Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas | kl.lt

PUSIAUSVYRĄ GYVENIME MOTERIMS PADĖJO ATRASTI ŠAUDYMAS

Yra Lietuvoje moterų, turinčių neįprastą hobį – šaudymą. Jos priklauso Lietuvos praktinio šaudymo sporto federacijai, savo įtemptoje darbotvarkėje randa laiko tiek treniruotėms, tiek varžyboms. Su keliomis pasikalbėjome, kuo jas paviliojo šaudymas, kodėl šis hobis svarbus ir kaip viską suspėti.

Gerokai sudėtingiau, nei atrodė

Deva Palaimė, verslininkė, psichologė

Ginklas savaime nėra nei geras, nei blogas. Viskas priklauso nuo rankų, kurios jį valdo.

Sportavau visą laiką, bet šaudymu susidomėjau tik tada, kai slidinėdama nusitraukiau kryžminius kelio raiščius ir teko padaryti pauzę. Vienas iš pažįstamų šaudė. Dalyvavo varžybose, tai pamaniau – tinkamas mokytojas. Paprašiau jo išmokyti šaudyti ir mane.

Paklausė, kaip noriu mokėti šaudyti. Sako, supranti, čia kaip su dainavimu: galima dainuoti kaip Pavarotti, o galima – kaip Cicinas. Sakau, norėčiau kaip Pavarotti. Jis sako: „Ooo!.. Čia bus jau varžybų lygis. Greitai neišmoksi.“ Man greitai ir nesinorėjo – tiesiog buvo įdomu susipažinti su tokia sporto šaka, nes apie tai neturėjau jokio supratimo.

Taip po truputį pradėjau mokytis. Atrodė, turint gerą fizinį pasiruošimą, imtis tokio mažai judesio reikalaujančio sporto neturėtų būti sunku. Paaiškėjo, kad tai gerokai sudėtingiau, nei man atrodė. Fizinis pasiruošimas, žinoma, reikalingas, bet tai tik viena iš sudedamųjų dalių. Dar reikalinga galvoti, planuoti, turėti gerą atmintį, gebėti strateguoti. Galiausiai šaudymas mane visiškai pasiglemžė.

D. Palaimės asmeninio archyvo nuotr.

Šiame sporte svarbu viskas – fizinis pasirengimas, vikrumas, gebėjimas susikoncentruoti, nusiraminti, greitai orientuotis, taiklumas, ginklas, ekipuotė. Šaudymas, ypač varžybose, kelia nervinę, psichologinę įtampą. Tad prieš varžybas reikia pajudėti, pasistengti  atsipalaiduoti, nes kitaip nepajėgsi gerai pasirodyti varžybose.

Tai individualus sportas. Kiekvienas sportininkas turi savo strategiją, žino savo silpnąsias ir stipriąsias vietas. Man, pavyzdžiui, patys sudėtingiausi pratimai, kai yra nedaug taikinių ir į juos visus reikia kuo greičiau ir taikliau pataikyti. Kai tenka pabėgioti, gana smagu, linksma, nėra tokios įtampos kaip tada, kai šūviai turi būti labai greiti ir tikslūs.

Moteriai, sveriančiai iki 60 kg, šaudyti pusiau automatiniu ginklu gana sunku, nes atatranka visą stipriai trinkteli atgal. Tačiau mane tai žavi, nes turiu suvaldyti ginklą, savo kūną ir sugrįžti atgal į tą pačią poziciją, vėl prisitaikyti ir vėl iššauti. Kadangi mano greitis tarp šūvių yra lėtesnis,  greitesnė turiu būti kitur.

Labai svarbu ir sugebėjimas atsipalaiduoti tarp pratimų, nes jeigu visas varžybas esi įsitempęs, rezultatas į pabaigą labai prastėja. Tad reikalingas ir psichologinis pasiruošimas.

Svarbu gerai pažinti ir ginklą, kuriuo šaudai. Nuo ginklo daug priklauso, nes sportininko individualios fizinės charakteristikos ir ginklo charakteristikos turi atitikti. Ginklas gali būti puikus, visų giriamas, bet tau netikti. Aš, pavyzdžiui, pradėjau šaudyti pistoletu „Glock“, nors daug kas sakė, kad šiuo ginklu moterys beveik nešaudo. O man jis tiko. Vėliau pakeičiau nemažai ginklų ir dabar apsistojau ties „CZ Shadow“ – man tai puikus ginklas.

Pagal naudojamų ginklų kategoriją varžybose yra divizionai. Aš šaudau „Produkcijos“ divizione – ginklas toks, koks buvo pirktas, nemodifikuotas. Kai kurie sportininkai šaudo modifikuotais ginklais, o  modifikacijų gali būti labai daug – pradedant optiniais taikikliais ir baigiant dėtuvės dydžiu. Jie patenka į kitą šaulių kategoriją. Tačiau mane žavi toks ginklas, kokį jį kažkada sukūrė pats gamintojas. Mano vyras Egidijus (Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Egidijus Palaima – red. past.) labai mėgsta vis kažką patobulinti, tad beveik nebūna dienos, kad ko nors neišardytų, nepakeistų.

Visus įgūdžius, reikalingus užsiimti praktinio šaudymo sportu, nesąmoningai pritaikau ir kasdieniame gyvenime. Juk ir čia reikia kuo greičiau suprasti, koks tavo tikslas, kokie pagrindiniai uždaviniai, ir nuo jų nenukrypti, viską atlikti greitai, tiksliai ir su mažiausiomis sąnaudomis.

D. Palaimės asmeninio archyvo nuotr.

Taip pasinėrusi į šaudymą per kokius trejus ketverius metus iškovojau Lietuvos moterų lygos čempionės vardą. Nors ir neplanuotai, bet tikrai daug į tai investavau. Esu įpratusi tai, ką darau, daryti gerai, visiškai tam atsiduodama. Gal aukštų rezultatų šaudymo sporte galėjau pasiekti ir greičiau, bet juk turiu savo darbą, verslą, šeimą, vaikus ir viskam reikia laiko. Tačiau viskas suderinama, nes sportas dar labiau sutelkia.

Esu baigusi slaugą ir dirbau kosmetologijos srityje – su tuo susijęs ir mano verslas. Neseniai baigiau psichologijos studijas. Psichologija mane sudomino pradėjus šaudyti ir suvokus, kad žmogaus galimybės yra labai didelės, o aš daug ko apie tai nežinau.

Prasidėjus karui Ukrainoje atsirado labai daug panikuojančių, žmonės puolė pirkti ginklus, šaudmenis. Kaip psichologė, norėčiau jiems pasakyti: paprasčiausiai supraskite, kad ginklas jūsų psichologinių problemų neišspręs. Kitas dalykas – ginklas savaime nėra nei geras, nei blogas. Viskas priklauso nuo rankų, kurios jį valdo. O norint valdyti ginklą, kaip supratote, reikia ne tik strategijos, fizinių gebėjimų, bet ir racionalaus proto.


Šioje sporto šakoje – draugiška atmosfera

Živilė Junevič, grožio salono vadovė, kačių veislyno savininkė

Praktinis šaudymas suvienija įvairių profesijų, įvairaus amžiaus žmones. Esu laiminga turėdama tokį nuostabų hobį.

Praktiniu šaudymu susidomėjau 2020 m. Apie šį sportą sužinojau atsitiktinai – jutube pamačiau sportininką, kuris greitai judėdamas keitė ginklo dėtuves ir šaudė į taikinius. Šis vaizdas paliko man didelį įspūdį, panorau išmokti taip pat valdyti ginklą.

Svarbu: pastaruoju metu daug žmonių išklauso kursus ir, išlaikę egzaminą, įsigyja ginklą savigynai, tačiau, Ž. Junevič teigimu, turint ginklą, būtina lavinti ir ginklo saugaus valdymo įgūdžius. / Ž. Junevič asmeninio archyvo nuotr.

Šaudymo sportas atvedė į mano gyvenimą daug naujų draugų, bendraminčių. Vienas iš praktinio šaudymo sporto pranašumų – galima treniruotis namie, bute. Laviname įgūdį ginklą greitai ištraukti iš dėklo, greitai užtaisyti. Žinoma, visos treniruotes namie vyksta be šovinių – tai vadinama darbu sausai. Treniruotės – kaip kopimas į kalnus: kai jau atrodo, kad įkopei į kalno viršūnę, pasirodo kitas kalnas… Treniruočių rezultatą pamatome per varžybas: mažai treniruočių – prastas rezultatas. Man labai patinka dalyvauti varžybose – tai visada egzaminas, savo įgūdžių patikrinimas, kartu visada šventė, gera nuotaika, susitikimas su kolegomis. Mūsų sporto šakoje – labai draugiška atmosfera.

Pastaruoju metu daug žmonių išklauso kursus ir, išlaikę egzaminą, įsigyja ginklą savigynai. Tačiau turint ginklą būtina lavinti ginklo saugaus valdymo įgūdžius. Labai kviečiu pasidomėti praktinio šaudymo sportu. Šis sportas neturi amžiaus cenzo, suteikia galimybę lavinti įgūdžius ir dalyvaujant varžybose patikrinti savo gebėjimus. Visada gausite patyrusių sportininkų patarimų ir rekomendacijų.

Ž. Junevič asmeninio archyvo nuotr.

Praktinis šaudymas suvienija įvairių profesijų, įvairaus amžiaus žmones. Esu laiminga turėdama tokį nuostabų hobį.

Laiko savo hobiui visada randu, nes tai svarbi mano gyvenimo dalis. Jaučiu stiprų savo šeimos palaikymą. Net sodybą įsigijome šalia šaudyklos, tad, kai vykstame poilsiauti į sodybą, nepraleidžiu progos pasitreniruoti, o ir su šeima dažnai užsukame porai valandų į šaudyklą.


Reikalauja labai didelio dėmesio

Rasa Bačanskienė, Lietuvos policijos mokyklos dėstytoja, šaudymo instruktorė

Išmokau stipriai valdyti emocijas, greitai ir logiškai priimti teisingą sprendimą įvairiose situacijose. Gyvenime tai stipriai padeda.

Šaudymas mano gyvenime atsirado tuomet, kai pasirinkau savo gyvenimo kryptį – valstybės tarnybą. Neslėpsiu, buvo momentas, kai maniau, kad ši profesija ne man, nes stresas, patirtas pirmus kartus apsilankius šaudykloje, kėlė neigiamų emocijų.

Tik tuomet, kai sutikau žmonių, kurie sugebėjo profesionaliai ir su didele kantrybe perteikti šaudymo subtilybes, labai stipriai įsitraukiau ir pamėgau šį užsiėmimą, kurio nebeužteko tarnyboje. Norėjosi tai daryti laisvalaikiu, savaitgaliais. Taip po truputį pradėjau užsiimti praktiniu šaudymu.

Šaudymas reikalauja labai didelio dėmesio. Šaudydamas privalai susikaupti ir galvoti tik apie tai. Galvoje – mintys tik apie saugumą ir labai konkrečius veiksmus, ką privalai padaryti. Net fiziškai nebelieka galimybės galvoti apie kažką kitą. Todėl labai išsivalo galva, visiškai atsiriboji nuo kasdienių reikalų, kartais net prarandi laiko pojūtį. Na, ir, žinoma, adrenalinas... Ginklas – didelė jėga, kurią laikydamas savo rankose privalai suvaldyti ir visiškai kontroliuoti. Taip, aš kalbu apie išgyvenamas emocijas. Jos labai geros, bet tik tuomet, kai tinkamai pasiruoši šiai veiklai. Būtent tai priviliojo, įtraukė ir dabar nebegaliu be to gyventi.

Savikontrolė: R. Bačanskienės teigimu, šaudymo metu labai svarbu valdyti savo emocijas – didelis jaudulys dažnai trukdo padaryti tai, ką jau, atrodo, esi neblogai išmokęs. / R. Bačanskienės asmeninio archyvo nuotr.

Man taip labai patinka ši veikla, kad skirtumo tarp darbo, treniruotės ar varžybų jau nebejaučiau. Kaskart mėgaujuosi procesu, nesureikšmindama aplinkos. Jei treniruotes pavyksta susiplanuoti kartu su kitais sportininkais, komandos draugais, kurie turi didelę patirtį, gerų įgūdžių ir tuo dalijasi su manimi, tuomet man – dviguba šventė! Labai mėgstu mokytis, tobulėti, suprasti savo klaidas ir jas taisyti. Deja, dėl finansinių galimybių pastaruoju metu visos treniruotės vykdavo varžybose. Ten šaudai, klysti, taisaisi, klausai ir mokaisi iš pačių geriausių, juos stebėdama.

Šaudant labai svarbu valdyti savo emocijas. Didelis jaudulys dažnai trukdo padaryti tai, ką jau, atrodo, esi neblogai išmokęs. Taip pat stabdo greitį, reakciją, o kartais priverčia pasielgti taip, kaip, atrodo, niekada nedarytum. Po šaudymo pratimo dažnai net negali prisiminti, ką ir kaip darei. Todėl šiame sporte labai svarbu išlikti ramiam, visada pirmiausia galvoti apie saugumą ir tai derinti su greita reakcija, orientacija aplinkoje.

Svarbiausi ginklo valdymo įgūdžiai: greitai paruošti ginklą, tvirtai jį laikyti, greitai nusitaikyti į taikinius, kaskart kontroliuoti darbą pirštu, kuris nuspaudžia gaiduką.

R. Bačanskienės asmeninio archyvo nuotr.

Pirmiausia, ši veikla yra mano kasdienės profesijos dalis. Aš nežinau, ar būtų galimybė Lietuvoje surasti kursus, kurie duotų bent pusę tiek naudos, kiek jos gauname bendraudami su geriausiais šalies šauliais, dalydamiesi patirtimi, mokydamiesi vieni iš kitų. Antra, vienareikšmiškai galiu teigti, kad tikrai išmokau stipriai valdyti emocijas, greitai ir logiškai priimti teisingus sprendimus įvairiose situacijose. Gyvenime tai labai padeda.

Šiandien šaudymas – ir mano darbas, ir dalis laisvalaikio. Taip, tik dalis, nes, be šio užsiėmimo, dar skiriu laiko brangiems žmonėms, bėgioju, žygiuoju, važinėju riedučiais, plaukioju irklente, lankau grupines bendrojo fizinio pasirengimo treniruotes, keliauju, skaitau, fotografuoju, kartais piešiu. Na, ir žinoma atlieku visus buitinius kasdienius darbus.

Laiko visi turime vienodai, rasti jo nereikia – tik tinkamai susiplanuoti. Kiekviena mano veikla man suteikia labai gerų emocijų, kurios įkrauna, įkvepia, motyvuoja, moko ir augina. Labiausiai padeda suvokti, kad šiandien gyvenime turiu viską, kas geriausia! Tada tiesiog nebegaliu sustoti.


Bandymas tapo meile

Silvija Sankovska, verslininkė

Geras šaulys – ramybės ir susikaupimo įsikūnijimas. Šaudymo sportas labai disciplinuoja.

Prieš dvejus metus atsitiktinai atradau šį sportą, kuris iš karto užkabino. Tiesiog vienas pažįstamas pakvietė į šaudyklą „Šūvio akademija“ netoli Vilniaus pabandyti iššauti iš pistoleto. Pabandžiau ir nuo to laiko šaudau nuolatos, treniruojuosi su profesionaliais treneriais, dalyvauju varžybose Lietuvoje ir užsienyje. Pabandymas tapo meile!

Nuo vaikystės sportavau, daugiau kaip 20 metų užsiėmiau žirgų sportu. Mane visada traukė individualios sporto šakos, kur gali parodyti savo asmeninius sugebėjimus. Šaudymo sportas – vienas tokių. Čia labai aiškiai gali stebėti savo tobulėjimą, jausti pažangą, lyginti savo sugebėjimą greitai ir taikliai šaudyti su šaulių gebėjimais, kaskart renkant vis daugiau procentinių balų varžybose. Tai teikia ypatingą malonumą, netgi, sakyčiau, pasididžiavimą, nes moterų ir vyrų rezultatai skaičiuojami kartu.

Pomėgis: S. Sankovską visada traukė individualios sporto šakos, kur gali parodyti savo asmeninius sugebėjimus. Šaudymo sportas – vienas tokių. / S. Sankovskos asmeninio archyvo nuotr.

Praktinis šaudymas – dinamiškas sportas, fiziniai krūviai atliekant pratimus, nors ir trumpalaikiai, bet nemaži. Reikia jausti ginklą, reikia šaudyti, šaudyti ir šaudyti, kol tai pavyksta ir pradedi pataikyti į reikalingą taikinio vietą iš bet kokios padėties ir skirtingų atstumų. Reikia mokytis greitai keisti šaudymo poziciją, šaudyti judant, išlaikyti didelį tempą. Žodžiu, reikia dirbti. Džiaugiuosi, kai pavyksta gerą rezultatą pasiekti ne tik treniruočių metu, bet ir per varžybas.

Visi šie įgūdžiai – greita reakcija, pastabumas, taktinis mąstymas, ginklo valdymo technika, saugaus elgesio reikalavimų paisymas, kai viską atlieki automatiškai, – išsiugdomi treniruočių metu. Aišku, kai žmogus apskritai sportiškas, padeda žymiai greičiau perprasti visas praktinio šaudymo ypatybes.

Gal pasirodys paradoksalu, bet geras šaulys – ramybės ir susikaupimo įsikūnijimas. Šaudymo sportas labai disciplinuoja. Negana to, pajaučiau, kad sportuojant labai padidėjo pastabumas, netgi smulkiausias aplinkos detales pradėjau matyti daug aiškiau, bet kokius sprendimus – priimti greičiau.

Veiklų gyvenime turiu tikrai daug. Vadovauju verslui, kurį pradėjau dar tuomet, kai aktyviai sukausi žirgų sporte: aprūpinu žirgus ir raitelius visomis jiems reikalingomis prekėmis ir inventoriumi. Laisvalaikiu groju fortepijonu, važinėju automobiliu, motociklu ir keturračiu, slidinėju, mokausi pilotuoti lengvamotorį lėktuvą, mėgstu žvejoti, grybauti, man labai patinka laiką leisti gamtoje.

S. Sankovskos asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pavyksta viskam rasti laiko? Pati nesuprantu. Tiesiog mėgstu ir mėgaujuosi tuo, kuo užsiimu, ką moku, noriu tobulėti visose srityse, todėl neturiu kada tinginiauti. Kuo daugiau planuoju nuveikti, tuo daugiau atsiranda ir laiko. Artimiausiu metu dar reikia pasitvirtinti šaudymo sporto teisėjo tarptautinę kategoriją – tada jau tikrai turėsiu laiko deficitą. Tačiau to noriu, nes esu nenuorama.


Praktinis šaudymas

• Tai sportinio šaudymo rūšis. Šaudoma šaudyklose, naudojant įvairių kalibrų kovinius šaunamuosius ginklus: pistoletus, karabinus, šautuvus ir revolverius.

* Varžybų esmė – kuo greičiau ir taikliau pataikyti į skirtingose vietose esančius kartoninius taikinius. Ypatingas dėmesys skiriamas atsargiam ir saugiam elgesiui su ginklais.

• Praktinio šaudymo sportas populiarus visame pasaulyje. Lietuvoje sportininkus vienija Lietuvos praktinio šaudymo sporto federacija.

GALERIJA

  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
  • Pusiausvyrą gyvenime moterims padėjo atrasti šaudymas
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Vangai

na ir ką. Ranka nesudrebės.

reiškia

prastai su ta pusiausvyra, jei prireikė tokio nemoteriško užsiėmimo.

Super

Super merginos! Kur kas rimtesnės nei 4 komentuotojai prieš tai:) ginklams ir rezultatams reikia disciplinos!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS