Atkerta darbo krūvio nepakeliantiems medikams: niekas nepasakys, kad pramiegojo ir niekur nevažiavo | kl.lt

ATKERTA DARBO KRŪVIO NEPAKELIANTIEMS MEDIKAMS: NIEKAS NEPASAKYS, KAD PRAMIEGOJO IR NIEKUR NEVAŽIAVO

  • 18

Nuo sausio medicinos darbuotojai turėtų gauti bent 10 proc. didesnes algas, praneša LNK.

Greitosios medikui – 1,8 tūkst. eurų į rankas, paramedikui – 1,5 tūkst. eurų, o vairuotojui – 1,1 tūkst. eurų. Tokius atlyginimus Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas žada mokėti nebe ilgai.

„Atlyginimai kils nuo gruodžio. Kas liečia mūsų tarnybos darbuotojus, tai jų atlyginimai bus suvienodinti, nes jie buvo labai skirtingi – nuo 700 eurų iki 2 tūkst. eurų“, – sakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Tadeušas Rodzas.

Medicinos darbuotojų algas peržiūrėti įsipareigojo Sveikatos apsaugos ministerija. Su devyniomis profesinėmis sąjungomis ministras Arūnas Dulkys pasirašė naują kolektyvinę sutartį. Nuo kitų metų profsąjungos nariams atlygis bus skaičiuojamas kitaip – bazinė alga sieks praeitų metų minimalią algą ir prisidės koeficientas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Praėjusiais metais buvome užsibrėžę vidutinį 8 proc. augimą. Matėme, kad šiam susitarimui galėtume turėti rezultatą nemažiau 10 proc.“, – kalbėjo A. Dulkys.

Anot A. Dulkio, per trejus metus gydytojų atlyginimas išaugs daugiau nei prezidento. Šalies vadovo alga pakils 600 eurų.

„Per tuos tris metus gydytojų vidutinis darbo užmokestis į rankas augo virš tūkstančio eurų, rezidentams – apie 585 eurų, slaugytojoms – apie 380 eurų“, – kalbėjo ministras.

„Vis didina, didina algas, bet būtų gerai, jei paminėtų, kiek tos algos per šį laiką suvalgė infliacija. Realus perkamosios galios padidėjimas nėra toks reikšmingas“, – sakė Lietuvos medikų forumo pirmininkė Gabija Tomkutė.

Kai kurioms įstaigoms iš pasirašytos sutarties – jokios naudos. Greitosios medicinos pagalbos vadovai algas didins 15 proc., dar daugiau nei profsąjungos išsiderėjo pas ministrą.

„Kolektyvinė sutartis, kuri yra ne blogesnė nei ta, kurią pasirašė ministras. Geresnės sąlygos galioja būtent pagal tą kolektyvinę sutartį, kuri yra pasirašyta dar prieš įsikuriant tarnybai“, – sakė T. Rodzas.

Kitais metais sveikatos apsaugos sistemą pasieks papildomi 400 mln. eurų iš biudžeto. Gydytojų atlyginimai į rankas nuo sausio ūgtels 260 eurų, slaugytojų – apie 120 eurų. Tačiau visuomenės sveikatos specialistai dievagojasi, kad iš biudžeto nesulauks nė papildomo cento, nors darbas nelengvėja: virusai prisitaiko, rudenį sergamumas išauga, o alga įstrigusi ties 800 eurų į rankas.

„Mūsų atlyginimai nesikeis, o kai kam pagal dabartinius paskaičiavimus ir mažės apie 30 eurų“, – sakė Kauno visuomenės sveikatos darbuotojų profesinės sąjungos vadovė Jolita Pukelienė.

Tai yra grynas melas, prisimenami sunkiausi budėjimai, bet niekas niekada nepasakys, kad pramiegojo ir niekur nevažiavo.

Profesinėms sąjungoms priklausantys darbuotojai taip pat gaus vieną laisvadienį per metus sveikatos patikrai. Papildoma diena bus suteikiama darbdavio sąskaita.

„Viešosiose įstaigose planinėms sveikatos pasitikrinimo paslaugoms būtų galima turėti vieną darbo dieną, kuri nesiskaičiuoja į atostogas“, – kalbėjo A. Dulkys.

Kai kurie medikų atstovai sako, kad kolektyvinė sutartis nespręs esminių problemų – darbo krūvio. Tačiau greitosios stoties viršininkas atkerta, kad su ministru derėjosi gerai situacijos neišmananti profsąjunga.

„Po aštuoniolikos darbo valandų išlipa iš automobilio, pusryčiauja 16 val.“, – sakė Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Jolanta Keburienė.

„Tai yra grynas melas, prisimenami sunkiausi budėjimai, bet niekas niekada nepasakys, kad pramiegojo ir niekur nevažiavo“, – kalbėjo T. Rodzas.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

to pacientas

Ir tu miegotum jeigu tektu trys pamainas dirbti durneli

JONAS

Ale tikrai kokie žvaigždės tie rinkikai tampa o atrodė apšiures sklepinis dabar moko durakas Eik po velniu ir be taves pilna idijotu

onute

Kodėl po to jasikevičiaus straipsniu komentuot negalima Bijot kad žmonės tuos pinigu rinkėjus ir ta gudročiu pastatys i vieta Landžiojo po sklepus tyliai ramei o dabar po rinkliavos žvaigždūnas iš ekrano mulkis neišlenda ŽIŪRĖKIT KOKS POLITIKAS PASIDARĖ AIŠKINA DURNELIS APIE KARA vargeta užsičiaupk tupėk kur tupėjai savo sklepuose o ne šūda malk
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS