Po Japonijos ekspremjero Sh. Abe nužudymo atsistatydina šalies policijos vadovas | kl.lt

PO JAPONIJOS EKSPREMJERO SH. ABE NUŽUDYMO ATSISTATYDINA ŠALIES POLICIJOS VADOVAS

Japonijos nacionalinės policijos vadovas ketvirtadienį informavo pasitrauksiantis iš pareigų, prisiimdamas atsakomybę už buvusio premjero Shinzo Abe (Šindzo Abės) nužudymą per rinkimų kampanijos renginį praeitą mėnesį.

Nacionalinės policijos agentūros vadas Itaru Nakamura (Itarus Nakamura) šį pranešimą paskelbė jo tarnybai pateikus ataskaitą apie savo nesugebėjimą apsaugoti Sh. Abe, kuris liepos 8 dieną buvo nušautas iš savadarbio ginklo vakarinėje Naros prefektūroje.

Teisėsaugos ataskaitoje sakoma, kad buvo nustatyta Sh. Abe skirtos policijos apsaugos spragų, sudariusių galimybę užpuolikui šauti į buvusį premjerą iš už nugaros.

„Saugumo planai ir rizikos vertinimas, kuriuo jie buvo grindžiami, turėjo trūkumų, o vietos [policijos] vado vadovavimas buvo nepakankamas“, – žurnalistams sakė I. Nakamura.

„Problemos esmė glūdi dabartinės sistemos, galiojančios daug metų, ribotume, kai visa atsakomybė už saugumo užtikrinimą tenka vietos policijai“, – pridūrė jis.

I. Nakamura sakė prisiimsiantis atsakomybę už šiuos trūkumus ir atsistatydinsiantis iš policijos vadovo posto.

„Nusprendžiau pertvarkyti mūsų personalą ir iš naujo pradėti vykdyti mūsų apsaugos pareigas. Dėl to šiandien įteikiau prašymą atsistatydinti Nacionalinei visuomenės saugumo komisijai“, – nurodė jis.

Įtariamas šaulys Tetsuya Yamagami (Tecuja Jamagamis) buvo sulaikytas įvykio vietoje. Jis policijai sakė užpuolęs Sh. Abe dėl buvusio lyderio numanomų ryšių su Suvienijimo Bažnyčia, kurios įtariamasis nekentė.

Šiuo metu atliekamas vyro psichiatrinis vertinimas, kuris tęsis iki lapkričio pabaigos.

Remdamiesi gydytojų išvadomis prokurorai turės nuspręsti, ar T. Yamagami yra pakaltinimas.

Kaip pranešama, T. Yamagami motina dosniai aukodavo Suvienijimo Bažnyčiai, ir vyras kaltino tokį jos elgesį dėl šeimos finansinių sunkumų.

Sh. Abe buvo žinomiausias Japonijos politikas ir ilgiausiai pareigas ėjęs premjeras, bet jo apsauga buvo gana menka, kai buvęs vyriausybės vadovas gatvėje sakė agitacine kalbą.

Vietos policija jau anksčiau pripažino, kad buvusio lyderio apsauga turėjo „nepaneigiamų“ trūkumų.

Sh. Abe šeima neilgai trukus po nužudymo surengė privačias laidotuves, bet rugsėjo 27 dieną taip pat organizuojamos valstybinės laidotuvės, kuriose tikriausiai dalyvaus lyderių iš viso pasaulio.

Renginys bus „nereliginis, paprastas ir kuklus“, bet šie planai sulaukė kritikos, nes esą politiko laidotuvėms bus švaistomos valstybės lėšos.

Sh. Abe šeima ketvirtadienį pagerbė velionį per privačią budistų ceremoniją, minėdama 49-ąją dieną po jo nužudymo.

Ekspremjeras, atsistatydinęs 2020 metais dėl sveikatos priežasčių, išliko aktyvus visuomenės veikėjas. Tačiau Sh. Abe taip pat sulaukdavo kaltinimų kronizmu ir buvo kritikuojamas dėl nacionalistinių pažiūrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS