Žmogaus teisių aktyvistai kaltina Rusijos kovotojus civilių žudymu Centrinės Afrikos Respublikoje | kl.lt

ŽMOGAUS TEISIŲ AKTYVISTAI KALTINA RUSIJOS KOVOTOJUS CIVILIŲ ŽUDYMU CENTRINĖS AFRIKOS RESPUBLIKOJE

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) antradienį pareiškė turinti „įtikinamų įrodymų“, kad Rusijos samdiniai Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) šiurkščiai pažeidinėja teises ir žudo civilius gyventojus.

2013 metais CAR prasidėjo pilietinis karas, per kurį virtinė ginkluotų grupuočių kovoja prieš vyriausybę, atsidūrusią ant žlugimo ribos, bet pastaraisiais metais konfliktas gerokai aprimo.

Tačiau maždaug prieš metus kautynės staiga atsinaujino, kai sukilėliai pradėjo puolimą, siekdami nuversti prezidentą Faustiną Archange'ą Touaderą (Fosteną Arkanžą Tuaderą).

Prezidentui paprašius Maskvos pagalbos, šimtai kovotojų, atvykusių iš Rusijos, padėjo atstumti sukilėlius, nors šie tebekontroliuoja didelę dalį CAR teritorijos.

Neretai teigiama, kad šalyje veikiantys privatūs kontraktininkai priklauso grupei „Wagner“ – Rusijos subjektui, kurio teisinis statusas neaiškus.

„Panašu, kad Centrinės Afrikos Respublikos pajėgos, kurias liudininkai identifikavo kaip rusų, nuo 2019 metų vykdo neteismines egzekucijas civiliams gyventojams, juos kankina ir muša“, – teigė HRW.

„Kelios Vakarų vyriausybės ir Jungtinių Tautų ekspertai bei specialieji pranešėjai rado įrodymų, kad Centrinės Afrikos Respublikoje veikiančiose ir su Rusija siejamose pajėgose yra nemažai Rusijos privačios karinės saugumo rangovės „Wagner Group“, kaip įtariama, palaikančios ryšius su Rusijos vyriausybe, narių“, – pridūrė aktyvistai.

JT, nevyriausybinės organizacijos ir buvusi CAR kolonijinė valdytoja Prancūzija kaltina ir kariuomenę, ir sukilėlius nusikaltimais prieš civilius gyventojus.

„CAR vyriausybė turi visas teises prašyti tarptautinės pagalbos saugumo srityje, tačiau ji negali leisti, kad užsienio pajėgos nebaudžiamai žudytų civilius gyventojus ir kitaip šiurkščiai su jais elgtųsi“, – pabrėžė Ida Sawyer (Ida Sojer) iš HRW.

„Kad pademonstruotų pagarbą teisės viršenybei ir nutrauktų tokį piktnaudžiavimą, vyriausybė turėtų nedelsiant ištirti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn visas pajėgas, įskaitant siejamas su Rusija, atsakingas už žmogžudystes, neteisėtus sulaikymus ir kankinimą“, – pridūrė I. Sawyer.

Pasak „Human Rights Watch“, praėjusių metų liepos 21-ąją rusakalbiai asmenys nušovė 12 beginklių vyrų, sulaikytų kontrolės poste netoli Bosangoa miesto, esančio į šiaurės vakarus nuo sostinės Bangio.

Niujorke įsikūrusi NVO taip pat atkreipė dėmesį į savavališką sulaikymą, kankinimą ir atsitiktinai gatvėje sulaikomų asmenų žudymą centrinėje Alindao miesto dalyje praėjusių metų birželį.

HRW taip pat pareiškė, kad „užfiksavo su Rusija susijusių pajėgų sulaikymo ir kankinimo atvejų Bambari 2019 metais“.

Organizacija nurodė, kad kreipėsi į CAR ir Rusijos vyriausybes, bet atsakymo nesulaukė.

Praėjusį mėnesį JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) pasmerkė „rimtus žmogaus teisių pažeidimus“ CAR, įskaitant nužudymus ir seksualinį smurtą prieš civilius gyventojus. Šiais nusikaltimais įtariamos ne tik sukilėlių grupuotės, bet ir kariuomenė bei jos sąjungininkai iš Rusijos.

Gairės: karas Ukrainoje, CAR, žudymas, Centrinės Afrikos Respublika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS