Po ukrainiečio egzekucijos – dilema: ko vertos karo konvencijos, jei Rusija jų nesilaiko? | kl.lt

PO UKRAINIEČIO EGZEKUCIJOS – DILEMA: KO VERTOS KARO KONVENCIJOS, JEI RUSIJA JŲ NESILAIKO?

  • 0

Po paplitusio vaizdo įrašo, kuriame užfiksuota Ukrainos karo belaisvio egzekucija, svarstoma, ko vertos tarptautinės konvencijos, jeigu Rusija jų nesilaiko.

Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Visuomenės informacinio saugumo agentūros vadovu Aurimu Naviu.

– Ar tie vaizdai, kuriuos tebematome kiekvieną dieną, vis dar sukrečia?

– Be jokios abejonės, mes niekur iš karo nedingome. Emociškai jame tebegyvename. Žmonės, nors nėra apkasuose, nėra po kulkų lietumi, artilerijos apšaudyme, bet emociškai informacine prasme jie ten yra. Mūsų psichika nėra guminė. Labai apmaudu, kad kai kurie žmonės tiesiog nepalieka karo. Tie vaizdai yra karo realybė ir labai gaila, kad ji yra, bet tai nėra kažkoks nuostabus, vienintelis, vienetinis atvejis. Jų yra labai daug. Mes, Vakarai, Ukraina kariauja už mus.

– Užsiminėte, kad Rusija nesilaiko karo konvencijų. Kaip manote, kodėl?

– Nuo pat invazijos pradžios buvo aišku, kad Rusija – teroristinė valstybė ir niekados nesiruošė bei nesiruošia laikytis jokių konvencijų. Tai yra šio karo realybė. Rusija Ukrainoje kariauja norėdama šią valstybę sunaikinti, kariauja prieš mūsų, Vakarų vertybes, kultūrą, civilizaciją. Vienintelis barbariškas būdas, kurį Kremlius suvokia kaip realų, galimą, yra visi karo žiaurumai.

– Ko yra vertos tarptautinės konvencijos ir karo tribunolai, kai tokia yra realybė?

– Labai teisėtas klausimas. Atsakymas labai paprastas – nieko nėra vertos, nes konvencija galiojanti yra toms valstybėms, kurios jos laikosi. Valstybės, kurios jų nesilaiko, yra teroristai, ir nieko nepadarysi. Deja, aš užjaučiu visus žmones, kurie buvo šio vaizdo sukrėsti. Bet mes asmeniškai, kurie gyvename karu, tokius vaizdus matome kiekvieną dieną.

– Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasakė, kad šių žmonių laukia pragaras, kad šie nusikaltėliai bus surasti. Kaip manote, ar realu, kad jie sulauks tikrų bausmių?

– Tai yra labiau psichologinis nuraminimas žmonėms, kurie šiuos vaizdus matė. Taip pat tiems, kurie yra artimieji, draugai, tai patyrė iš arčiau. Tačiau niekados negalima atmesti, kad tie nusikaltėliai bus fiziškai surasti. Mes matėme, kad, pavyzdžiui, Bučos skerdynių nusikaltėliai yra identifikuoti, daugelis jų jau yra žuvę. Tad, manau, kad tai yra visiškai realu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Finale tas teisingumas vis dėlto ateis?

– Kaip tą teisingumą įvertinsime? Apskritai, tai, kas vyksta, nėra teisinga. Tai, kas vyksta su Ukraina, jos žemėje, nėra teisinga. Tai, kad žūva žmonės, kad šaudomi karo belaisviai – nėra teisinga.

– Kokių dar netinkamų elgesio apraiškų Rusija jau parodė karo fone?

– Gal paminėsiu keletą tikrai žinomų. Tai mano minėtos skerdynės Bučoje. Mano ne kartą aprašytos ir labiausiai laukiančios teisingumo skerdynės, kurias vykdė Rusijos kariuomenė. Mes žinome, kad buvo mėtomos aviacinės bombos į žmonių slėptuvę. Jau nekalbu apie tai, kad sąmoningai taikomasi į civilius gyventojus, į namus, daugiabučius. Tai yra nusikaltimas žmoniškumui. Galiu taip pat paminėti Bachmutą, nesakysiu, kas ten tiksliai yra daroma, bet Rusijos marodieriai elgiasi taip, kaip elgėsi Orda Viduramžiais.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, egzekucija, Ukrainos karo belaisvis, skerdynės Bučoje, Aurimas Navys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS