Teksaso prekybos centre vyras nušovė aštuonis žmones: ragina uždrausti puolamuosius ginklus | kl.lt

TEKSASO PREKYBOS CENTRE VYRAS NUŠOVĖ AŠTUONIS ŽMONES: RAGINA UŽDRAUSTI PUOLAMUOSIUS GINKLUS

Teksaso prekybos centre siautėjęs vyras šeštadienį nušovė aštuonis žmones, o paskui buvo nukautas, pranešė pareigūnai.

„Įvykio vietoje radome septynis negyvus asmenis. Devynis asmenis išvežėme į ligoninę... Du iš jų mirė“, – sakė Teksaso valstijoje įsikūrusio Aleno ugniagesių vadas Jonathanas Boydas (Džonatanas Boidas).

Šaudynės sukėlė paniką „Allen Premium Outlets“ – didžiuliame prekybos komplekse Alene, esančiame 40 km į šiaurę nuo Dalaso, pilname savaitgalį apsipirkti išsiruošusių žmonių.

Vienas policijos pareigūnas buvo šiame prekybos centre dėl kito iškvietimo, kai apie 15.30 val. vietos (23.30 val. Lietuvos) laiku prasidėjo šaudymas, sakė Aleno policijos skyriaus viršininkas Brianas Harvey (Brajanas Harvis).

„Jis išgirdo šūvius, nuėjo ten,.. ir neutralizavo įtariamąjį, – sakė B. Harvey. – Tada jis taip pat iškvietė greitąją pagalbą.“

Šaulio tapatybė nebuvo atskleista.

Tarp sužeistųjų rajono ligoninėse „trys yra kritinės būklės, o keturių būklė stabili“, sakė ugniagesių vadas J. Boydas.

Kai kurie iš nukentėjusiųjų buvo vos penkerių metų amžiaus, „NBC News“ sakė vienas ligoninės pareigūnas.

Teksaso gubernatorius Gregas Abbotas (Gregas Abotas) šaudynes pavadino neapsakoma tragedija.

Vietos pareigūnai gyrė policininko, kuris nukovė šaulį, veiksmus.

CNN paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip šaulys prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje išlipa iš sedano ir pradeda šaudyti.

Iš pradžių pareigūnai manė, kad gali būti antrasis šaulys. Kol policija šukavo prekybos centro parduotuves, panikos apimti pirkėjai ir parduotuvių darbuotojai skubėjo į automobilių stovėjimo aikšteles.

Vėliau B. Harvey sakė, kad policija mano, jog nenustatytas šaulys, kuris, CNN teigimu, dėvėjo taktinę ekipuotę, veikė vienas.

Jungtinėse Valstijose, kuriose šaunamųjų ginklų yra daugiau nei gyventojų, mirčių dėl šaunamųjų ginklų skaičius yra didžiausias iš visų išsivysčiusių šalių – 2021 metais jų buvo 49 000, o metais anksčiau – 45 000.

Ginkluoto smurto archyvo duomenimis, šiais metais Jungtinėse Valstijose šiais metais įvyko daugiau kaip 195 masinės šaudynės, kai sužeidžiami arba nužudomi keturi ar daugiau žmonių.

Po naujausio šaudymo incidento J. Bidenas ragina Kongresą uždrausti puolamuosius ginklus

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), sekmadienį apkaltinęs varžovus respublikonus neveiklumu, dar kartą paragino Kongresą uždrausti pusiau automatinius šautuvus, panašius į panaudotą šį savaitgalį, kai Teksaso prekybos centre siautėjęs vyras nušovė aštuonis žmones.

Praėjus dienai po to, kai į šiaurę nuo Dalaso esančiame prekybos centre be įspėjimo pradėjo šaudyti sunkiai ginkluotas vyras, prezidentas įsakė nuleisti JAV vėliavas iki pusės stiebo. Jį ir visą šalį sukrėtė naujausias ginkluoto smurto JAV protrūkis.

Dar kartą prašau Kongreso atsiųsti man įstatymo projektą, kuriuo būtų uždrausti puolamieji ginklai ir didelės talpos dėtuvės. Įveskite visuotinius asmenų patikrinimus. Reikalaukite ginklus laikyti saugiai. Panaikinkite ginklų gamintojų imunitetą.

„Dar kartą prašau Kongreso atsiųsti man įstatymo projektą, kuriuo būtų uždrausti puolamieji ginklai ir didelės talpos dėtuvės. Įveskite visuotinius asmenų patikrinimus. Reikalaukite ginklus laikyti saugiai. Panaikinkite ginklų gamintojų imunitetą“, – sakė J. Bidenas, daugelį metų pasisakantis už griežtesnius ginklų įstatymus.

„Nedelsdamas jį pasirašysiu. Mums nereikia nieko kito tik, kad mūsų gatvės būtų saugios“, – pridūrė jis.

Prezidentas sakė, kad jis ir pirmoji ponia Jill Biden (Džil Baiden) meldžiasi už aukas ir jų šeimas ir yra „dėkingi pirmiesiems gelbėtojams, kurie veikė greitai ir drąsiai, kad išgelbėtų žmonių gyvybes.“

J. Bidenas taip pat atkreipė dėmesį į stulbinantį masinių šaudynių skaičių šiais metais, kurių jau įvyko beveik 200, ir daugiau kaip 14 000 mirčių nuo šaunamųjų ginklų, pažymėdamas, kad pagrindinė Amerikos vaikų mirties priežastis yra smurtas dėl ginklų.

„Jau per daug atsirado tuščių kėdžių prie pietų stalo šeimose, – tęsė jis. – Respublikonų Kongreso nariai negali ir toliau į šią epidemiją reaguoti atsainiai. Vien minčių ir maldų tviteryje nepakanka.“

Šis priekaištas susijęs su tipiška įstatymų leidėjų reakcija po tokio smurto.

Respublikonai buvo kaltinami, kad siūlo „mintis ir maldas“, tačiau nesiima jokių konkrečių veiksmų, kad sumažintų mirčių dėl šaunamųjų ginklų skaičių.

Po kelių neseniai įvykusių masinių šaudynių J. Bidenas paragino sugrąžinti puolamųjų ginklų draudimą, kurį jis, būdamas senatoriumi, 1994 metais padėjo priimti Kongrese, bet kuris 2004 metais nustojo galioti.

Šiandieniniame susiskaldžiusiame Kongrese tokį įstatymo projektą priimti beveik neįmanoma, nes didžioji dauguma respublikonų nepritaria tokiems apribojimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS