Potvynių zonoje Rusijoje vandens lygis pasiekė naujas aukštumas | kl.lt

POTVYNIŲ ZONOJE RUSIJOJE VANDENS LYGIS PASIEKĖ NAUJAS AUKŠTUMAS

  • 11

Rusijos gelbėjimo tarnybos šeštadienį pranešė, kad, toliau kylant potvynio vandeniui, iš Orenburgo srities Uralo pietuose buvo evakuoti tūkstančiai žmonių.

Sparčiai kylanti temperatūra ištirpdė sniegą ir ledą, ir dėl to, prisidėjus smarkioms liūtims, išsiliejo kelios didelės Rusiją ir Kazachstaną kertančios upės.

Orenburgo mieste – viename iš labiausiai nukentėjusių Rusijos rajonų – Uralo upė išsiveržė iš krantų, apsėmė gatves ir gyvenamuosius rajonus, o šeštadienį vandens lygis toliau kilo.

Šeštadienio popietę upės lygis pasiekė beveik 12 metrų ir daugiau kaip 2,5 metro viršijo kritiniu laikomą lygį.

Uralo upė teka per Orenburgo centrą.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė, kaip potvynio vanduo apsėmė krantinės promenadą ir namus, pastatytus netoli upės.

Pasak valdžios institucijų, iš Orenburgo ir aplinkinio regiono buvo evakuota beveik 14 tūkst. žmonių.

Evakuacijos operacijoje dalyvaujantis Nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnas Eldaras Rachmetovas sakė: „Nuo šio ryto padaugėjo užlietų namų ir evakuojama vis daugiau rajonų.“

Vietos gyventojai guminėmis valtimis bando iš užlietų namų ištraukti naminius gyvūnus ir daiktus, o kai kurie rajonai liko be elektros.

Tarp gyventojų, kurie šeštadienį buvo evakuoti policijos sunkvežimiu, buvo ir 64 metų Valerijus, vietos gamyklos darbininkas.

„Svarbiausia, kad mano namai nebūtų apiplėšti. Dėl to aš ir nerimauju. Išskyrus tai, viskas yra gerai! Mes išgyvensime“, – sakė jis.

„Klastingas vanduo“

Į rytus esančios Kurgano srities valdžia taip pat ragina žmones evakuotis, nes laukiama potvynio.

Jei laiku neišvyksite, gali būti, kad nespėsite išsėdėti palėpėje ar ant stogo.

Srities gubernatorius Vadimas Šumkovas gyventojus, kurie gali nukentėti, paragino išvykti dabar, nes prognozuojama, kad Tobolo upės lygis dėl tirpstančio ledo smarkiai pakils.

„Vanduo klastingas, o kai jo tiek daug, jis neprognozuojamai kyla“, – perspėjo gyventojus V. Šumkovas „Telegram“ žinutėje, ragindamas išvykti su vertingais daiktais ir naminiais gyvūnais.

„Jei laiku neišvyksite, gali būti, kad nespėsite išsėdėti palėpėje ar ant stogo“, – pridūrė jis.

Kazachstane, kuris turi maždaug 7,5 tūkst. kilometrų sieną su Rusija, potvynis užliejo šiaurinio Petropavlovsko miesto, kuriame gyvena apie 220 tūkst. gyventojų, pakraščius, todėl kai kurie rajonai liko be elektros ir vandentiekio vandens.

Pasak Nepaprastųjų situacijų ministerijos, šioje didžiulėje Centrinės Azijos šalyje, kurioje užlieta beveik 5 tūkst. namų, buvo evakuota daugiau kaip 103 tūkst. žmonių, tarp jų daug vaikų.

Su dažnesniais ekstremaliais orų reiškiniais, tokiais kaip potvyniai, yra siejama klimato kaita.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį surengė susitikimą dėl potvynių, tačiau nukentėjusiuose regionuose nesilankė.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Dievas yra

Čia burliokams už kachovką . Puiku .

ALGIRDAS.

Mano manymu , tai Ukrainos žvalgybos organizuota akcija prieš RUSIŠKĄJĮ FAŠIZMĄ .

Anonimas

"Puikios" komentarui,gydykis Psiche kol nevėlu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS