Latviai olimpinio bilieto nori siekti savo sostinėje | kl.lt

LATVIAI OLIMPINIO BILIETO NORI SIEKTI SAVO SOSTINĖJE

Latvijos vyriausybė pritarė, kad ikiolimpinės atrankos į 2024 m. Paryžiaus žaidynes vyrų krepšinio turnyras vyktų Rygoje, ir numatė tam reikalingus finansinius resursus.

Jau skyrė milijonus

„Esu įsitikinusi, kad valstybės investicijos tikrai atsipirks“, – po šią savaitę įvykusio Latvijos vyriausybės posėdžio pareiškė švietimo ir mokslo ministrė Anda Čakša.

Iš šalies biudžeto būsimam turnyrui jau skirta 2,718 mln. eurų.

Latviai suskaičiavo, kad šiemet prireiks 20 753 eurų pradiniam įnašui į Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sąskaitą, 311 353 eurų – depozitui ir 2,386 mln. eurų licencinės rinkliavos.

Jeigu FIBA patvirtins Latvijos paraišką, 2024-aisiais papildomai iš biudžeto šalis atseikės dar 2,069 mln. eurų. Visos išlaidos turnyrui turėtų būti 4,788 mln. eurų.

Atrankos varžybos numatytos 2024 m. liepos 2–7 dienomis. Rygoje jėgas išmėgintų šešios rinktinės. Latviai tikisi, kad jų sostinėje kovotų trys Europos ekipos ir trys komandos iš kitų žemynų, o stebėti turnyro atvyktų bent 10 tūkst. sirgalių iš užsienio.

Pastarąjį kartą olimpiadoje Lietuvos krepšininkai dalyvavo 2016-aisiais Rio de Žaneire.

Liko keturi kelialapiai

Vietas Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyre yra užėmusios aštuonios rinktinės.

Tai – šeimininkai prancūzai ir šiemet pasaulio čempionate kelialapius iškovojusios Vokietijos, Serbijos, JAV, Kanados, Pietų Sudano, Japonijos ir Australijos nacionalinės komandos.

Keturiuose ikiolimpiniuose atrankos turnyruose, kurie numatyti 2024 m. vasarą, dalyvaus iš viso 24 ekipos: Lietuvos, Latvijos, Suomijos, Sakartvelo, Graikijos, Italijos, Juodkalnijos, Ispanijos, Slovėnijos, Lenkijos, Kroatijos, Angolos, Dramblio Kaulo Kranto, Egipto, Kamerūno, Brazilijos, Dominikos Respublikos, Meksikos, Puerto Riko, Bahamų, Libano, Bahreino, Filipinų ir Naujosios Zelandijos.

Į olimpiadą pateks tik turnyrų (ketinimų juos rengti taip pat yra pareiškę ispanai ir graikai) laimėtojai.

Istorinė patirtis

2021-aisiais vienas iš keturių ikiolimpinės atrankos į Tokijo žaidynes turnyrų įvyko Kaune, „Žalgirio“ arenoje.

Tąkart Lietuvos krepšininkai savo grupėje 76:65 nugalėjo Venesuelos atstovus, 96:57 – Pietų Korėjos komandą, pusfinalyje 88:69 – lenkus, tačiau lemiamą mūšį 85:96 pralaimėjo slovėnams.

Pastarąjį kartą olimpiadoje lietuviai dalyvavo 2016-aisiais Rio de Žaneire.

Trenerio Jono Kazlausko vadovaujama kariauna (Mantas Kalnietis, Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Marius Grigonis, Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Antanas Kavaliauskas, Robertas Javtokas, Paulius Jankūnas, Renaldas Seibutis, Adas Juškevičius ir Vaidas Kariniauskas) savo grupėje 82:76 įveikė brazilus, 89:80 – Nigerijos ekipą, 81:73 – argentiniečius, 59:109 pralaimėjo ispanams ir 81:90 – kroatams.

Ketvirtfinalyje mūsiškiai 64:90 neatsilaikė prieš australus ir užėmė septintą vietą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS