Po Izraelio smūgių Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache žuvusiųjų skaičius išaugo iki 18 | kl.lt

PO IZRAELIO SMŪGIŲ GAZOS RUOŽO PIETUOSE ESANČIAME RAFACHE ŽUVUSIŲJŲ SKAIČIUS IŠAUGO IKI 18

  • 1

Per Izraelio smūgius, vykdytus naktį į šeštadienį, Gazos Ruožo pietiniame mieste Rafache žuvo 18 žmonių, įskaitant 14 vaikų, sekmadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Anksčiau skelbta apie 13 žūčių.

Izraelis beveik kasdien rengia antskrydžius Rafache, kur daugiau nei pusė 2,3 mln. Gazos Ruožo gyventojų ieškojo prieglobsčio nuo kovų kitur. Izraelis taip pat žada išplėsti antžeminį puolimą į šį miestą prie sienos su Egiptu, nepaisydamas tarptautinių, įskaitant JAV, raginimų riboti agresiją.

Anot netoliese esančios vietos Kuveito ligoninės, kuri priėmė kūnus, pirmojo smūgio metu žuvo vyras, jo žmona ir trejų metų vaikas. Moteris buvo nėščia, gydytojams pavyko išgelbėti kūdikį, teigė ligoninė.

Antrojo smūgio metu žuvo 13 vaikų ir dvi moterys, visi iš tos pačios šeimos, rodo ligoninės įrašai. Ankstesnę naktį per antskrydį Rafache žuvo devyni žmonės, tarp jų šeši vaikai.

Vietos Sveikatos apsaugos pareigūnų duomenimis, Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karas nusinešė daugiau kaip 34 tūkst. palestiniečių gyvybių, nusiaubė du didžiausius Gazos Ruožo miestus ir paliko didžiulį griuvėsių ruožą visoje teritorijoje.

Apie 80 proc. gyventojų paliko savo namus kitose apgultos pakrantės anklavo dalyse, kurios, ekspertų teigimu, atsidūrė ant bado ribos.

Šeštadienį JAV Atstovų Rūmai patvirtino pagalbos paketą, į kurį įtraukta maždaug 9 mlrd. dolerių (8,4 mlrd. eurų) humanitarinė pagalba Gazos Ruožui.

Amerikos istoriniam sąjungininkui Izraeliui, kariaujančiam su „Hamas“ Gazos Ruože, iš viso skirta 13 mlrd. dolerių (12,2 mlrd. eurų) karinės pagalbos.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) atstovas spaudai Nabilas Abu Rudeinah (Nabilas Abu Rudeina) sakė, kad šie pinigai „reikš tūkstančius palestiniečių aukų Gazos ruože“ ir Vakarų Krante, ir pavadino tai „pavojinga eskalacija“.

Jau septintą mėnesį vykstantis konfliktas sukėlė regioninius neramumus, supriešindamas Izraelį ir JAV su Iranu ir su juo susijusiomis kovotojų grupuotėmis Viduriniuose Rytuose. Šį mėnesį Izraelis ir Iranas tiesiogiai apsikeitė išpuoliais, todėl baiminamasi, kad tarp ilgamečių priešų kils plataus masto karas.

Įtampa padidėjo ir Izraelio okupuotame Vakarų Krante. Izraelio kariuomenė pranešė, kad kariai „neutralizavo“ du palestiniečius, kurie anksti sekmadienį netoli pietinio Vakarų Kranto Hebrono miesto peiliu ir pistoletu užpuolė kontrolės postą. Iš karto nebuvo aišku, ar jie buvo nužudyti. Nė vienas Izraelio karys nebuvo sužeistas.

Palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo karo Gazos Ruože pradžios Izraelio kariai ir naujakuriai Vakarų Krante nužudė mažiausiai 469 palestiniečius. Dauguma jų žuvo per Izraelio karinių pajėgų reidus, kurie dažnai sukelia susišaudymus, arba per smurtinius protestus.

Per spalio 7-ąją „Hamas“ įvykdytą išpuolį prieš Izraelį, kuris išprovokavo karą, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34 žuvusius.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 34 049 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, teigia teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Tūkstančiai izraeliečių buvo išėję į gatves, ragindami surengti naujus rinkimus ir pakeisti ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) bei sudaryti susitarimą su „Hamas“ dėl įkaitų paleidimo. B. Netanjahu pažadėjo tęsti karą, kol bus sunaikintas „Hamas“ ir grąžinti visi įkaitai.

Izraelis kaltina „Hamas“ dėl civilių aukų, nes kovotojai kovoja tankiuose gyvenamuosiuose rajonuose, tačiau kariuomenė retai komentuoja pavienius smūgius, per kuriuos dažnai žūsta moterys ir vaikai. Kariuomenė teigia nukovusi daugiau kaip 13 tūkst. „Hamas“ kovotojų, tačiau nepateikia įrodymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pakrante

Nereikėjo žydų provokuoti,ko norėjo,tą ir gavo !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS