Olimpinės rinktinės durys vis dar atviros | kl.lt

OLIMPINĖS RINKTINĖS DURYS VIS DAR ATVIROS

Balandis Lietuvos sportininkams buvo dosnus – iškovoti net šeši kelialapiai į Paryžiaus olimpines žaidynes. Sėkmės estafetę stengsis perimti vyrų trijulių krepšinio (3 prieš 3) rinktinė.

Pratęsė tradiciją

Mūsų šalies rinktinę, dalyvausiančią XXXIII olimpiadoje, per šį mėnesį papildė penkių sporto šakų atstovai.

Iš jų pirmas tikslą pasiekė graikų-romėnų imtynių meistras Mindaugas Venckaitis (svorio kategorija iki 97 kg) – jis pasižymėjo Azerbaidžano sostinėje Baku surengtame Europos ikiolimpiniame atrankos turnyre, kuriame laimėjo tris dvikovas ir pasiekė finalą.

Pagal varžybų reglamentą lemiama akistata nebuvo rengiama, bilietai į Paryžių buvo įteikti abiem finalininkams – lietuviui ir kartvelui Robertui Kobliašviliui.

23-ejų tauragiškis pratęsė unikalią savo šeimos olimpinę tradiciją: 2008-aisiais Pekine kovojo Mindaugo brolis Valdemaras, o 2012 m. Londone ir 2016 m. Rio de Žaneire – kitas brolis Edgaras.

Gegužės 9–12 d. Stambule (Turkija) vyksiančiame pasaulio ikiolimpiniame atrankos turnyre ruošiasi dalyvauti Gabija Dilytė (iki 50 kg), Danutė Domikaitytė (iki 68 kg), Kamilė Gaučaitė (iki 76 kg), Justas Petravičius (iki 60 kg), Kristupas Šleiva (iki 67 kg), Paulius Galkinas (iki 77 kg), Martynas Nemsevičius (iki 87 kg), Mantas Knystautas (iki 130 kg).

Tradicija: M. Venckaitis tvirtai žengia savo brolių olimpiečių Valdemaro ir Edgaro pėdomis. / imtynes.lt nuotr.

Įkinkė vėją

Olimpinėse lengvosios atletikos varžybose Lietuvą reprezentuos jau trys disko metikai: prie Mykolo Aleknos ir Andriaus Gudžiaus prisijungė Ieva Gumbs (buv. Zarankaitė).

Vitos Zarankienės treniruojama 29-erių uteniškė tarptautinėse varžybose JAV geriausiu bandymu nusviedė įrankį 64,98 m, beveik 3 m pagerino asmeninį rekordą ir įvykdė šios rungties ikiolimpinį kvalifikacinį normatyvą (64,50 m).

„Jaučiausi gerai pasiruošusi, pasiklioviau savo jėgomis. Varžybose buvo daug stiprių varžovių, todėl buvau nusiteikusi siekti aukšto rezultato, bet tikrai nesitikėjau, kad numesiu taip toli! Kažkiek padėjo palankus vėjas, tačiau reikia mokėti jį pagauti ir įkinkyti, – po varžybų mintimis dalijosi I. Gumbs. – Dabar susidėliosiu darbo planus svarbiausiems šio sezono startams – Europos čempionatui ir olimpinėms žaidynėms.“

Gimnastas Robertas Tvorogalas, dalyvavęs Rio de Žaneiro, Tokijo olimpiadose, iškovojo teisę startuoti ir Paryžiuje.

Jevgenijaus Izmodenovo treniruojamas vilnietis Dohoje (Kataras) vykusias pasaulio sportinės gimnastikos taurės pratimų ant skersinio varžybas užbaigė užėmęs antrą vietą ir kartu su rungties laimėtoju taivaniečiu Chia-Hung Tangu pelnė bilietą į olimpines žaidynes.

Išbandymas: O. Baleišytė galės dalyvauti olimpinėse omniumo (daugiakovės) varžybose. / „Facebook“ nuotr.

Burlentininko sėkmė

Šią savaitę Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) patvirtino kvotas į Paryžiaus olimpiados dviračių treko varžybas.

Jose mūsų šalį atstovaus Olivija Baleišytė ir Vasilijus Lendel.

O. Baleišytė (treneris Dmitrijus Leopoldas) galės dalyvauti omniumo (daugiakovės) kovose, o V. Lendel (tr. Craigas MacLeanas ir Anatolijus Novikovas) – sprinto lenktynėse ir keirine.

Anksčiau Lietuvai buvo skirta viena vieta dviračių plento moterų grupinėse lenktynėse.

O. Baleišytė dalyvavo Tokijo žaidynėse (omniumas, 10 vieta).

Mūsų svajonė – kad visos trys Lietuvos krepšinio rinktinės dalyvautų olimpiadoje.

Praėjus vos dviem dienoms po džiugios žinios iš UCI, gera naujiena atskriejo iš Prancūzijos, kur vyko buriavimo ikiolimpinės atrankos „Paskutinio šanso“ regata. Rytis Jasiūnas, startavęs IQFOIL burlenčių klasės varžybose, užsitikrino vieną iš penkių kelialapių į olimpiadą.

Pasak buriuotojo, kova buvo sudėtinga dėl permainingo ir nestabilaus vėjo, tačiau padėjo gebėjimas tokiomis sąlygomis išvystyti konkurencingą greitį ir teisingai pasirinkta taktika.

„Tokiomis sąlygomis mano greitis – vienas iš geriausių, tai prideda pasitikėjimo. Taip pat su treneriu pasitarėme, kaip sumažinti starto riziką, nes mačiau – varžovai susidūrė ir virto, jei būčiau buvęs greta, lengvai galėjo kliudyti ir mane. Nebuvo svarbu žūtbūt laimėti, reikėjo optimalaus rezultato – būti tarp trijų geriausių, tad rizika nereikalinga“, – kalbėjo R. Jasiūnas.

Paryžiaus olimpinėse buriavimo varžybose vietą Lietuvai yra iškovojusi ir Viktorija Andrulytė (ILCA 6 jachtų klasė).

Sėkmė: burlentininkas R. Jasiūnas tikslą pasiekė „Paskutinio šanso“ regatoje. / „Sailing Energy“ nuotr.

Tikisi istorinio įvykio

Kitą savaitę, gegužės 3–5 d., Ucunomijoje (Japonija), į olimpinį trijulių krepšinio (3 prieš 3) turnyrą bandys prasibrauti Lietuvos vyrų rinktinė.

Trenerio Dainiaus Novicko vadovaujamoje komandoje – Aurelijus Pukelis, Marijus Užupis, Gintautas Matulis, Darius Tarvydas, Šarūnas Vingelis ir Evaldas Džiaugys. Kurie žaidėjai sudarys pagrindinį ketvertą atrankos turnyre, paaiškės jo išvakarėse.

Lietuviai pradės varžybas A grupėje, kurioje išmėgins jėgas su brazilais ir olandais (gegužės 3 d.) ir Puerto Riko atstovais (4 d.). B grupėje žais prancūzai, mongolai, japonai ir egiptiečiai.

Į pusfinalį pateks 1–2 vietas grupėse užėmusios rinktinės. Finalą laimėjusi ekipa gaus kelialapį į Paryžių ir prisijungs prie jau tikslą pasiekusių Serbijos, JAV, Kinijos ir Latvijos komandų.

„Tai būtų istorinis įvykis ir įkvepiantis pavyzdys kitoms mūsų rinktinėms – moterų trijulių krepšinio, taip pat pagrindinei vyrų, kuri vasarą vyks į Puerto Riką. Mūsų svajonė – kad visos trys komandos dalyvautų olimpinėse žaidynėse“, – pareiškė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vydas Gedvilas.

Jei mūsiškiai iš Japonijos grįš be olimpinio kelialapio, paskutinis šansas lauks gegužės 16–19 d. Debrecene (Vengrija), kur po 16 vyrų ir moterų komandų išsidalys paskutinius bilietus (po tris) į žaidynes. Šiose varžybose dalyvaus ir Lietuvos moterų trijulių krepšinio rinktinė.

Karjera: J. Izmodenovo (kairėje) treniruojamas R. Tvorogalas ruošiasi savo trečiai olimpiadai. / gimnastika.lt nuotr.


Rinktinė

Lietuvos sportininkai, jau iškovoję kelialapius (asmeninius ir šaliai) į Paryžiaus olimpines žaidynes:

Rūta Meilutytė, Kotryna Teterevkova, Danas Rapšys, Aleksas Savickas, Tomas Navikonis, Tomas Lukminas,  Rokas Jazdauskas (visi – plaukimas), Ieva Gumbs, Mykolas Alekna, Andrius Gudžius (visi – lengvoji atletika), Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (šiuolaikinė penkiakovė), Simonas Maldonis, Mindaugas Maldonis, Ignas Navakauskas, Artūras Seja, Andrejus Olijnikas (visi – baidarių ir kanojų irklavimas), Dominika Banevič (sportiniai šokiai, breikas), Viktorija Senkutė, Dovilė Rimkutė, Donata Karalienė, Kamilė Kralikaitė, Ieva Adomavičiūtė, Dovydas Nemeravičius (visi – irklavimas), Justina Vanagaitė ir Aistis Vitkauskas (abu – žirginis sportas), Viktorija Andrulytė ir Rytis Jasiūnas (abu – buriavimas), Mindaugas Venckaitis (graikų-romėnų imtynės), Robertas Tvorogalas (sportinė gimnastika), Olivija Baleišytė ir Vasilijus Lendel (abu – dviračių trekas), dviratininkė (sportininkė paaiškės vėliau), dalyvausianti plento grupinėse lenktynėse.

GALERIJA

  • Olimpinės rinktinės durys vis dar atviros
  • Olimpinės rinktinės durys vis dar atviros
  • Olimpinės rinktinės durys vis dar atviros
  • Olimpinės rinktinės durys vis dar atviros
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS