Atšilus orams prasideda traumų sezonas | kl.lt

ATŠILUS ORAMS PRASIDEDA TRAUMŲ SEZONAS

  • 0

Orams sušilus, žmonės iš rūsių ir garažų traukia per žiemą užmirštus paspirtukus, dviračius, riedučius, o draudikai ir medikai pradeda iki pat rudens truksiantį traumų sezoną. Jau dabar vienoje iš sostinės ligoninių į priimamąjį kasdien atvyksta per 100 susižalojusių žmonių, o gydytojai prognozuoja, kad traumų tik daugės.

Šešerių metų Nojui žaidžiant krepšinį mama netgi uždeda šalmą. 

„Vaikai susitraumuoja, nes jie nelabai atsargūs ir nesisaugoja. Visų pirma, šalmas yra privalomas ant galvos ir aišku instruktažas, taisyklės“, – teigė Nojaus mama. 

Būsimam krepšininkui šalmas netrukdo ir nusiimti jo visai nesinori. Tiesa, Nojaus mama pripažįsta, kad kartais net ir šalmas neapsaugo. 

„Visokių traumų esame turėję“, – pripažįsta moteris. 

Tiesa, ne visi dedasi šalmus, tad draudikai skelbia pavasarinių traumų sezono pradžią. 

„Keletą metų iš eilės įvykių daugėja, mūsų klientai tai patiria. Sezoniškumas labai susijęs su studentų ir moksleivių grįžimu į gatves“, – aiškino draudikų asociacijos vadovas Andrius Romanovskis. 

Medikai tikina, kad sezonas dar tik prasidėjo ir patį traumų piką prognozuoja orams jau visiškai atšilus, maždaug gegužę. Tiesa, jau ir dabar Lazdynų ligoninės Vilniuje priimamajame pacientų apstu. 

„Neseniai štilius, nurimimas žiemos baigėsi, būdavo apie 50–70 atvejų, o dabar jau virš 100 ir tikrai tie skaičiai nemažės iki rudens“, – skaičiais dalinosi skubiosios medicinos pagalbos gydytojas Andrius Černauskas. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

Pasilakstymai mieste su dviračiu, riedučiais ir ypač elektriniais paspirtukais kelia siaubą pėstiesiems ir nerimą savivaldybėms. Kol kas Vilnius griežčiausiai riboja elektrinius paspirtukus, tarp daugybės apribojimų ir amžiaus cenzas. Nuo šių metų sausio paspirtuku lėkti galima bus tik nuo 16 metų arba, išsilaikius specialias teises, nuo 14 metų. 

„Vairuotojams privalu iki 18 metų turėti šalmą, nuo 18 metų šalmas yra rekomenduojamas, o važiuojant važiuojamąja dalimi – privalomas“, – aiškino judumo ekspertas Edgaras Stankevičius. 

Paspirtukų traumų mažėja.

Medikai pajuto, kad paspirtukininkai važiuoja jau atsargiau – Lazdynų ligoninė traumų, važiuojant elektriniu paspirtuku, pastaraisiais metais skaičiuoja kone dvigubai mažiau.  

„Paspirtukų traumų mažėja. Pikas buvo prieš 4–5 metus, kai elektrinių paspirtukų į rinką buvo paduodama vis daugiau ir daugiau, informacijos nebuvo, tai mes turėjome 600–700 atvejų vien savo skubios pagalbos skyriuje“, – teigė A. Černauskas. 

Tačiau vis tiek dažnam šiltas pavasaris nuslopina savisaugos jausmą, tad jei paspirtukų sukeltų traumų mažėja, kitų susižalojimų netrūksta. 

„Jaučiame visi, kad oras gerėja, darbų daugėja ir sode, ir namuose, ir visur, tad žmonės nemažai susižaloja judėdami miesto gatvėmis su paspirtukais, riedučiais, riedlentėmis, dviračiais. Apskritai, žmonės pradeda būti daugiau lauke, o taip nukenčia ne tik tie pacientai, kurie naudoja transporto priemones, bet ir aplinkiniai“, – kalbėjo skubiosios medicinos pagalbos gydytojas. 

Dažniausiai po žiemos nusprendę pajudėti žmonės pasitempia raiščius, raumenis, sausgysles, tačiau ne ką mažesnis procentas incidentų baigiasi riešo, delno, plaštakos arba pėdos, čiurnos, blauzdos lūžiais. 

„Sumos tarp 500–800 eurų, tai parodo, kad traumos gal nėra labai sudėtingos, bet vis tiek su stomatologija susiję dalykai arba plaštakų lūžiai“, – aiškino draudikų asociacijos vadovas. 

Vis dėlto traumatologai tikina, kad traumų pavasarį būtų galima išvengti – gyventojams pataria tik pasverti rizikas, o išgėrus apskritai nevažiuoti nei paspirtuku, nei dviračiu, nei kitomis transporto priemonėmis, kurios sukeltų pavojų pačiam vairuotojui bei aplinkiniams. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS