Kazachstane kilo didžiausi potvyniai per pastaruosius kelis dešimtmečius | kl.lt

KAZACHSTANE KILO DIDŽIAUSI POTVYNIAI PER PASTARUOSIUS KELIS DEŠIMTMEČIUS

  • 0

Kazachstane kilus didžiausiems per pastaruosius kelis dešimtmečius potvyniams gelbėtojams teko evakuoti vietos gyventojus.

Gelbėtojai valtimis plaukė užtvindytomis Pokrovkos gatvėmis ir beldė į namų langus, norėdami įsitikinti, ar gyventojams pavyko išsigelbėti.

„Nieko panašaus nemačiau per 57 metus“, – apie potvynius pasakojo Pokrovkos gyventoja Raouchan Aoubakirova (Raušan Aubakirova).

Dėl sparčiai tirpstančio sniego ir ledo upių lygis Šiaurės Kazachstane ir kaimyninėje Rusijoje pakilo į neregėtą lygį ir kelia grėsmę dideliems miestams ir gyvenvietėms.

Praėjus daugiau nei dviem savaitėms po to, kai Kazachstano šiauriniuose ir vakariniuose regionuose pradėjo kilti vanduo, iš namų buvo evakuota apie 100 tūkst. žmonių. Trečdalis jų yra vaikai.

Pasak Kazachstano nepaprastųjų situacijų ministro, ištisi kaimai liko be elektros, šimtai kilometrų kelių užblokuoti, sugriuvo tiltų, užlieta daugiau kaip 4 tūkst. namų visoje šalyje.

Kariai ir gelbėtojai dalyvauja gelbėjimo ir valymo operacijose, įskaitant vandens išpumpavimą ir barikadų įrengimą.

Nieko panašaus nemačiau per 57 metus.

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) šeštadienį apibūdino stichinę nelaimę kaip „bene didžiausią per daugelį metų“.

Remiantis institucijų prognozėmis, potvyniai 200 tūkst. gyventojų turintį šiaurinį Petropavlo miestą turėtų pasiekti iki šio savaitgalio, o piką pasiekti tik balandžio 22–23 dienomis.

Ruošiantis kovoti su stichijos padariniais visoje šalyje buvo sutelkta apie 25 tūkst. žmonių.

Be gelbėtojų, pasitelkiama kariuomenė, nacionalinė gvardija ir slaptosios tarnybos, o humanitarinėse operacijose dalyvaus savanoriai.

„Turime būti pasirengę blogiausiam scenarijui“, – perspėjo Kazachstano vicepremjeras Romanas Sklyaras (Romanas Skliaras), apsilankęs regione.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS