Pasaulio jaunimo ledo ritulio čempionato dalyvis D. Čypas: mes stipresni nei anksčiau | kl.lt

PASAULIO JAUNIMO LEDO RITULIO ČEMPIONATO DALYVIS D. ČYPAS: MES STIPRESNI NEI ANKSČIAU

  • 0

Ateinantį sekmadienį Elektrėnų ledo rūmai po septynerių metų pertraukos sulauks pasaulio jaunimo (iki 20 metų; U-20) čempionato kovų. Šešios rinktinės II diviziono A grupėje varžysis dėl teisės žaisti pirmajame divizione - greičiausios ir dinamiškiausios komandinės sporto šakos atstovai demonstruos savo sugebėjimus prieš porą metų atnaujintoje Elektrėnų ledo arenoje.

Pasak pranešimo, Lietuvos garbę gins 22 jaunieji ledo ritulininkai, kurie į gimtinę sugrįžo iš įvairiausių pasaulio kampelių – nuo Kanados iki Suomijos.

Čempionatą organizuojanti bei visą šalies ledo ritulį vienijanti asociacija „Lietuvos ledo ritulys“ supažindino su pagrindiniais Lietuvos U-20 rinktinės žaidėjais, kurie gins šalies garbę artėjančiame čempionate ir sieks teisės žaisti pirmajame divizione.

Pirmajam garbė teko čempionato „reklaminiam veidui“, rokiškėnui, 19-mečiam Domantui Čypui. 195 cm ūgio nuolat besišypsantis jaunuolis tapo plakato, kviečiančio į pasaulio ledo ritulio čempionatą Elektrėnuose herojumi.

Ir gyvenime rokiškėnas nuolat besišypsantis, geros nuotaikos ledo ritulininkas, kurio karjera, kaip ir daugumos rokiškėnų, prasidėjo ant taip vadinamo „Rokiškio ežero“ – pavadinimo neturinčių dviejų vandens telkinių pačiame mieste.

Tik žiemą užšalus „ežerui“ prasidėdavo treniruotės ant ledo, į kurią D. Čypas atėjo septynerių metukų.

„Tai buvo tėčio mintis, tačiau ant ledo mane atvedė mama, kuri pamačiusi kas vyksta ant to, mintyse sau pasakė – ne ne, tai ne mano vaikui. Gerai pamenu kaip mama prieš vesdama mane prirengė viskuo, ką tik rado namuose, kad tik nesušalčiau. Kai po treniruotės truputį nusirengiau, nes buvau raudonas kaip vėžys nuo karščio, pamenu kaip treneris Audrius Deksnys paprašė tiek nerengti, pagailėti manęs“,- pirmąją treniruotę prisiminė D. Čypas.

Ledo ritulininko tėtis tuo metu dirbo Vokietijoje, tad į treniruotes vedžiojo mama. Jau po pirmųjų kelių treniruočių jaunasis Domantas pasiprašė mamos, jog ši į ledo ritulį nebevestų, nes nepatiko. Mama patarė dar šiek tiek pakentėti ir pažiūrėti vėliau, ar tikrai nepatinka. Ir tikrai, po kiek laiko pasirodė rezultatai ir būsimasis jaunimo rinktinės gynėjas pasijuto ant ledo tvirčiau, treniruotės ėmė patikti.

„Iš vaikystės treniruočių labiausiai pamenu šąlančias pėdas, ausis, karštą arbatą, kuri buvo stebuklingo skonio šaltyje. Pamenu tėtį, stebintį varžybas, sniego valymą nuo ledo, kai dirbdavome paprasčiausiais sniego kastuvais. Patikdavo ir futbolas ant ledo, kai galėjai žaisti kaip tik nori, o ir neišeidavo kaip reikia, nes labai jau slidu“,- su šypsena sakė jaunimo rinktinės kandidatas.

Tuo metu rokiškėnai turėjo vieną geriausių vaikų komandų, kuri rodė neblogus rezultatus. Prie komandos sėkmės daug prisidėjo vaikų tėvai, kurie naktimis ledo aikštelėje liedavo vandenį ruošdami aikštelę varžyboms.

„Pirmosios mano pačiūžos buvo plastmasinės, o lazda sunki, medinė. Tuk jau vėliau, kai pradėjau geriau žaisti, tėtis supirko geriausią aprangą ir galvos sukti apie įrangą nereikėjo. Būdamas mažesnis visada svajojau apie NHL, o naktį prieš varžybas negalėdavau užmigti kaip norėdavau greičiau ant ledo. Aikštelė man buvo geriausia vieta visoje žemėje ir ten jausdavau euforiją“,- vaikystės prisiminimais dalinosi D. Čypas.

Pradėjęs rodyti gerą žaidimą paaugliu būdamas rokiškėnas atsidūrė Rusijoje, iš kur būdamas 16-os jau buvo pakviestas į Lietuvos U-20 rinktinę.

Ledo ritulininkas laimę bandė Rusijos, Latvijos klubuose dabar karjerą tęsia Nacionalinėje Amerikos jaunimo ledo ritulio lygoje (NAHL), Vičitos „Wildcats“ klube.

„Amerikoje laimę bandau jau antrą kartą. Pirmą kartą išvykau tėčio pagalba, antrą kartą padėjo Lietuvoje gerai žinomas treneris Vytautas Šlikas. Dabar jaučiuosi savo rogėse, tik, gaila, jog nebegaliu pretenduoti į koledžų komandas, kadangi Europoje žaidžiau Rusijos jaunimo lygoje ir turėjau kontraktą, pagal NCAA (studentų lyga) taisykles nebegaliu žaisti šioje lygoje. Nieko, ieškosim kitų būdų kilti aukštyn“,- tikėjimo ateitimi nepraranda D.Čypas.

Pagyrimų iš NHL lygos kovų ragavusių trenerių Amerikoje sulaukiantis D. Čypas čempionate Lietuvoje tikisi daug pergalių ir medalių.

„Jaučiuosi gerai, sezone išvengiau traumų, tad tikiuosi būti naudingas komandai. Čempionatas laukia įdomus kovos bus atkaklios su visais varžovais, nes vieni kitus jau pažįstam ir kažkuo nebenustebinsim. Tačiau ir mes labiau patyrę, vyresni, tad turėtume būti stipresni“,- apie artėjantį čempionatą sakė D. Čypas.

Pasaulio jaunimo ledo ritulio čempionato antro diviziono A grupės kovos vyks gruodžio 13-19 dienomis Elektrėnuose. Vengrijos, Korėjos, Nyderlandų, Kroatijos, Estijos komandos rato sistema išsiaiškins nugalėtoją, kuris kils į pirmąjį divizioną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS