba padegamąją bombą.

Ugnis greitai išplito Rusijos sostinės šiauriniame Krasnogorsko priemiestyje esančioje „Crocus City Hall“ koncertų salėje, kuri talpina kelis tūkstančius žiūrovų ir kurioje buvo surengti keli garsiausių pasaulio atlikėjų koncertai.

„Preliminariais duomenimis, per teroristinį išpuolį „Crocus City Hall“ salėje žuvo 40 žmonių ir daugiau kaip 100 buvo sužeisti“, – pranešė saugumo tarnyba FSB, kurią cituoja naujienų agentūra „Interfax“ ir kita Rusijos žiniasklaida.

Valdžios institucijos pranešė, kad pradėtas teroristinio išpuolio tyrimas, o prezidentas Vladimiras Putinas nuolat gauna naujausią informaciją apie išpuolį, Rusijos naujienų agentūroms pareiškė jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

AFP nuotr.

Platformos „Telegram“ naujienų kanalai „Baza“ ir „Mash“, kurie yra artimi saugumo pajėgoms, parodė vaizdo įrašus, kuriuose matyti liepsnos ir juodi dūmai, besiveržiantys iš koncertų salės.

Kituose vaizduose matyti du vyrai, einantys per salę, ir mažiausiai vienas žmogus, gulintis ant grindų netoli įėjimo. Taip pat buvo matyti žiūrovai, kurie slėpėsi už sėdynių arba bandė pabėgti.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas pareiškė, kad rusų roko grupės „Piknik“ koncerte įvyko „siaubinga tragedija“, ir mieste atšaukė visus savaitgalio viešuosius renginius.

Kaip pranešė saugumo tarnybos, kurias cituoja naujienų agentūra „Interfax“, nuo dviejų iki penkių asmenų, „vilkinčių taktines uniformas ir turinčių automatinius ginklus“, pradėjo šaudyti į apsaugininkus prie įėjimo, o paskui pradėjo šaudyti į žiūrovus.

„Žmonės, kurie buvo salėje, 15 ar 20 minučių gulėjo ant grindų, kad apsisaugotų nuo kulkų“, – papasakojo naujienų agentūros „RIA Novosti“ žurnalistas.

Kai buvo saugu, žmonės pradėjo šliaužti lauk, pranešė jis.

„Šlykštus nusikaltimas“

Apie 100 žmonių pabėgo per koncertų salės rūsį, o kiti pasislėpė ant stogo, savo „Telegram“ kanale pranešė nepaprastųjų situacijų ministerija.

Tačiau maždaug trečdalis komplekso degė atvira liepsna, pranešė naujienų agentūra TASS.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad tai buvo „kruvinas teroristinis išpuolis“.

„Visa tarptautinė bendruomenė turi pasmerkti šį šlykštų nusikaltimą“, – parašė ji platformoje „Telegram“.

JAV prezidentūra išpuolį pavadino siaubingu, tačiau teigė, jog nėra jokių tiesioginių ženklų, kad jis būtų susijęs su konfliktu Ukrainoje.

„Šiuo metu nėra jokių ženklų, kad Ukraina ar ukrainiečiai būtų susiję su šiuo šaudymu“, – žurnalistams Vašingtone pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas platformoje „Telegram“ pažadėjo, kad Ukrainos aukščiausio rango pareigūnai bus „surasti ir negailestingai sunaikinti kaip teroristai“, jei jie yra susiję su šiuo išpuoliu,

„Reiškiu užuojautą žuvusiųjų šeimoms“, – pareiškė Maskvos meras, kai aplink koncertų salę ir netoliese esantį prekybos centrą buvo pradėta didelė saugumo operacija.

Naujienų agentūra TASS pranešė, kad į „Crocus“ koncertų salę buvo pasiųstos SOBR ir specialiosios policijos pajėgos bei OMON kovos su riaušėmis būrys.

Ji pridūrė, kad visi roko grupės nariai buvo saugiai evakuoti.

Stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas „meldžiasi už ramybę žuvusiųjų sieloms“, pareiškė jo atstovas spaudai Vladimiras Legoida.

Ankstesni įspėjimai

Maskva ir kiti Rusijos miestai jau buvo tapę islamistų grupuočių išpuolių taikiniais, tačiau būta ir incidentų be aiškių politinių motyvų.

JAV ambasada Rusijoje anksčiau šį mėnesį įspėjo, kad „ekstremistai artimiausiu metu planuoja atakuoti didelius susibūrimus Maskvoje, tarp jų ir koncertus“.

2002 metais čečėnų separatistų kovotojai Maskvos Dubrovkos teatre paėmė įkaitais 912 žmonių, reikalaudami išvesti Rusijos karius iš regiono.

Specialiosios pajėgos tuomet puolė teatrą ir žuvo 130 žmonių – beveik visi užduso nuo dujų, kurias saugumo pajėgos panaudojo ginkluotiems užpuolikams nuginkluoti.

2022 metų vasarį Rusija pradėjo karinę intervenciją Ukrainoje ir tapo antikremliškų pajėgų išpuolių palei sieną taikiniu.

Ukrainos prezidentūra ir „Rusijos laisvės“ legionas, kurio kovotojai yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalis, paneigė, jog kaip nors yra susiję su išpuoliu koncertų salėje.

GALERIJA

  • Išpuolis Maskvoje: žuvo mažiausiai 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeisti
  • Išpuolis Maskvoje: žuvo mažiausiai 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeisti
  • Išpuolis Maskvoje: žuvo mažiausiai 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeisti
  • Išpuolis Maskvoje: žuvo mažiausiai 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeisti
  • Išpuolis Maskvoje: žuvo mažiausiai 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeisti
Rašyti komentarą
Komentarai (121)

....../

> Ona> ar garantuota ,kad LIETUVAI esi reikalinga , būdama panaši į ......... - pati savo vidų rodai purviną , purviną.... Kokiomis aplinkybėmis tokį klaikų vidų išugdei . Aš labai atjaučiu mirusiųjų artimuosius . Gerai žinau ,kad visiems vienodai skauda... Esu išsilavinusi , tad supratimą dar turiu ir žinau , kad karai ne nuo visų šalies žmonių priklauso... O va kokius sakinukus ,žodžius vartoji priklauso nuo tavęs ir tai tavo asmens spalvos... Tau reikia užmuštų 400000 žmonių... . Ne man ,ne mano draugams , bet tau.... AR KARTAIS NEPRALENKI TUOS ,KURIE KARIAUJA ... TEN KARINIS KONFLIKTAS... O TAU KAS NUTIKO ,KAD TIEK NUŽUDYTŲ REIKIA ? NA TAVO REIKALAS....

Blinda

60 žuvę ,bet dar negalutiniais skaičiai

Tam > tai

Asilo birka Tu. Seniai žinomas ukru propagandinis FEIKAS >>esą išprievartautų kūdikių bei močiučių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS